PDA

Zobacz pełną wersję : Zakładałem xenon i nie dziala... civ 5g

RomanK84
11-11-09, 16:01
Witam! Jak w temacie...

Zakładałem koledze xenon chinola i sprawa wyglądała następująco...

prawa lampa sama ok
lewa lampa sama ok

schowalem przetwornice i próba generalna i cos strzeliło jak bezpiecznik i nie działają światła mijania.

Bezpiecznik 40A w puszce pod maską jest ok, bezpieczniki pod kierownicą 10A też są ok.

Dodam, że pozostałe światła świecą jak należy a prąd nie dochodzi do lampy... to nie wina xenonu.
Gdzie szukać przyczyny?

skolopendra
11-11-09, 17:53
coś musiałeś zewrzeć ,bezpieczniki sprawdzaj miernikiem

matejko1989
11-11-09, 18:22
I teraz xenon świeci cały czas na długich?? Nawet po właczeniu na mijania?? To bedzie wina przekaźnika co przełancza żarniki z mijania na długie...

RomanK84
11-11-09, 23:21
Kumpel ma lampy dwużarówkowe... soczewkę na mijania + zwykłe na długie...

Przekaźnik się spierdzielił tylko pytanie dlaczego... co mogło być tego przyczyną? Zbieg okoliczności czy może wadliwa przetwornica któraś...

Aktualnie ma zworkę daną zamiast przekaźnika. Ktoś mógłby mi wytłumaczyć co ten przekaźnik robi?
Są 2 identyczne obok siebie... jeden jak wnioskuję od długich a drugi od mijania...

matejko1989
12-11-09, 18:15
aaa... myslałem ze to bixenon.... bo kumplowi wlasnie padł przekaznik od bi... i nie dzialały mijania.

skolopendra
12-11-09, 18:43
co mogło być tego przyczyną?

raczej wada samego przekaźnika.ja bym reklamował

Ktoś mógłby mi wytłumaczyć co ten przekaźnik robi?

chyba jest to sterowanie dla dużego prądu

Nemereth
15-11-09, 00:55
Ktoś mógłby mi wytłumaczyć co ten przekaźnik robi?
To jest transofrmator prądu po to żeby xenony miały swoje ulubione napięcie.

Kumpel ma lampy dwużarówkowe...
Wszystkie lampy są na 2 żarówki jak to Ty mówisz. Zazwyczaj postojówki+dzienne/dlugie.

schowalem przetwornice i próba generalna i cos strzeliło jak bezpiecznik i nie działają światła mijania.

Bezpiecznik 40A w puszce pod maską jest ok, bezpieczniki pod kierownicą 10A też są ok.

Dodam, że pozostałe światła świecą jak należy a prąd nie dochodzi do lampy... to nie wina xenonu.
Gdzie szukać przyczyny?

Mogło się zdarzyć, że przepaliło kabel. Jeśli tak to ciesz się że nie spaliło wozu.

cvc d15
15-11-09, 09:04
To jest transofrmator prądu po to żeby xenony miały swoje ulubione napięcie.

:eek: stary...

skolopendra
15-11-09, 15:45
stary...

no co :D nie słyszałeś o transformujących przekaźnikach:D:D

Nemereth
16-11-09, 14:09
Bliżej temu do przetwornicy niż przekaźnika więc co się czepiacie? Światło w xenonach powstaje poprzez wyładowania elektryczne o napięciu 20000-30000 Volt więc co śmiesznego w tym jest?

skolopendra
16-11-09, 14:30
przetwornice są zazwyczaj metalowe i hermetyczne ,z wyjściem do lamp

a to we woreczku na pierwszym planie to przekaźnik

http://www.allegro.pl/item815226326_zestaw_bixenon_hid_bi_xenon_h4_hb5_h 13_warszawa.html