Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Castrol 5-40 magnatec

Pablo33
16-11-09, 14:08
Witajcie
Umówiłem sie na wymianę oleju w "swoim serwisie" i okazało sie ze nie mają Helixa Ultra. Jako że auto było już na kanale, zmieniłem na Castrola Magnatec 5-40. I jakoś tak od tego czasu gryzie mnie sumienie, czy dobrze zrobiłem. Czy 15 tys na tym oleju mu nie zaszkodzi? wrócić ponownie do shella czy zostać przy Castrolu?:confused:
pozdrawiam Paweł

kalla_fiore
16-11-09, 14:20
Ja jeździłem na shellu a potem zmieniłem na castrol z tych samych pobudek co Ty i wszystko gra, więc nie widzę tutaj problemu. Tak jak piszę... nie wypowiadam się jako ekspert ale jako zwykły użytkownik i jest gicior.
Pozdrawiam

Leeo
16-11-09, 19:30
hehe, po zakładałeś ten temat? :) Zaraz Ci się tutaj posypie, że każdy ma złe wspomnienia po catrolu i będziesz się martwił przez najbliższe 15tyś :P Zalałeś, trudno.. Z doświadczenia wiem, że forum poleca motula, odradza castrola, ale czy słusznie? Wymienisz po 10tyś najwyżej :) Ja zamiast motula leje Mobil 1 5w50 i jakoś jeździ ;]

Pablo33
16-11-09, 20:09
hehe, po zakładałeś ten temat? :) Zaraz Ci się tutaj posypie, że każdy ma złe wspomnienia po catrolu i będziesz się martwił przez najbliższe 15tyś :P Zalałeś, trudno.. Z doświadczenia wiem, że forum poleca motula, odradza castrola, ale czy słusznie? Wymienisz po 10tyś najwyżej :) Ja zamiast motula leje Mobil 1 5w50 i jakoś jeździ ;]

Mobila lałem w oplach i i zawsze miałem problem z "braniem" ale to już wina konstrukcji. Raz mialem tylko yariske na castrolu i bylo ok ale co do Civica nie mam doswiadczenia

skolopendra
16-11-09, 20:22
co do Civica nie mam doswiadczenia

lej

że forum poleca motula,

albo valvoline
i poczytaj
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=19768

brzozik23
16-11-09, 20:49
ja do 1.7 ctdi leje zawsze castrol edge 0w 30 i nie mam problemu zadnego. od wymiany do wymiany nie znika nawety kropla oleju Przebieg 185 tys

zeberka
16-11-09, 21:27
ja sprowadziłem hondę 1.7 cdti zalana była castrolem Ow30 , obecnie zalałem 5w40 castrol edge.

TENCIO
17-11-09, 14:54
jezeli gryzie cie sumienie to zmien przy nastepnej wymianie na shella. w kazdym razie castrol w niczym ci nie zaszkodzi

lukamila
22-11-09, 19:00
Kolego jak kupiłem swoje ctdi miał 33 tys km, teraz ma 149tys - zrobiłem to w ciągu 2,5 roku , ale tak to jest jak praca daleko. Zmieniam od samego początku na Castrol Magnatec Diesel 5W/40 , filtry Filtrona i silnik chodzi jak pszczółka do dzisiaj , nie bierze ani grama . Jak widzisz będę miał juz teraz ósmą zmianę oleju, ale powiem Ci jedno. Nie kupuje tego oleju w Polsce- tutaj są bańki 4 litrowe i zawze trzeba dokupic litr , gdyz wchodzi 4,5 litra , tylko na allegro sprowadzany z niemiec-banki 5 litrowe zawsze od tego samego sprzedawcy . ...Dodatkowo powiem Ci ze na oleju jest napisane "dla wszystkich silników diesla Mercedes" - byc moze to tylko chwyt marketingowy.

Pablo33
24-11-09, 06:44
Dzięki koledzy za info. Po kilku tygodniach jazdy obiektywnie stwierdzam cichy rozruch na Castrolu - chodzi o sam początek gdy silnik jest zimny po nocy - miałem wrażenie, że shell jakby bardziej "ściekał" do miski. Teraz tak jakby auto jeździło w nocy. Chyba że żona mi rogi w nocy przyprawia, ale dlaczego moim autem?

hector-x
08-12-09, 09:43
do skasowania