Zobacz pełną wersję : Dwa pytania odnośnie mini me
Witam. Zbieram graty na mini me z b7 na z6 i tutaj mam pytanka:
1. Jakie przy mini me świece zastosować?? Wyczytałem, że najlepiej od D16y8. Czy to prawda?
2. Jakich kabli użyć?? Nie wiem, czy wszystkie w D serii są takie same, czy powinienem szukać (ze względu na aparat TD-42u) kabli od z6, czy (ze względu na świece) od D16y8??
Misiekemeryt160
12-11-09, 06:43
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=6930&highlight=mini
Wiem widzialem to i dlatego chce sie upewnic, ze dobrze zrozumialem:
swiece d16y8
kable d16z6
Zgadza sie??
Misiekemeryt160
12-11-09, 07:11
kable d16z6 i swiece tez- czyli takie jak na obudowie rozrzadu czyli bkr6e.. chyab 11 na końcu czy cos jakos tak.
glowica i rozrzad d16z6 wiec kable i swiece tez d16z6
Czyli jak rozumiec to, ze autor artykulu sugeruje zastosowanie swiec od d16y8?? Na literowke to nie wyglada. Czy jest ktos w stanie uzasadnic ich uzycie??
ja jak robilem u siebie to kupilem tak jak wyzej pisza czyli kable i swiecie z z6 choc z kablami to dosc ciezka sprawa bo one maja te mniejsze wejsce do glowicy i ciezej je dostac niz seryjne np do b7
Czyli jak rozumiec to, ze autor artykulu sugeruje zastosowanie swiec od d16y8?? Na literowke to nie wyglada. Czy jest ktos w stanie uzasadnic ich uzycie??
przecież y8 i z6 to analogiczne silniki
może koles zakładał głowice od y8 i sie tym zasugerował i dlatego tak napisał
wystarczy chwile poszukać i widać że idą takie same świece
d16z6
BKR6E-11/BKR7E-11 w NGK
K20PR-U11/K22PR-U11 w DENSO
d16y8
BKR5E-11/BKR6E-11 w NGK
K20PR-U11 w DENSO
ps. na co nowy temat o mini -nie można się dołączyć do poprzedniego (w którym info o świecach pewnie już było jak dobrze pamiętam)
Ile teraz mini me kosztuje do d16y7? Słyszałem że potaniały
tyle ile kosztowało-to nie jest cena sklepowa tylko cena gratów które skompletujesz + robocizny
BKR7E to świece o jeden stopień zimniejsze od serii i raczej nie powinno się wkładać ich do normalnego motoru. Poza tym są z gatunku ciężej dostępnych i nie ma sensu robić sobie kłopotu z szukaniem.
napisałem to co wygrzebałem w EPC...
Ale np według katalogu NGK zarówno do D15B2/B7 i D16Z6 są podane takie same świece BKR6E-11, więc jak to w końcu jest?
normalnie
do każdego auta stosujesz takie świece jak masz na obudowie albo w epc albo w instrukcji
przy mini na y8 lub z6 stosujesz te od y8 badź z6
nigdy nie było z tym problemu
do każdego auta stosujesz takie świece jak masz na obudowie albo w epc albo w instrukcji
przy mini na y8 lub z6 stosujesz te od y8 badź z6to wiem tylko chodzi mi o to że większość pisze żeby przy mini zmienić świece na te od z6 a tu wg katalogu wychodzi że są takie same...
te od z6 a tu wg katalogu wychodzi że są takie same...
to nie zmieniaj po katalogu (po co sie czepiacie katalogu tak masakrycznie?)
zmieniaj po obudowie/epc/instrukcji (na pewno są inne) będą dobre
Troszke male zamieszanie sie zrobilo. Czyli swiece od b7 i z6 sa w koncu takie same, czy nie??
zmieniaj po obudowie/epc/instrukcji (na pewno są inne) będą dobre
może się czepiam ale wg epc i manuala są takie same, obudowy akurat nie mam pod ręką więc nie sprawdzę
Troszke male zamieszanie sie zrobilo. Czyli swiece od b7 i z6 sa w koncu takie same, czy nie??właśnie usiłuję to ustalić, bo w temacie minime wspomina sie o wymianie świec. Ja jak robiłem mini to porównałem świece wg. katalogu ngk/epc/manuala i wszedzie dla D15B2/B7 i D16Z6 podają BKR6E-11 dlatego nie zmieniałem
kombinujecie jak konie pod gore - tylko po co?
zostawcie w spokoju te swoje katalogi i *******y
wkladasz glowice z6 to swiece z6 i tak analogicznie z innymi glowicami
a to czy sa takie same jak w innych glowicach to juz niech sie martwia starozytni rosjanie
wkladasz glowice z6 to swiece z6 i tak analogicznie z innymi glowicami
a to czy sa takie same jak w innych glowicach to juz niech sie martwia starozytni rosjanie
a skąd ktos ma wiedziec ze te czy tamte swiece są do z6? Czy ja czy Ty czy pan Zdzisiu w sklepie musi sprawdzić to w katalogu albo epc itd. Na świecach nie pisze d16z6. A jak juz sprawdzisz i wyjdzie ze sa takie same to tez bedziesz zmieniał?
Kierując się Twoją zasadą to jak zakładasz głowice z z6 to koniecznie zmien np. wtryski i przepustnice na takie od z6, bo maja byc od z6 nie wazne ze sa takie same jak w b7