Zobacz pełną wersję : Krótkie pytanie nt. szyberdachu...
Witam.
Jak wszyscy widzą na zewnątrz pada deszcz i pojawił się u mnie w hondzie problem. Jak samochód dłużej postoi to w czasie jazdy potrafi kapać woda na głowę pasażera. Hondkę kupiłem parę miesięcy temu. Mam szyberdach manualny szklany. Wersja Hondy to EG8 z USA. Doszły mnie jednak słuchy, że szyberki w V genie były wszystkie elektryczne... Czy to możliwe, że poprzedni właściciel wstawił szyber nieoryginalny? No i oczywiście następne pytanie, jako, że nie jestem pewien czy to przez szyber leci mi na głowę, chciałbym dowiedzieć się jak w sedanie zdjąć słupki i podsufitkę, nie uszkadzając plastików. Napiszę także, że szukałem, niestety nic nie znalazłem na ten temat...
Z góry dzięki za wszystkie odpowiedzi,
Pozdrawiam.
Na bank szyber to prezent od poprzedniego właściciela. Do rozebrania wnętrza wszystko znajdziesz w manualu z US (google).
Nie było manualnych w cifach. Masz jakiś dorabiany.
prowizorycznie mozesz sprawdzic listwe na dachu i nadszybie szyby przedniej, podczas jazdy rowniez moze wiatr nawiac wody ktora powedruje do otworu szybera.
W ten sposob sprawdzisz wszystkie mozliwe opcje lacznie z tym co koledzy napisali.
miałem taki w swojej pierwszsej nie jest to nic trudnego jest on nie zadobrze wklejony wiec musisz albo sam albo oddac do machaniora zeby go wyciął jak szybe i wkleił uwaznie tylko niech ci przy tym dachu nie pofaluje ja swoj problem z szyberdachem załatwiłem w ten sposob pozdrawiam
No to mniodzio... Coraz więcej "super informacji" o mojej Hondce... Dzięki chłopaki za odpowiedzi no i po weekendzie zabieram się za sprawdzanie wszystkich podanych powyżej wskazówek.
Pozdrawiam.
Ja bym, proponował poszukać oryginalnego szybera szklanego elektrycznego jeśli już tak czy siak będziesz przy nim grzebał :) Kwestia finansowa.
Ja bym, proponował poszukać oryginalnego szybera szklanego elektrycznego
Kolego u polostap'a nie da rady włożyć oem szybra, bez wymiany conajmniej całego płatu dachu, nieważne czy będzie to dekiel stalowy czy szklany. Totalnie nieopłacalna rzeźba :D
Uhaha, dzisiaj normalnie basenik w aucie się zrobił... Dzisiaj kupię silikon i zakleję cały szyber na uszczelkach. Nie mam pomysłu co mógłbym zrobić więcej. Nie mam własnego garażu, a więc z tym dokładnym sprawdzaniem wszystkiego będzie nie lada problem, a nie chcę, żeby mi w aucie zaczęły ryby pływać... Po zimie wróciłbym do sprawy i zobaczył co da się z tym zrobić.
Jeżeli chodzi o oryginalny szyber... Pytanko nt. tej rzeźby. Czy to pewne, że w ten nieoryginalny otwór nie wpasowałbym oryginalnego szyberka? Bo powiem szczerze, że pomysł Nemeretha mi się podoba.
Pozdrawiam.
heh, no to lipton. Z tego co wiem szyber zamyka gumkami od spodu. Powiedzmy z boku woda i tak wedruje pod blacha rowkami do odplywu w slupkach. Jak się mylę to poprawcie.
Uhaha, dzisiaj normalnie basenik w aucie się zrobił... Dzisiaj kupię silikon i zakleję cały szyber na uszczelkach. Nie mam pomysłu co mógłbym zrobić więcej. Nie mam własnego garażu, a więc z tym dokładnym sprawdzaniem wszystkiego będzie nie lada problem, a nie chcę, żeby mi w aucie zaczęły ryby pływać... Po zimie wróciłbym do sprawy i zobaczył co da się z tym zrobić.
Jeżeli chodzi o oryginalny szyber... Pytanko nt. tej rzeźby. Czy to pewne, że w ten nieoryginalny otwór nie wpasowałbym oryginalnego szyberka? Bo powiem szczerze, że pomysł Nemeretha mi się podoba.
Pozdrawiam.
Nemereth głupoty pisze. Dach z oryginalnym szyberdachem jest zupełnie inny. Obejrzyj innego 5 gena i zobaczysz, że to nie takie hop siup.
[quote=Nemereth;814253]heh, no to lipton. Z tego co wiem szyber zamyka gumkami od spodu. Powiedzmy z boku woda i tak wedruje pod blacha rowkami do odplywu w slupkach. Jak się mylę to poprawcie.
quote]
Tu akurat masz prawie rację, wszystko spływa rurkami do tylnych słupków. Wszystko widac w manualu.
Z tym, że odpływów u mnie żadnych nie ma... Dzisiaj już wiem na bank, że jest dorabiany bo zdjąłem podsufitkę... Mam założoną taką gumkę, że jak wody się więcej nabierze w takie kanaliki to chyba ona ma wyparować, albo (tak jak jest teraz z resztą) wpłynąć do środka. Nieźle ktoś obmyślił całą ideę tego szyberka... No cóż.
Jeszcze raz dzięki za odpowiedzi.
Zrób jakieś foty, bo może takie rurki odprowadzające dało by się jakoś zamontować.
Zdjęcia załączę, jednak najwcześniej dopiero po weekendzie, jako, że student weekend się zbliża.
Pozdrawiam.
VaTi Pro-Tec
17-03-10, 22:01
możesz spróbować dokładnie wyczyścić uszczelki i szyberdach w tych miejscach gdzie styka sie z uszczelkami, a potem natłuścić uszczelki nawet wd40 sie nada