PDA

Zobacz pełną wersję : Opuszczone drzwi.

Smartek
16-11-09, 00:01
Mam problem z opuszczonymi drzwiami.
Wiosną wygłuszałem drzwi pod audio dość ciężkimi matami - wtedy prawe drzwi lekko się opuściły.
Ostatnio robiłem zabudowę Car Audio i zdejmowaliśmy drzwi w celu przeciągnięcia kabli w maskownicach.
Po zdjęciu lewych drzwi i ponownym ich założeniu zaczęły "wisieć" bardzo nisko, muszę porządnie trzasnąć, żeby je zamknąć, przy otwieraniu bardzo "odskakują" ze specyficznym odgłosem.
Prawe bez zmian.
Czytałem w manualu na temat regulacji - regulacja przy bolcu nie pomaga, przy "zatrzasku" również (luzowałem, trzaskałem i przykręcałem w ustawionej pozycji).

Czyli rozumiem, że najprawdopodobniej drzwi opuściły się na zawiasach pod błotnikiem?
Czy jest możliwe?

Jeśli tak, to jak najłatwiej to naprawić?
Gdzie i za ile można ewentualnie kupić nowe zawiasy?

Chciałbym, żeby drzwi zamykały się normalnie, a już nie chciało mi się bawić w regulację prawych drzwi, bo boję się, że zrobią się tak, jak te lewe...

Pozdrawiam.

karpik85
16-11-09, 00:31
O nowe zawiasy chyba będzie ciężko. Można dotoczyć sworznie i to powinno wystarczyć.

Smartek
16-11-09, 00:33
Czyli w pierwszym lepszym warsztacie powinni mi to zrobić?
Ciekaw jestem za jaką kwotę.

karpik85
16-11-09, 01:06
Może w pierwszym lepszym to nie... Poszukaj jakiegoś rozgarniętego tokarza, taki powinien Ci to dobrze zrobić. Tutaj na forum nawet ktoś chyba wrzucał rysunek z wymiarami sworznia jaki należy wytoczyć.
Ja tym tematem też byłem zainteresowany, bo miałem opadnięte drzwi ale ostatecznie obeszło się bez toczenia, wystarczyła regulacja.

airman
16-11-09, 11:43
Na początek możesz zrobić takk że zdejmiesz plastikowe nadkole poluzujesz dolny zawias przykręcony do budy i troche podlewarujesz drzwi, powinno styknąć, ogólnie na tych zawiasach jest bardzo duży zakres regulacji wiec nawet bardzo opuszczone można wyregulować.

Ja poszedłem podczas wygłuszania w regenerację, zdjąłem zawiasy i dałem do tokarza. Dorobił nowe sworznie i rozwiercił nieco tulejki aby usunąć ich nierównomierne zużycie. Trzeba liczyc ze 20zł za zawias, ja robiłem u znajomego ojca za 50zł całość. Od roku po porządnym ustawieniu zawiasów jest super;)

ficek666
11-03-12, 12:16
Tutaj jest poradnik jak wszystko wykonać i rysunek z prawidłowym rozmiarem sworznia:) http://www.fotoporadnik.cba.pl/drzwi.htm

RRa
11-03-12, 14:38
można podspawać podkładkę na szybkiego:rolleyes:

rooter666
11-03-12, 17:37
Kilka miesięcy temu na allegro ktoś oferował takie dorobione na wymiar sworznie do zawiasów, niestety już tej oferty nie widać ;)

RRa
11-03-12, 18:27
jest gdzieś temat na forum nawet. Bo to forumowicz od nas robił