Zobacz pełną wersję : D16Z6 - Samodiagnostyka, błąd 21
Dziś mój Civic z D16Z6 przywitał mnie diodą Check Engine. Po perypetiach z poszukiwaniem złącza do załączenia samodiagnostyki okazało się iż przyczyną jest błąd nr 21:
VTEC Solenoid Valve
defective circuit or unplugged / defective solenoid valve.
Przeszukałem forum i znalazłem wątek (http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=4820) na ten temat, natomiast niestety (dla mnie) u wątkotwórcy problem rozwiązał się sam i występował po dłuższym czasie jazdy; u mnie pojawia się po około sekundzie od uruchomienia silnika.
Jakieś pomysły/podpowiedzi? A może ktoś miał taki problem i go rozwiązał?
Zacznij od sprawdzenia podlaczenia, cos robiles ostatnio przy samochodzie?
Tak, wymiana pierścieni, uszczelniaczy silnika, panewek korbowodowych, "the works". Wczoraj przejchałem 1100km samochodem, spokojnie (ze względu na w/w remont). Przez całą drogę był spokój, pod względem diody Check Engine przynajmniej. Po drodze musieliśmy zrobić przerwę gdyż termostat od dużego obiegu okazał się być niesprawny i silnik się zagrzewał; usunąłem i dalej był spokój. Przyjechałem do domu, zgasiłem silnik, poszedłem spać - a dziś opisana wyżej niespodzianka. Zaznaczam że samochód został niedawno nabyty więc niestety nie znam go jeszcze od każdej strony i przykre usterki takie jak ten termostat np. pewnie jeszcze wyjdą (chociaż wolałbym nie :) )
[ Dodano: Nie 11 Cze, 2006 ]
Niepotrzebnie zasiałem panikę na forum ;)
Przyczyną była...niedopchnięta kostka. Podrukowałem sobie strony z instrukcji dotyczące błędu 21 i zacząłem badać wszystko z obrazków. Kostka tak jakoś dziwnie lekko siedziała, wyciągnąłem, przedmuchałem, wepchnąłem i błąd zniknął.
Dziękuję rem za odpowiedź.
BTW: prawdopodobnie mechanik który usuwał wspomniany termostat dużego obiegu musiał obruszać tę kostkę, gdyż znajduje się w bezpośrednim jego sąsiedztwie; dziwi mnie natomiast czemu dopiero dziś pojawił się ten błąd. Osobliwe.
dziwi mnie natomiast czemu dopiero dziś pojawił się ten błąd
Czasami błędy raportowane są ze znacznym opóźnieniem w stosunku do ich rzeczywistego czasu powstania. Nie ma chyba na to reguły.. Grunt, że po problemie :)