PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z silnikiem, po tankowaniu ??

myszuu
17-11-09, 07:36
Witam!

Wczoraj zatankowałem na statoil 95tke... wszystko było ok wyjechałem ze stacji przejeżdżając około 4-5 kilometrów kiedy to przede mną pojawił się stjuningowany opel corsa.. oczywiscie musiałem go objechać i dalej wszystko było w porządku aż w pewnym momęcie silnik zaczał przerywać i zostało mu już tak do teraz... przy gwałtownym dodawaniu gazu na niskich obrotach dławi się i czasem nawet gasnie ... przy wyższych obrotach (pomijając że ledwo się na nie wkręca) nie chce przyspieszac... stawiam na paliwo bo do tego czasu wszysko działało jak w zegarku.. ale czy możliwe że w przewodzie paliwowym i układzie zostało tyle starego ( dobrego ) paliwa że zrobbiłem na nim 5 km z wyprzedzaniem ??

silnik to d15b3 (gaźnik) sprawdzałem także czy przewody zapłonowe nie są zawilgnięte i czy są dociśnięte ale przy tej pogodzie to i tak nie pomoże.

miał ktoś podobny problem?? ( podobno mozna dolac 98 i się wyrówna skoro 95 było jakieś chrzczone - o ile to problem z paliwem )

siemens_15
17-11-09, 10:33
Sprawdź czy nie zalewa gaźnika (jest na nim takie okienko wskazujące poziom paliwa i powinno go być równo w połowie). Następnie wężyki podciśnienia czy są całe. Następnym razem zatankuj na innej stacji i zobacz czy będzie to samo. Jeżeli nic się nie zmieni to wszystko będzie wskazywało na gaźnik. Możesz jeszcze zmienić filtr paliwa.

stashek
17-11-09, 18:13
Tez mialem taki sam problem w poprzednim aucie (Daihatsu Cuore) po zatankowaniu na Statoil. objawił sie po 15km, ustał po zalaniu do pełna innej benzyny

myszuu
17-11-09, 19:13
Dzięki za odpowiedzi .. to paliwo wyjeździłem do końca zalałem innego i już jest ok :) jakas felerna benzyna.. temat do zamknięcia. dzieki jeszcze raz

Skoti
17-11-09, 20:26
wymienić filtr paliwa nie zaszkodzi jeśli tego nie robiłeś. można obstawiać jeszcze pompę ale sprawdź najpierw to co koledzy wyżej napisali

Nemereth
17-11-09, 23:17
a nic Ci nie wlecialo i nie przyslonilo dolotu? jakies lisc albo cos? bo to tak jakby za malo powietrza mial a za duzo paliwa... ale nie wiem.

myszuu
18-11-09, 20:55
Autko jednak wyraznie słabiej chodzi niż chodziło.. zakupiłem już filtr paliwa.. bo itak przydało by się go wymienić ... a jutro ( bo wczesniej nie miałem czasu) dokładnie obejrze cały dolot.. mam nadzieje że to pomoże.

skolopendra
22-11-09, 18:19
jakas felerna benzyna..

ja bym się wrócił spowrotem na tą stacje ...:cool:

myszuu
23-11-09, 07:32
Problem już się rozwiązał to co trzeba wymienione .. a paliwo ? nie sądze żeby mi to jakoś zrekompensowali.. zreszta 30 zł to nie bak do pełna myśle że skóra nie warta wyprawki.. poprostu nie zatankuje już nigdy na STATOIL!

maxpiotrek
23-11-09, 10:09
na cały bak paliwa dolać 100ml denaturatu -ja tak zawsze robie