Zobacz pełną wersję : R-81 Milano Red
Witam! Chciałbym dać moją Honde (ej6) do lakiernika. Planuje nałożyć ww lakier (R-81-milano red).
Pierwszy raz będę dawał samochód do lakiernika i chciałbym się dowiedzieć czy podając lakiernikowi nazwe lakieru sam go dobierze czy sam musiałbym znaleźć ten lakier, jak tak to gdzie moge go zamówic, i jaka mnieje więcej będzie cena lakieru na cały samochód no i robocizna ile może mnie wynieść. Dzięki. pozdrawiam!
a myslales zeby o to zapytac lakiernika?
sam dobierze bez problemu
MaTeUsZ_V212
13-11-09, 21:13
Lakier napewno dobierze, co lakierów motocykowych to są droższe, nie chciałbym cię skłamać ale pewnie zapłacisz ponad 400zł za litr. Na całe auto 1.5 do 2L zależy czy malujesz środek.
kolega zaplaci wiecej za lakier tego typu bo sa to lakiery trzy warstwowe zawierajace brylantyne a na dodatek te lakiery praktycznie nie maja krycia za 400zl to moze kupi tylko litr samej bazy a do tego dochodza dodatkowe skladniki,plusy takiego lakieru to
-efekt bo kolory motocyklowe sie pieknie prezentuja zwlaszcza w sloncu
minusy
-wogle nie ktyja wiec trzeba tego jak do pomalowania autobusu a tak naprawde w przypadku normalnej perly potrzeba jakies od1,5 do 2 litrow (w zalerznosci jaki masz aktulalny kolor i czy chcesz malowac z srodkami czy bez)
-zeby uzyskac ten sam odcien na kazdym lemencie trzeba szystko malowac tego samego dnia na tym samym cisnieniu czyli zalurzmy pan janek musi od bladego switu do nocy malowac nie mowiac o przygotowaniu takiego auta do malowania wiec i za robocizne kasuja grubo np za cale auto normalnym lakierem krzycza sobie 4-5tys za zmian koloru
-potem w przypadku stluczki nie wiadomo jak ci policzy ubezpieczalnia czy czasem nie bedziesz potem plakal w poduszke:)
-takie malowanie zleca sie tylko warsztatą ktore maja komore i lakiernik jest ogarniety w tego typu lakierach gdyz kladzie sie go calkowice inaczej niz normalny lakier a ceny w komorach ochodza nawet do 500zl za element,jezeli nie masz koos takiego to poprostu sobie odpusc bo w przeciwnym razie moze ci to spier..... i potem bedziesz mial np na aucie tzw chmury
ps a po lakier najlepij pojechac razem z wlascicielem lakierni gdyz moja oni duze rabaty w mieszalniach
wiec przemysl zanim wydasz pieniadze.pozdrawiam
jest duza szansa, ze przy ew. uszkodzeniu lakieru ubezpieczalnia bedzie chciala go zapiac i wydupcyc, ale kolesie ktorzy sciagaja kase za robote bezposrednio w ubezpieczalni potrafia, to ogarnac bez wzgledu na to jaki to lakier i moze spac spokojnie :) plakac nei powinien
MaTeUsZ_V212
16-11-09, 08:24
wogle nie ktyja wiec trzeba tego jak do pomalowania autobusu a tak naprawde w przypadku normalnej perly potrzeba jakies od1,5 do 2 litrow (w zalerznosci jaki masz aktulalny kolor i czy chcesz malowac z srodkami czy bez)
I tu się nie zgodze. U mnie w coupe poszło niecałe 2L, więc ilość jak na każdego innego civica.
Komora do tego konieczni nie musi być. Najważniejszy jest ogarnięty lakiernik. Z malowaniem jednego elementu po jakimś czasie troche jest lipa, bo ja musiałem pół auta malować, nie chciałem ryzykować jednego elementu. Najwięcej zależy o tej drugiej warstwy ziarna, jak zostanie położona, z jakiej odległości i ile warstw..., bo cisnienie można zapamiętać. Ubezpieczalnia wypłaci bez problemu, przynajmniej u mnie tak było. Przy robieniu kosztorysu, zawsze patrzą jaki to lakier, więc trzeba ich uświadomić, że to trójwarstwowy :)
krycie takiego lakieru jest uzalerznione od tego jaki masz aktulany kolor i na jaki malujeszi oraz jakiej firmy kupisz lakier osobiscie polecilbym ci np stadoxa ,sikensa za to odradzilbym ci novola
ja za milano red na całą civice hb dałem 650zł baza+ średniej jakości utwardzacz i bezbarwny. malowana była tylko od zewnątrz bez środka i komory... tak jak niektórzy wyżej piszą, niestety był problem z kryciem. koszt malowania auta zależy od lakiernika.. ja dałem 1500 za samo malowanie bo jeszcze blacharke robiłem..
to ty pociag malowales kolego ze 650zl baza??ostatnio kupywalem Milano z Sikkensa i zaplacilem 140zl za litr:P takze spooro przeplaciles albo lakiernik obmalowal ty, jeszcze 3samochody:)
MaTeUsZ_V212
20-11-09, 22:54
Motocyklowy lakier 140zł za litr? Stary gdzie ty taka cene znalazłeś? :eek:
niemowie o motocyklowym lakierze tylko o milano red:)
MaTeUsZ_V212
21-11-09, 21:52
Hehe lol coś mi się uje....o, że motocyklowy :D
Dobra Wielkie dzięki panowie! A to może ktoś ma jeszcze do polecenia jakieś fajne odcienie czerwieni, fajnie wypadające na ej6? za jaką rozsądną cene :P niestety student nie może sobie na duż pozwolić :P Pozdrawiam!
ja w ogóle nie kminie całej gadki. R-81 tak jak kolega powyżej pisze 140/L bazy - przecież są sklepy lakiernicze, mieszalnie i mozna tam spytać.
Baza nie musi być mega jakości, bo nadrabiasz bezbarwnym, on musi byc wy*ebisty. I tak np możesz sobie kupic diamond top z R-Ma po 130/L. Całe auto to 2L bazy - średnio, bo ogarnięty lakiernik pomaluje to w byle garażu, po przygotowaniu, 1 litrem bazy. Więc gadanie o tym, że mega efekt tylko w komorze i z farbą za kupe kasy to bzdura.
A suma summarum. 4-5tys jest norma, jesli auto nie jest w dupnym stanie. Jak troche poczekasz, popytasz, pouczysz się, to może jakiś lakiernik pozwoli Ci sobie auto samemu przygotować, ew. mu pomóc iwyjdzie troche taniej. Jak trafisz na dziada, to kupisz lakier sam, on spierdzieli robote i powie, że wina farby...i tu się kończy dzień dziecka :]
no ale zazwyczaj ktos kot niemial stycznosci z zabawa w blacharza to nieprzygotouje super auto do lakierowania.A moim zdaniem przygotowanie to duzo trydniejsza sprawa niz malowanie....ale probuj kolego jak jestes zawziety to uda ci sie:)
Owszem, ale trzeba pytać i próbować...uczyć się, bo wiedza jest bezcenna.
Przygotowanie to kupa czasu, a lakierowaniem można wszystko spierniczyć :]
Nunez powiedz mi jestes jakims lakiernikiem miales kiedys w zyciu cos wiecej do czynienia z lakierowaniem bo to co wypisals to jest kompletna bzdura... a co do tematu to inni sie juz wypowiedzieli ;)
A do czego konkretnie nawiązujesz??
Fakty: 10ki samochodów do naprawy powypadkowej na sprzedaż czy też nie, przewineły się przez moje podwórko.
Wszystkie niezależnie od celu, były robione u jednego lakiernika/blacharza. W obecnej chwili swoją honde robię u niego sam po pracy, między szkołą, widzę co i jak się robi i znam zdanie wielu osób, które się przez ten warsztat przewijają. A rozkminianie tematu lakierów 3 składnikowych, rozważanie czy oddać samochód do lakiernika z komorą czy nie, takiemu co ma 1 stanowisko czy 4...niepotrzebne. Podstawą do czegokolwiek jest wiedza i doświadczenie a nie warunki.
Co do koloru, tak jak mówisz, temat rozwiniety. Ja od siebie mogę dodać profond z peugeota - widziałem qp w wwa w takim i wyglądał całkiem spoko. ew. http://yfrog.com/0x46vi3kbj
to ty pociag malowales kolego ze 650zl baza??ostatnio kupywalem Milano z Sikkensa i zaplacilem 140zl za litr:P takze spooro przeplaciles albo lakiernik obmalowal ty, jeszcze 3samochody:)
może troche źle to napisałem ale chodziło mi o to ze za wszystko tyle dałem (baza, utwardzacz i bezbarwny)
a co do kolorów to ładne są Y-57M sunburst yellow metalichttp://i37.tinypic.com/33yrv28.jpg oraz R505P burning red pearlhttp://i37.tinypic.com/2vlvfjc.jpg