Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Tłumik końcowy a rozprężenie układu wydechowego

progressmen
18-11-09, 22:42
Witajcie
W ostatnich dniach w mojej Hondzie D15B2 został wymieniany tłumik końcowy - był to wydech firmy Remus z *******zianym środkiem, buczał już jak kombajn i uznałem że to nie jest dźwięk sportowego samochodu. Znajomy nie miał akurat tłumika do mojej wersji w związku z czym zmontował nowy z mojego starego oraz tłumika z Hondy z silnikiem B18C4. Pierwsze co rzuca sięw oczy to wielkość puszki - z B18 jest zdecydowanie większa. Podczas przejażdżki z nowym tlumikiem zauważyłem coś ciekawego - otóż na trasie staram się zawsze utrzymywać stałą prędkość i tak przy 3 tys. obrotów na 5 biegu miałem dotychczas 105km/h natomiast z nowym tłumikiem mam 110km/h ?? Czy jest możliwe że przez ten *******ziany tłumik rozprężony był układ wydechowy - słyszałem kiedyś takie pojęcie?? Czy może to mieć wogole jakikolwiek związek ze sobą?

W tym samym czasie była wykonywana również inna wymiana - końcówki drążków i układu kierowniczego. Może podczas wymian zmieniło się nachylenie kół i teraz kręcą się po wytartym krótszym wewnętrznym obwodzie i dlatego prędkościomierz zawyża prędkość?

Innych możliwości nie ma - były wykonywane tylko te dwie naprawy.

Dzięki za zainteresowanie, nurtuje mnei to bardzo :)
Pozdrawiam
Dawid

Arturvf500
19-11-09, 08:51
bzdury baco godocie;) nawet jak byś założył 12" kola i opony 155/40 to prędkościomierz tyle samo by pokazał; generalnie wydaje Ci się;)

skolopendra
19-11-09, 14:42
Czy jest możliwe że przez ten *******ziany tłumik rozprężony był układ wydechowy

na pewno ,lecz wpływu na prędkość przy danych obrotach mieć nie będzie

Chipsy2
19-11-09, 22:29
Jak napompujesz koła azotem to ci wzrośnie ta prędkość ;)

progressmen
20-11-09, 21:40
Przeciez 78% powietrza to azot :) Panowie pytam powaznie ????