PDA

Zobacz pełną wersję : Pytanie o opony zimowe i ich zużycie

rafsio
12-11-09, 17:57
Mam możliwość kupna 4 opon zimowych Barum Polaris dosyć tanio, ale 3 są z 2006 roku z bieżnikiem 7mm a 4 nowsza z 2009 roku z bieżnikiem 8mm ( bo poprzednia pękła ) i tu moje pytanie czy takie opony można założyć na auto czy lepiej szukać innego zestawy 4 opon o takiej samej wysokości bieżnika czy dokupić dodatkową oponę z bieżnikiem 7mm lub 8 mm żeby była równa wysokość na 1 osi.

maciekr
13-11-09, 08:17
można zakładać tylko zrób tak żeby na przedniej osi były oponki o w miare równym bieżniku.pzdr!

mario80
14-11-09, 23:10
nie ma znaczenia milimetr na przedniej osi jest dopuszczalny zeby nie sciagalo..

Nemereth
14-11-09, 23:29
I tak nie będzie ściągać jeśli założysz nowszą na lewą stronę, pozatym raz dwa się wyrówna.

...Bartuś...
24-11-09, 12:54
Witam...Szukałem trochę i nie znalazłem odpowiedzi na moje pytanie...Posiadam 3 opony z wysokością bieżnika około 7-7.5mm...Teraz szukałem 4 do kompletu jednak ona ma 6-6.5mm wysokości bieżnika...I tutaj moje pytanie czy różnica w wysokości bieżnika około 1mm może wpłynąć na prowadzenie i bezpieczeństwo w samochodzie...Oczywiście ta opona była by z przodu...

Jeszcze jedno ważne pytanie...Używał może ktoś pierścieni centrujących do stalówek mam fajne stalówki z otworem 60.1 a Honda ma 56.1...

zakit
24-11-09, 19:31
zakladaj te opony smialo, najlepiej bylo by jednak dac te rozne na tyl, no ale jesli maja byc na przod to trudno, ogolnie nie sadze zeby bylo to odczuwalne.

felgi stalowe w sumie nie roznia sie wiele od alusow wiec pierscienie centrujace nie powinny nic zmienic. jedak zastanawia mnie co ladnego moze byc w stalowkach - kazde sa takie same, tylko troche inny wzor maja. nie lepiej poprostu poszukac odpowiednich do hondy?

...Bartuś...
24-11-09, 20:32
zakladaj te opony smialo, najlepiej bylo by jednak dac te rozne na tyl, no ale jesli maja byc na przod to trudno, ogolnie nie sadze zeby bylo to odczuwalne.

felgi stalowe w sumie nie roznia sie wiele od alusow wiec pierscienie centrujace nie powinny nic zmienic. jedak zastanawia mnie co ladnego moze byc w stalowkach - kazde sa takie same, tylko troche inny wzor maja. nie lepiej poprostu poszukac odpowiednich do hondy?

Ziom dwie sprawy...Pierwsza sprawa bardzo ciężko znaleźć stalówki 15" do Hondy w miarę rozsądnych pieniądzach,a druga to taka iż są w bardzo nie typowym rozmiarze 7x15x60.1 ET50 gdyby nie otwór centrujący ideał do Mocnej Hondy gdzie potrzeba opon min.205