PDA

Zobacz pełną wersję : Problem ze skrzynią biegów S40

szamanm
11-06-06, 11:49
Witam.
Problem mój pojawił się już dość dawno. Podczas jazdy było słychać dziwny odgłos, niewiem jak go określić coś jakby "łud, łud, łud" :). Nie było to zbyt głośne. Myślałem, że to łożysko z przodu - bo z tyłu oba mam już wymienione. Podniosłem więc najpierw koło lewe na lewarkuu no i jazda rozpędziłem hanię do 80km i nic, więc zrobiłem to z kołem prawym a tu co, różnicowy nie zadziałał i samochodzik chciał mi ruszyć z podniesionym kołem. Zaczołem ruszać kołem, przez chwilę kręciłosię lekko po czym zaczęło iść coraz ciężej aż nie dało się go obrucić. Kilka razy pookręciłem w tom i z powrotem i efekt zniknał, więc rozpędziłęm go z prwaymm kołem w powietrzu do 80km i zgasiłem silnik oaz wrzuciłem luz no i jest moje "łud, łud" (na włączonym silniku i na biegu również), ale tym razem słychać go znacznie głośniej i nie jest to odgłos z łożysska przy kole tylko ze skrzyni biegów. Podczas gdy słychać ten ooddgłos czuś wibracje na samochodzie.
Może ktoś może mi podpowiedzieć co z tym fantem zrobić, co to moż być?

HELP!

tomekk
11-06-06, 12:33
Może mechanizm różnicowy albo półoś? Mój tata dopiero co miał coś bardzo podobnego. Najpierw dziwne stukoty przy puszczeniu gazu (objaw pojawił się podczas zjazdu z autostrady) - okazało się, że rozpadł się mechanizm różnicowy. Zmienił i za jakieś 2kkm znowu problemy. Przy płynnej jeździe spokój, natomiast przy dodawaniu gazu i zwiększaniu obciążenia (np. przyspieszanie pod górkę) auto wpadało w niesamowite wibracje. Okazało się, że to długa półoś była do wymiany. Nie wiem dokładnie, co się z nią stało, bo był akurat w Chorwacji i niezbyt mógł się dogadać na serwisie. Ale dziwne, że w tak krótkim czasie dwie takie usterki...
Podjedź na warsztat, co by ktoś oblukał co i jak, bo to może być coś poważniejszego.

szamanm
11-06-06, 13:51
U mnie ten odgłos jest cały czas bez względu na bo czy dodaję gazu czy jadę jednostajnie. Podczas normalnej jazdy jest on niezbyt głośny -niektórzy wogóle go nie słyszą , ale gdy podnniosę prawą stronę na podnośniku i zacznę "jechać" to odgłs ten znaczoąco się nasila i wibracje na podłoddze są znaczne.

emg
11-06-06, 19:29
mógł się mechanizm różnicowy skończyć

szamanm
11-06-06, 22:02
Jeżeli to mechanizm różnicowy to ile to może kosztować? Ile jest roboty przy tym?
Czy koś z was może naprawiał już ten mechanizm? Możecie udzielić mi jakichś wskazówek?

rem36
11-06-06, 22:21
w tym nei ma co naprawiac tylko wymienic, nowy to pewnie jakis kosmiczny koszt... roboty jest sporo, skrzynia do wyjecia pozniej trzeba ja rozkrecic, wyjac choinki i wybieraki, odkrecic zebatke przelozenia glownego i wymienic a pozniej poskladac. Jakby co to mam kilka dyfrow do Dseri ( wszelkie info na PW)

szamanm
21-06-06, 21:57
Właśnie jestem po operacji wyciągania i rozbierania skrzyni. Postanowiłem się podzielić z wami tym co zobaczyłem, może komuś przydadzą się moje wypowiedzi.
Wyobraźcie sobie, że przyczyną mojego "łud, łud" był mechanizm różnicowy a dokładniej w jakiś sposób przegub wewnętrzny wyrobił dziury w gnieździe w ukł.różnicowym i materiał, który wybrał z niego naspawał się na przegub. Myślałem, że nie uda się wyciągnąć tego przegubu ze skrzyni, ale po wielu trudach wylazł.
Macie może pomysł jak do tego mogło dojść? :shock:

Djadi
19-11-09, 11:02
Odświeżam temat mam ten sam problem ewidentnie trzęsie mi się cała buda przy 120 to jest już masakra a odczuwa się to już tak od 60-70 przyczyna mechanizm różnicowy, i teraz co zrobić jak za to się zabrać? wymiana skrzyni czy tylko obudowy na używkę ?? albo kupić jakiś zestaw naprawczy co polecacie i radzicie pomocy skrzynie do D15Z8 pewnie wyrwe za 200zł bo to najgorsza skrzynia znaczy ekonomiczna ,hybrydy nie chcę

rem36
19-11-09, 23:11
buda moze sie trzesc od dyfra rownei dobrze od samego przegubu wewnetrzengo, jak wyrobilo dyfer to musisz go wymienic razem z przegubem, bo inaczje sporotem go wkrotce wyrobi. Jak masz cicha sprawna skrzynei to zdecydowanie lepiej i pewnie wcale nei wiele drozej bedzie ja naprawic. A hybryde chcesz tylko o tym jeszcze nei wiesz :) pzdr

teg
19-11-09, 23:56
krzynie do D15Z8 pewnie wyrwe za 200zł bo to najgorsza skrzynia

W życiu nie bierz skrzyni w ciemno, przerabiałem 2 razy w 2 samochodach :) Nie ma cudów, nawet sprowadzane na części mają kręcone liczniki :) Szukaj jeszcze zamontowanej albo zrób jak ja kiedyś - sprzedawca płaci za wymianę jeśli skrzynia będzie marna. W moim wypadku płacił :)