PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana oleju w skrzyni

Bacus___19
13-11-09, 11:41
Tak jak w temacie kto pomoże jak się zmienia olej bo ani nie mogę znaleźć korka wlewającego ani spustowego.proszę o pomoc..

airman
13-11-09, 12:11
Wyszukaj sobie w necie w pdf książkę sam naprawiam Honda Civic:) Tam wszystko znajdziesz.

Bacus___19
13-11-09, 13:57
noo mam jest po angielsku ale znalazłem nic na temat zmiany

Nemereth
13-11-09, 14:10
Bodajże od strony grodzi jest śruba w górnej częsci skrzyni :) i z tego co wiem zapodaje się olej ala pompką coś w stylu silikon w pistolecie tylko z wężykiem na końcu :)

gruszkin
13-11-09, 14:42
za pomocą dużej strzykawki sie wprowadza olej do skrzyni. gdy zaczyna wyciekać to znaczy ze juz wystarczy.

cimek1988
13-11-09, 15:39
Olej do Automatycznej skrzyni biegów wlewa się przez dziurę od bagnetu (gdy się go wyciągnie jest dość duża dziura dzięki czemu można wlać tam nowy olej) a spuszcza korkiem który jest pod skrzynią...

Bacus___19
13-11-09, 17:36
mam manualna i pod spodem nie ma zadnego korka spustowego... a jezeli olej sie wstrzykuje to wiem juz gdzie....noo i dalej jestem w kropce...

jasiek09
13-11-09, 17:38
szukaj na dole śruby wkręconej poziomo nie pionowo

mirasek
13-11-09, 17:55
...śruby na imbus czterokątny :)

elton_26
13-11-09, 18:32
Dokładnie 3/4,nią spuszczasz olej a nad nią ok.15cm jest następna bodajże na klucz 17 jak ją wykręcisz to w to miejsce musisz wlać ok 2l tyle że to jest najtrudniejsze ja do tego celu użyłem przerobionej pompki do kół w którą wlewam pół litra oleju na raz i cisnę...

Tyliq
19-11-09, 13:47
mi w moim V genie weszło ok. 1.6 litra oleju do skrzyni, choć dłuugo spuszczałem stary bo chciałem żeby co do kropelki zleciał :)

co do metody zalewania nowego oleju: skombinuj sobie jakiś długi przezroczysty wężyk + lejek, i go sobie podprowadź pod np. filtr paliwa (na jego wysokość) wtedy nie będzie problemu z laniem i będzie ładny "ciąg" :D w dół do samej skrzyni bo pod samochodem nie ma tam dostępu żeby nalać nowy ;/ i nalewając kontroluj albo patrząc na miernik pojemności na opakowaniu nowego oleju albo lukaj co jakiś czas pod auto czy już nie wycieka spod korka

dziękuje za uwage:D

sublove
18-03-10, 09:12
Kto z Warszawy pożyczy mi klucza do odkręcenia korka spustowego?
Nie mam jak zlać tego oleju a dla 1 wymiany nie będę se kupował :D

bulikcbr
18-03-10, 10:08
Pręt 12 na szlifierce obrób na kwadrat a potem żaba do rur.

sublove
18-03-10, 10:15
rozważałem, dorabiałem już tak jak wymieniałem w Punto ;)
myślałem nad czymś mniej inwazyjnym...

Tyliq
18-03-10, 10:50
grzechotki (te większe ciut rozmiarem) mają taki klucz-kwadrat bez nasadki jaki potrzebujesz żeby odkręcić spust oleju w skrzyni.. :)

sublove
18-03-10, 11:00
Mam pecha bo mam 2 grzechotki ale jedna jest za duża a druga za mała :o
...a wczoraj już prawie bym wymienił olej no ;)

Dobra, dla potomnych napiszę, że jest to grzechotka 3/8 :)

I tak poniosłem klęskę bo śruba wpustowa nie chciała puścić :(
Przedłużyłem klucz i w efekcie tylko mi klucz przeskoczył, teraz jestem w dupie...
Ma ktoś jakiś pomysł poza rozwiercaniem i grzanim palnikiem?

Tyliq
19-03-10, 10:04
Mam pecha bo mam 2 grzechotki ale jedna jest za duża a druga za mała :o
...a wczoraj już prawie bym wymienił olej no ;)

Dobra, dla potomnych napiszę, że jest to grzechotka 3/8 :)

I tak poniosłem klęskę bo śruba wpustowa nie chciała puścić :(
Przedłużyłem klucz i w efekcie tylko mi klucz przeskoczył, teraz jestem w dupie...
Ma ktoś jakiś pomysł poza rozwiercaniem i grzanim palnikiem?

Ona mocno siedzi i jest zapieczona.. dobrze jest przed odkręcaniem psiknąć WD-40 + do tego jak przytkniesz klucz do śruby powalić młotkiem lub obruszać samym kluczem gwint w obie strony

Ja do tego jeszcze przedłużałem ramie grzechotki jakąś rurką od siodełka roweru bo mocno su** siedziała :rolleyes: zarówno u mnie jak i u brata w Hanuli

bulikcbr
19-03-10, 18:35
ostatecznie możesz dospawać do tego nakrętke albo krótką 12 śrube