PDA

Zobacz pełną wersję : Krótkie pytanie nt. szyberdachu...

polostap
11-11-09, 17:53
Witam.

Jak wszyscy widzą na zewnątrz pada deszcz i pojawił się u mnie w hondzie problem. Jak samochód dłużej postoi to w czasie jazdy potrafi kapać woda na głowę pasażera. Hondkę kupiłem parę miesięcy temu. Mam szyberdach manualny szklany. Wersja Hondy to EG8 z USA. Doszły mnie jednak słuchy, że szyberki w V genie były wszystkie elektryczne... Czy to możliwe, że poprzedni właściciel wstawił szyber nieoryginalny? No i oczywiście następne pytanie, jako, że nie jestem pewien czy to przez szyber leci mi na głowę, chciałbym dowiedzieć się jak w sedanie zdjąć słupki i podsufitkę, nie uszkadzając plastików. Napiszę także, że szukałem, niestety nic nie znalazłem na ten temat...

Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi,
Pozdrawiam.

airman
12-11-09, 12:07
Na bank szyber to prezent od poprzedniego właściciela. Do rozebrania wnętrza wszystko znajdziesz w manualu z US (google).

kenny
12-11-09, 13:06
Nie było manualnych w cifach. Masz jakiś dorabiany.

Nemereth
12-11-09, 21:33
prowizorycznie mozesz sprawdzic listwe na dachu i nadszybie szyby przedniej, podczas jazdy rowniez moze wiatr nawiac wody ktora powedruje do otworu szybera.

W ten sposob sprawdzisz wszystkie mozliwe opcje lacznie z tym co koledzy napisali.

hudi21
12-11-09, 22:27
miałem taki w swojej pierwszsej nie jest to nic trudnego jest on nie zadobrze wklejony wiec musisz albo sam albo oddac do machaniora zeby go wyciął jak szybe i wkleił uwaznie tylko niech ci przy tym dachu nie pofaluje ja swoj problem z szyberdachem załatwiłem w ten sposob pozdrawiam

polostap
13-11-09, 01:20
No to mniodzio... Coraz więcej "super informacji" o mojej Hondce... Dzięki chłopaki za odpowiedzi no i po weekendzie zabieram się za sprawdzanie wszystkich podanych powyżej wskazówek.

Pozdrawiam.

Nemereth
13-11-09, 01:53
Ja bym, proponował poszukać oryginalnego szybera szklanego elektrycznego jeśli już tak czy siak będziesz przy nim grzebał :) Kwestia finansowa.

airman
13-11-09, 13:08
Ja bym, proponował poszukać oryginalnego szybera szklanego elektrycznego

Kolego u polostap'a nie da rady włożyć oem szybra, bez wymiany conajmniej całego płatu dachu, nieważne czy będzie to dekiel stalowy czy szklany. Totalnie nieopłacalna rzeźba :D

polostap
13-11-09, 13:28
Uhaha, dzisiaj normalnie basenik w aucie się zrobił... Dzisiaj kupię silikon i zakleję cały szyber na uszczelkach. Nie mam pomysłu co mógłbym zrobić więcej. Nie mam własnego garażu, a więc z tym dokładnym sprawdzaniem wszystkiego będzie nie lada problem, a nie chcę, żeby mi w aucie zaczęły ryby pływać... Po zimie wróciłbym do sprawy i zobaczył co da się z tym zrobić.
Jeżeli chodzi o oryginalny szyber... Pytanko nt. tej rzeźby. Czy to pewne, że w ten nieoryginalny otwór nie wpasowałbym oryginalnego szyberka? Bo powiem szczerze, że pomysł Nemeretha mi się podoba.

Pozdrawiam.

Nemereth
13-11-09, 15:21
heh, no to lipton. Z tego co wiem szyber zamyka gumkami od spodu. Powiedzmy z boku woda i tak wedruje pod blacha rowkami do odplywu w slupkach. Jak się mylę to poprawcie.

kenny
13-11-09, 15:26
Uhaha, dzisiaj normalnie basenik w aucie się zrobił... Dzisiaj kupię silikon i zakleję cały szyber na uszczelkach. Nie mam pomysłu co mógłbym zrobić więcej. Nie mam własnego garażu, a więc z tym dokładnym sprawdzaniem wszystkiego będzie nie lada problem, a nie chcę, żeby mi w aucie zaczęły ryby pływać... Po zimie wróciłbym do sprawy i zobaczył co da się z tym zrobić.
Jeżeli chodzi o oryginalny szyber... Pytanko nt. tej rzeźby. Czy to pewne, że w ten nieoryginalny otwór nie wpasowałbym oryginalnego szyberka? Bo powiem szczerze, że pomysł Nemeretha mi się podoba.

Pozdrawiam.

Nemereth głupoty pisze. Dach z oryginalnym szyberdachem jest zupełnie inny. Obejrzyj innego 5 gena i zobaczysz, że to nie takie hop siup.

[quote=Nemereth;814253]heh, no to lipton. Z tego co wiem szyber zamyka gumkami od spodu. Powiedzmy z boku woda i tak wedruje pod blacha rowkami do odplywu w slupkach. Jak się mylę to poprawcie.
quote]

Tu akurat masz prawie rację, wszystko spływa rurkami do tylnych słupków. Wszystko widac w manualu.

polostap
13-11-09, 16:22
Z tym, że odpływów u mnie żadnych nie ma... Dzisiaj już wiem na bank, że jest dorabiany bo zdjąłem podsufitkę... Mam założoną taką gumkę, że jak wody się więcej nabierze w takie kanaliki to chyba ona ma wyparować, albo (tak jak jest teraz z resztą) wpłynąć do środka. Nieźle ktoś obmyślił całą ideę tego szyberka... No cóż.

Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.

kenny
13-11-09, 16:46
Zrób jakieś foty, bo może takie rurki odprowadzające dało by się jakoś zamontować.

polostap
13-11-09, 17:34
Zdjęcia załączę, jednak najwcześniej dopiero po weekendzie, jako, że student weekend się zbliża.

Pozdrawiam.

VaTi Pro-Tec
17-03-10, 22:01
możesz spróbować dokładnie wyczyścić uszczelki i szyberdach w tych miejscach gdzie styka sie z uszczelkami, a potem natłuścić uszczelki nawet wd40 sie nada