Zobacz pełną wersję : wydech ? srednica!
Witam, mam pytanie, obecnie mam srdenice wydechu 38mm po wew!a chce dac 46mm po wew i pytanie czy to nie za duzo:) pozdrawiam silnikd15z1
Witam Jeśli chodzi tylko o końcowy tłumik przelotowy to raczej moze byc ale nie wiem ile bedzie miał decybeli tego typu wydech
Nie będzie za dużo. Głośność w głównej mierze zależy od tłumików.
jezeli chodzi o samą końcówkę to bedzie ok
Chodzi mi o srednice wew rur od kolektora do koncowego tlumika obecnie mam 38/39mm a chce dac 46mm:D ,((( modyfikacje dolotu to power rura+stozek AEM , kolektor wydechowy od d16z6, koncowy jak narazie seria)));czekam na Wasze opinie :D
każdy silnik ma srednice rury dobrana do danego silnika mocy itp. jezeli zmienia sie rure na wieksza moga powstac zawirowania w rurze i silnik moze miec mniejsza moc ale nie jest tak zawsze. po zmianie dolotu moze przydac sie wiekszy wylot. takie zmiany musza robic tylko profesjonalisci. oni moga przeliczyc jaka srednica moze byc a jaka nie. moze chodzic nawet o milimetry.
Dlatego warto poszperać po forach internetowych, gdzie ktoś do d15z1 włożył szerszy wydech. I czy przyrosły mu wartości mocy i momentu, czy wręcz przeciwnie. I ile tam wsadził.
Osobiście obstawiam, że te 2 cale zewnętrzne spowodują przyrost.
Dlatego warto poszperać po forach internetowych, gdzie ktoś do d15z1 włożył szerszy wydech. I czy przyrosły mu wartości mocy i momentu, czy wręcz przeciwnie. I ile tam wsadził.
Osobiście obstawiam, że te 2 cale zewnętrzne spowodują przyrost.
tak jak pisze havok...
poszukac...
bo nawet na tym forum jest duzo o tym...
ja mysle/uwazam z perspektywy moich modów ze 46mm tylko tu pomoze(choc min bedzie głosniej)...
sam mam 50mm i widac wyniki na hamowni...
i osobiscie nie przekroczyłbym do zwykłego auta 2 cali...
nawet sie nie zastanawiaj napewno pomoze.tylko w miejsce katalizatora wstaw tlumnik przelotowy nie dl niz 40cm srednica puch nie wieksza niz 10/10cm,reszte rura i koncowy.ja bym zrobil 50mm.ja mam 61mm a bylo 45 czy cos takiego i roznica jest nie porownywalna sam wydech+kolektor 4-1 dal mi 176KM i 168Nm bylem na pomiarach i mam wykres.po wzuceniu dlugiego dolotu napewno mam ponad 180KM.do fiata sc 1.2 8v zakladaja 55mm i roznica jest *****ista.
sam mam srednice zewn 50mm wiec wewn jakies pewnie 47-48 nie zaluje
napewno warto zmienic na taka
co do glosnosci to mam sportowego kata i 2 przeloty i jest dosc glosno nie no wsumie nie ma co pisac "dosc"bo ci doradzam wiec jest qrwa bardzo glosno heh
wkladka wyciszajaca ostatniego tlumika pomaga ale jej nie uzywam
z tego co czytalem lepiej dac za malo niz za duzo mysle ze okolo 50mm bedzie idealnie
to na co trzeba zwrócic uwage to
srednica tlumikow powinna byc podobna do srednicy rur,jak najmniej ostrych zalaman rury
co do glosnosci na koniec to zalezy czy bedziesz mial kata a sadze ze nie,czy dasz przeloty (slyszalem ze warto dac srodkowy bo on sporo wycisza) no i chyba rodzaj osttaniego tlumika ma tez znaczenie bo jedne sa glosniejsza inne mniej
pozdro
Panowie dziekuej za info :grin: dzis zakladam całosc i po testac zaraz napisze wrazenia:) pozdrawiam :twisted: