PDA

Zobacz pełną wersję : Chyba zlokalizowalem stuki

s3kawek
13-06-06, 22:44
Było że zawiecha. Wymieniłem cukierki i nic sie nie zmieniło. Dalem sobie spokój a dzisiaj zwróciłem uwage na pewną rzecz. Jak zatrzaskuje tylne lewe drzwi to gdzieś w tylnej lampie albo w zderzaku coś stuka i to niezle. Jutro to rozbiore i sie okaże. Fajnie by było gdyby to było powodem stuków.

qba1983
13-06-06, 22:53
Było że zawiecha. Wymieniłem cukierki i nic sie nie zmieniło. Dalem sobie spokój a dzisiaj zwróciłem uwage na pewną rzecz. Jak zatrzaskuje tylne lewe drzwi to gdzieś w tylnej lampie albo w zderzaku coś stuka i to niezle. Jutro to rozbiore i sie okaże. Fajnie by było gdyby to było powodem stuków.

to jest klapka odpowitrznika, sluzy do wyrownania cisnien w aucie, otwiera sie na zewnatrz gdy zamykasz drzwi, wtedy sobie klepie(wydaje dzwiek klepniecia) to jet normalne i po to ma byc, gdyby tego nie bylo to moglko by byc tak ze mial bys problem z zamknieciem drzwi(z klapa bagaznika szczegolnie)
najprosciej sie do niego dostac zdejmujac tylni zderzak(w tedy masz wszystko na wierzchu) nie ktorzy proponuje przez zdjecie tapicerki w bagazniku, ale dla mn ie latwiej zdjac zderzak niz wylmowac te wszystkie pineski ;)

s3kawek
13-06-06, 22:55

to jest klapka odpowitrznika, sluzy do wyrownania cisnien w aucie, otwiera sie na zewnatrz i sobie klepie(wydaje dzwiek klepniecia) to jet normalne i po to ma byc, gdyby tego nie bylo to moglko by byc tak ze mial bys problem z zamknieciem drzwi(z klapa bagaznika szczegolnie)
najprosciej sie do niego dostac zdejmujac tylni zderzak(w tedy masz wszystko na wierzchu) nie ktorzy proponuje przez zdjecie tapicerki w bagazniku, ale dla mn ie latwiej zdjac zderzak niz wylmowac te wszystkie pineski ;)

To jest z gumy czy plastiku?

qba1983
13-06-06, 23:02
To jest z gumy czy plastiku?

plastik

przeczysc sobie to , mozesz jeszcze wytlumic czym brzegi(jakis sylikon) jak tak bardzo cie drazni.
choc nie wykluczam ze to ci tak puka, moze na zawiasie cos sie zwalilo(jakas sprezynka) i puka nawet podczas normalnej jazdy :roll:

boomer
14-06-06, 01:15
nie slyszalem jeszcze zeby klapka tak halasowala w czasie jazdy zeby bylo ja slychac, poza tym ona bardziej jest wentylacyjna zeby woda nie zbierala sie w bagazniku (para i inne takie w zimie itd), to nie samolot ze jest regulacja cisnienia w kabinie :) ;) Silikonem bym tego nie traktowal bo w zime zalozysz watek czemu mam wode w bagazniku.

s3kawek
14-06-06, 10:18
nie slyszalem jeszcze zeby klapka tak halasowala w czasie jazdy zeby bylo ja slychac, poza tym ona bardziej jest wentylacyjna zeby woda nie zbierala sie w bagazniku (para i inne takie w zimie itd), to nie samolot ze jest regulacja cisnienia w kabinie :) ;) Silikonem bym tego nie traktowal bo w zime zalozysz watek czemu mam wode w bagazniku.

Nie chodzi o regulacje ciśnienia, ale zauważ że łatwiej zamykają się drzwi jak szyba jest otwarta. Po prostu zamykajac drzwi w uproszeczeniu wpompowujemy powietrze i robi sie wieksze cisnienie.
Ale to jest takie wlasnie drobne drżenie, postukiwanie, niby ciche ale irytujące.

qba1983
14-06-06, 10:58
nie slyszalem jeszcze zeby klapka tak halasowala w czasie jazdy zeby bylo ja slychac

co nie oznacza ze tak nie moze byc, tam jest (chyba) sprenzynka, wiec jak by sie zerwala to ta klapka mogla by sie troche telepac.

poza tym ona bardziej jest wentylacyjna zeby woda nie zbierala sie w bagazniku (para i inne takie w zimie itd), to nie samolot ze jest regulacja cisnienia w kabinie :) ;)

nie zgadzam sie :!: :!: :!:
Ona na pewni nie sluzy do tego, zeby nie bylo wody w bagazniku(do tego sa inne miejsca w aucie) jej glownym zadaniem(jak nie jedynym) jest ulatwienie zamykania drzwi :!:

Silikonem bym tego nie traktowal bo w zime zalozysz watek czemu mam wode w bagazniku.

napisalem zeby zrobic to sylikonem bo tam (z tego co pamietam) jest taka gumka (uszczelka) moze mu sie uszkodzila, jej zadaniem jest wygluszenie uderzenia tej klapki, nie mowie zeby klapke zaklejac :!:

i powtorze jeszcze raz, jej zadniem nie jest oproznianie bagaznika z wody(w stasnie lotnym, bo o cieklym zapomnij bo jest za wysoko). wnioski takie wysowam tylko dlatego ze ona jest caly czas zamknieta :!: otwiera sie pod wplywem cisnienia. ktore to zawsze wedruje do bagaznika. co oznacza ze ta wlanie klapka sluzy do wyrownywania cisnien ;)

boomer
14-06-06, 11:26
Ona jest zamknieta zeby sie nic nie dostawalo do srodka zaden syf. Dzieki tym kratkom masz doplyw powietrza do bagaznika. Nie widzialem tam zadnej sprezynki. Ale koncepcje z wyrowywaniem cisnien macie niezle proponuje podzwonic po ASO i dowiedziec sie po co to jest. Dodam jeszcze ze obok klapek jest odprowadzenie wody z szyberdachu. Moim zdaniem nie ma mozliwosci zeby klapka byla glosniejsza od silnika.

qba1983
14-06-06, 11:35
Moim zdaniem nie ma mozliwosci zeby klapka byla glosniejsza od silnika.
pod warunkiem ze nie jest zepsuta :P ;) ale tu masz racje.

no nie wiem, nie bede sie klucil,czy to odpowietrznik czy co innego. ale juz nie raz slyszalem ze tego typu klapka sluzy do ulatwienia zamkniecia drzwi.

boomer
14-06-06, 11:50
Ja sie pytalem w kilku ASO bo tez ja slysze przy zamykaniu drzwi, powiedzieli ze jest po to zeby wilgoc nie zbierala sie w bagazniku bo tam nie ma zadnej wentylacji.

s3kawek
14-06-06, 11:54
Ja sie pytalem w kilku ASO bo tez ja slysze przy zamykaniu drzwi, powiedzieli ze jest po to zeby wilgoc nie zbierala sie w bagazniku bo tam nie ma zadnej wentylacji.

Ale jeżeli to jest klapka która zatyka to wejscie to dlaczego miałoby to powodowac cyrkulacje powietrza. W sejaku miałem podobną dziurę, tyle że klapka była cała z gumy.

boomer
14-06-06, 12:02
Ta klapka lata sobie luzno i nie jest w 100% szczelna (to chyba jest logiczne).

qba1983
14-06-06, 13:18
u mnie ta klapka luzno nie lata(z tad moje przypuszczenia ze jest tam sprezynka)
a tak na chlopski rozum to gdyby chcieli zrobic to jako wentylacje w bagazniku to czyba zrobili by ten otwor bez tej klapki(caly czas otwarty)
a po za tym woda zbierajaca sie w bagazniku zlatuje pod kolo i tam jest otwor ktoredy wylatuje woda.

boomer
14-06-06, 14:24
qba ale to nie ma za zadania zbierac wody tylko zapewnic cyrkulacje powietrza, klapka musi zeby: 1 nie dostawal sie syf 2. nie chodzi o to zeby tam bylo po prostu dziursko :) Ja tylko mowie to co mowili mi znajomi mechanicy w ASO. Kiedys tez na poczatku myslalem ze cos nie tak ale ona po prostu tak sobie tam postukuje ale jest za lekka i za mala zeby byla glosniejsza od pracujacego silnika. Poza tym to nie o tym watek, sam zaczalem ot ale wrocmy do tematu - moim zdaniem ta klapka nie bedzie glosniejsza od silnika i innych dzwiekow jadacego samochodu

s3kawek
14-06-06, 14:34
qba ale to nie ma za zadania zbierac wody tylko zapewnic cyrkulacje powietrza, klapka musi zeby: 1 nie dostawal sie syf 2. nie chodzi o to zeby tam bylo po prostu dziursko :) Ja tylko mowie to co mowili mi znajomi mechanicy w ASO. Kiedys tez na poczatku myslalem ze cos nie tak ale ona po prostu tak sobie tam postukuje ale jest za lekka i za mala zeby byla glosniejsza od pracujacego silnika. Poza tym to nie o tym watek, sam zaczalem ot ale wrocmy do tematu - moim zdaniem ta klapka nie bedzie glosniejsza od silnika i innych dzwiekow jadacego samochodu

Ale skoro zamkniecie tylnych drzwi powoduje ze ta klapka konkretnie napierdziela to znaczy ze wcale taka cicha nie jest.

boomer
14-06-06, 14:48
ale ona nie napierdziela konkretnie, slychac takie pyk i juz. Gdyby to byla blacha albo kawal masywnego plastiku to sie zgodze ale to mala *******ka. Sprobuj na wlaczonym silniku tak mocno zamknac drzwi zeby bylo slychac klapke. Niech ktos siedzi w srodku ty stoj na zewnatrz i bedzie wiadomo. Ja wiem ze nie slychac. Dla mnie to niemozliwe. A moze to ta plyta odgradzajaca bagaznik od kola zapasowego? To juz troche wazy i moze konkretnie pieprznac jezeli albo nie ma tych poduszek na ktorych ta plyta lezy albo jest nierowna powierzchnia bo przy kole cos lezy i np z jednej strony plyta jest wyzej. to juz bardziej realne

s3kawek
14-06-06, 15:06
ale ona nie napierdziela konkretnie, slychac takie pyk i juz. Gdyby to byla blacha albo kawal masywnego plastiku to sie zgodze ale to mala *******ka. Sprobuj na wlaczonym silniku tak mocno zamknac drzwi zeby bylo slychac klapke. Niech ktos siedzi w srodku ty stoj na zewnatrz i bedzie wiadomo. Ja wiem ze nie slychac. Dla mnie to niemozliwe. A moze to ta plyta odgradzajaca bagaznik od kola zapasowego? To juz troche wazy i moze konkretnie pieprznac jezeli albo nie ma tych poduszek na ktorych ta plyta lezy albo jest nierowna powierzchnia bo przy kole cos lezy i np z jednej strony plyta jest wyzej. to juz bardziej realne

Te stuki byly nawet po wyjeciu wszystkiego z bagaznika, kola, tej plyty a nawet półki i tego styropiany z podnosnikiem. A dzwiek jest wlasnie taki (nawet sie zastanawialem czy tak nie jest) jakby zarówka wypadła z gniazda i sie telepała po kloszu.

boomer
14-06-06, 15:18
Qrde to juz nie mam koncepcji, to zamiast dywagowac po prostu zdejmij tapicerke w bagazniku na bokach i bedziesz mial dostep do tych klapek

ahaman
20-06-06, 20:13
Odnośnie tej klapki (dla wyjaśnienia) - jest ona tylko i wyłącznie po to, żeby można było łatwo zamknąć drzwi. Gdyby jej nie było to w chwili zamykania drzwi powietrze w kabinie sprężało by się i utrudniało zamknięcie, a dzięki temu otworowi z klapką nadmiar powietrza ucieka na zewnątrz.
Ja również wątpię, żeby to ta klapka tak stukała.

przemo78
21-06-06, 17:41
słuchajcie u mnie też coś takiego wystepuje i przyznam, szczeże że jest trochę irytujące, może tu uszczelka przy drzwiach,

a może to co jest w tym poscie

http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=15854

boomer
22-06-06, 11:25
ahaman ja napisalem co dowiedzialem sie od mechanikow ASO i nie sadze zeby nie mieli pojecia po co sa te klapki. Zrobilem nawet test - zalepilem je doszczetnie tasma - drzwi zamykaja sie jak sie zamykaly...

Przemo78 - przestan wreszcie gdybac tylko wez sie do roboty - wymontuj wszystko z bagaznika, zaklej klapki, odkrec gumowe odbojniki i sprawdz. Temat sie ciagnie i ciagnie i ciagnie i jakos nie widze twoich postow w stylu sprawdzilem to i to, wymontowalem to i to. Jasnowidzami nie jestesmy i o ile my mozemy gdybac i jakos cie naprowadzac to do ciebie nalezy sprawdzanie co jest nie tak. Jeszcze jeden post w stylu a moze to to a moze to tamto i zamkne watek bo ile mozna. Przysiadz do auta i pokombinuj ze wskazowkami i radami jakie ci podalismy i jakie znalazles na forum!

ahaman
22-06-06, 12:56
ahaman ja napisalem co dowiedzialem sie od mechanikow ASO
Ja również i mnie powiedzieli, że tylko do tego służy ta klapka. :wink:
Poza tym gdzieś jeszcze czytałem na ten temat - źródła nie pamiętam.
Ale OK - klapka jest, to pewne. A czy służa ona do odpowietrzania czy do odprowadzania wilgoci to już nie ma większego znaczenia. Może do obu tych rzeczy...? :smile:

boomer
22-06-06, 13:10
Klapka napewno nie telepie tak mocno niech przemo usiadzie do samochodu i sprawdzi to co podalismy, wtedy dalej bedziemy myslec

qba1983
22-06-06, 14:19
Klapka napewno nie telepie tak mocno niech przemo usiadzie do samochodu i sprawdzi to co podalismy, wtedy dalej bedziemy myslec

dla jednego jest to cicho, a dla drugiego glosno. ja t slysze i zauwazam, wiec mozna powiedziec ze jest glosno, ale nie przeszkadza mi to(poprostu oprucz zamykanych drzwi slysze tez ta klapke :grin: )

boomer
22-06-06, 15:53
A slyszysz ja w czasie jazdy czy jak zamykasz? bo my rozmawiamy o odglosach przy jezdzie

qba1983
22-06-06, 16:44
A slyszysz ja w czasie jazdy czy jak zamykasz?
nie przy jezdzie to nie wystepuje :) tylko przy zamykaniu

bo my rozmawiamy o odglosach przy jezdzie
sory zapomnialem sie :D

przemo78
22-06-06, 18:13
ahaman ja napisalem co dowiedzialem sie od mechanikow ASO i nie sadze zeby nie mieli pojecia po co sa te klapki. Zrobilem nawet test - zalepilem je doszczetnie tasma - drzwi zamykaja sie jak sie zamykaly...

Przemo78 - przestan wreszcie gdybac tylko wez sie do roboty - wymontuj wszystko z bagaznika, zaklej klapki, odkrec gumowe odbojniki i sprawdz. Temat sie ciagnie i ciagnie i ciagnie i jakos nie widze twoich postow w stylu sprawdzilem to i to, wymontowalem to i to. Jasnowidzami nie jestesmy i o ile my mozemy gdybac i jakos cie naprowadzac to do ciebie nalezy sprawdzanie co jest nie tak. Jeszcze jeden post w stylu a moze to to a moze to tamto i zamkne watek bo ile mozna. Przysiadz do auta i pokombinuj ze wskazowkami i radami jakie ci podalismy i jakie znalazles na forum!

boomer ja rozumiem, że Cię to irytuje ale nie widze żebym napisał wiecej niż ten jeden post na ten temat wiec plis nie przyczepiaj się mnie za to, że tak napisałem, bedąc modem powinieneś zamknąc jeden z tych tematów i napisać info na temat tego że można o tym poczytac w takim a takim temacie, tyle z mojej strony

Generalnie uważam, że ktoś chyba przesadza, puka niech puka, czy jesteście takimi pedantami żeby nie móc przyzwyczaić się do jakiegoś tam delikatnego stuku

Obiecuje, że nie napisze na ten temat już żadnego posta

Pozdro i PIS

boomer
22-06-06, 22:47
Przemo sorry :oops: Pomylily mi sie watki, nie wiem jak myslalem ze ty jestes autorem. Sorry, poprzedniego posta w ogole nie bylo. Przyznaje sie do bledu bo sie pomylilem tak wiec przepraszam

czara
04-03-09, 08:45
witam czy ktoś doprowadził ten watek do końca albo sprawdził wszystkie opcje? ja właśnie ostatnio tez odkryłem ta klapkę tzn stukanie przy zamykaniu drzwi i miałem nadzieje ze mój problem ze stukaniem właśnie sie rozwiązał az tu znalazłem ten watek i wracamy do punktu wyjścia. Czy może mi ktoś powiedzieć czy rzeczywiście ta klapka hałasuje bo widzę ze zdania sa podzielone i nie wiem czy jest sens brać sie za zderzak.:D