Zobacz pełną wersję : stuki podczas gwałtownego ruszania
Witam
Ostatnio podczas gwałtownego przyspieszania z okolic silnika (lub tez skrzyni biegów) usłyszałem serie stuków. Wyglądało to tak ruszyłem, w okolicy 6 tys obrotów wrzuciłem drugi bieg i wtedy usłyszałem te dźwięki. Dodam tylko że 2 razy byłem na stacji diagnostycznej i w zawieszeniu nie ma luzów.
Sprężyny mogą być już zjeżdzone. Prawdopodobnie koła Tobie boksowały.
skolopendra
15-11-09, 14:28
sprawdź poduchy
a czy mechanik jest w stanie sprawdzić w jakiś prosty sposób stan sprężyny? Bo same amortyzatory maja sprawność ok 75%
Pietrek215
21-11-09, 15:31
Tak jak napisał Skolopendra
sprawdź poduchy
poduszki wg mechanika są ok. I nigdzie w zawieszeniu nie ma luzów. Co zresztą sprawdzałem na 2 stacjach diagnostycznych. No ale akurat tutaj nie ma się co dziwić bo auto na pojedynczych dziurach czy tez nierównościach sprawuje się jak nowe. Dopiero przejazd po "kocich łbach" daje taki efekt że słychać jakiś dźwięk z przodu. Przeglądając forum znalazłem jeszcze jedną rzecz która może być przyczyną tego stukania. Chodzi o jakaś sprężynkę i listwę w maglownicy. Czy wymiana tych części wiążę się z jakimiś większymi kosztami?
aha i zauważyłem że ten dźwięk słychać najlepiej jak się przejeżdża przez próg zwalniający.