Zobacz pełną wersję : Problem ze skrzynią biegów S40
Witam.
Problem mój pojawił się już dość dawno. Podczas jazdy było słychać dziwny odgłos, niewiem jak go określić coś jakby "łud, łud, łud" :). Nie było to zbyt głośne. Myślałem, że to łożysko z przodu - bo z tyłu oba mam już wymienione. Podniosłem więc najpierw koło lewe na lewarkuu no i jazda rozpędziłem hanię do 80km i nic, więc zrobiłem to z kołem prawym a tu co, różnicowy nie zadziałał i samochodzik chciał mi ruszyć z podniesionym kołem. Zaczołem ruszać kołem, przez chwilę kręciłosię lekko po czym zaczęło iść coraz ciężej aż nie dało się go obrucić. Kilka razy pookręciłem w tom i z powrotem i efekt zniknał, więc rozpędziłęm go z prwaymm kołem w powietrzu do 80km i zgasiłem silnik oaz wrzuciłem luz no i jest moje "łud, łud" (na włączonym silniku i na biegu również), ale tym razem słychać go znacznie głośniej i nie jest to odgłos z łożysska przy kole tylko ze skrzyni biegów. Podczas gdy słychać ten ooddgłos czuś wibracje na samochodzie.
Może ktoś może mi podpowiedzieć co z tym fantem zrobić, co to moż być?
HELP!
Może mechanizm różnicowy albo półoś? Mój tata dopiero co miał coś bardzo podobnego. Najpierw dziwne stukoty przy puszczeniu gazu (objaw pojawił się podczas zjazdu z autostrady) - okazało się, że rozpadł się mechanizm różnicowy. Zmienił i za jakieś 2kkm znowu problemy. Przy płynnej jeździe spokój, natomiast przy dodawaniu gazu i zwiększaniu obciążenia (np. przyspieszanie pod górkę) auto wpadało w niesamowite wibracje. Okazało się, że to długa półoś była do wymiany. Nie wiem dokładnie, co się z nią stało, bo był akurat w Chorwacji i niezbyt mógł się dogadać na serwisie. Ale dziwne, że w tak krótkim czasie dwie takie usterki...
Podjedź na warsztat, co by ktoś oblukał co i jak, bo to może być coś poważniejszego.
U mnie ten odgłos jest cały czas bez względu na bo czy dodaję gazu czy jadę jednostajnie. Podczas normalnej jazdy jest on niezbyt głośny -niektórzy wogóle go nie słyszą , ale gdy podnniosę prawą stronę na podnośniku i zacznę "jechać" to odgłs ten znaczoąco się nasila i wibracje na podłoddze są znaczne.
mógł się mechanizm różnicowy skończyć
Jeżeli to mechanizm różnicowy to ile to może kosztować? Ile jest roboty przy tym?
Czy koś z was może naprawiał już ten mechanizm? Możecie udzielić mi jakichś wskazówek?
w tym nei ma co naprawiac tylko wymienic, nowy to pewnie jakis kosmiczny koszt... roboty jest sporo, skrzynia do wyjecia pozniej trzeba ja rozkrecic, wyjac choinki i wybieraki, odkrecic zebatke przelozenia glownego i wymienic a pozniej poskladac. Jakby co to mam kilka dyfrow do Dseri ( wszelkie info na PW)
Właśnie jestem po operacji wyciągania i rozbierania skrzyni. Postanowiłem się podzielić z wami tym co zobaczyłem, może komuś przydadzą się moje wypowiedzi.
Wyobraźcie sobie, że przyczyną mojego "łud, łud" był mechanizm różnicowy a dokładniej w jakiś sposób przegub wewnętrzny wyrobił dziury w gnieździe w ukł.różnicowym i materiał, który wybrał z niego naspawał się na przegub. Myślałem, że nie uda się wyciągnąć tego przegubu ze skrzyni, ale po wielu trudach wylazł.
Macie może pomysł jak do tego mogło dojść? :shock:
Odświeżam temat mam ten sam problem ewidentnie trzęsie mi się cała buda przy 120 to jest już masakra a odczuwa się to już tak od 60-70 przyczyna mechanizm różnicowy, i teraz co zrobić jak za to się zabrać? wymiana skrzyni czy tylko obudowy na używkę ?? albo kupić jakiś zestaw naprawczy co polecacie i radzicie pomocy skrzynie do D15Z8 pewnie wyrwe za 200zł bo to najgorsza skrzynia znaczy ekonomiczna ,hybrydy nie chcę
buda moze sie trzesc od dyfra rownei dobrze od samego przegubu wewnetrzengo, jak wyrobilo dyfer to musisz go wymienic razem z przegubem, bo inaczje sporotem go wkrotce wyrobi. Jak masz cicha sprawna skrzynei to zdecydowanie lepiej i pewnie wcale nei wiele drozej bedzie ja naprawic. A hybryde chcesz tylko o tym jeszcze nei wiesz :) pzdr
krzynie do D15Z8 pewnie wyrwe za 200zł bo to najgorsza skrzynia
W życiu nie bierz skrzyni w ciemno, przerabiałem 2 razy w 2 samochodach :) Nie ma cudów, nawet sprowadzane na części mają kręcone liczniki :) Szukaj jeszcze zamontowanej albo zrób jak ja kiedyś - sprzedawca płaci za wymianę jeśli skrzynia będzie marna. W moim wypadku płacił :)