Zobacz pełną wersję : szyby.
witam!
tak sie zastanawiam od jakiegos czasu czy mam wszystkie szyby oryginalne w samochodzie...
pierwsza rejestracja w kraju 97.. krajówka...
która cyferka na szybie oznacza rok produkcji...
jest tam multum cyfer... ja patrze na te cyfry przy których są kropki...
zas na tynych szybach w tym samym miejscu zamiast kropek to mam tą samą cyfre czyli "6" i literke "M"
jak sprawdzic czy wszystkie szyby są ori?
pozdro!
Szyby nie mogą być młodsze niż samochód, czyli jeśli tył masz z 96 to jest wporządku. Do naszych Hanek szyby robiły dwie firmy. Przednia i przednie boczne produkował "Sicursiv" natomiast pozostałe "Splintex". Jeśli tak masz to jest jak najbardziej ok.
Mam nadzieje, że pomogłem.
Pozdrawiam
Kamil
no tak jak pisze na wszystkich mam cyfre 6...nawet na szyberdachu... nie wgłębiałem sie w firme ale zobacze dzis jak bede do pracy jechał... podejrzewam ze samochód bedzie produkowany w 96 a zakupiony w 97...
ale dzieki za info ;) pozdro!
edit:
witam...
no więc tak...
sprawdzałem wszystkie szyby wczoraj przed pracą...
okazało się...
wszystkie szyby ori tak jak wymienił kolega wyżej.. "Sicursiv" przód i "splintex" tylne..
oprócz jednej... przedniej czołowej... tutaj jest "nord glass" wiec najprawdopodobniej nie oryginalne...
tragedia? czy olac? :P
przed zakupem sprawdzałem podłużnice i wszystko oryginalne... ciekawe co się stało ze szyba wymieniona...
i ze ma tą cyfre 6 ?
ja sie zawsze jakimis szczegółami przejmuje... bo lubie gdy w aucie wszystko gra i nie ma zagadek :P
pozdro i dzieki za info!
ja mam u siebie wszystkie splintex,takze oprocz czolowej byla wymieniana ,jak dla mie zadna tragedia przez 11lat zawsze moze trafic jakis odprysk lub przy nawet malej stluczce moze peknac...ale ciekawi mnie inna kwestia...kolega pisze ze z przodu i z tylu ma inne szyby choc tez orginalne...czy to mozliwe ze w jednym aucie mogly byc fabrycznie montowane dwa rozne rodzaje szyb(chodzi o firme)..
Tak, właśnie tak jest, dwie marki szyb na jednym aucie. Ja mam wszystkie w oryginale i powiem szczerze że tylko czekam aż w końcu coś mi skutecznie uszkodzi czołową (oby tylko hehe ;) ) bo jest tak zajechana że w nocy w deszczu widoczność jest fatalna. Rocznik na szybie może sie różnić wstecz od roku produkcji auta, jest partia szyb i przychodzi rok 1997 to nie tłuczą tych z 1996 :D tylko montują dalej aż sie partia skończy.
no ja mam tak..
tylna... i tylne boczne nawet te w słupkach: splintex
boczne przód i szyber: Sicursiv
i czołowa wymieniona.. ale na wszystkich cyfra "6"
dzikęki za informacje duzo mi pomogliscie ;)
pozdro!