PDA

Zobacz pełną wersję : problem klakson

civic-5
11-11-09, 10:47
Siemacie.

Pisze w dosc dziwnej sprawie, otoz jak kupilem moja Hanie 5gen byla w niej zamontowana "pseudo" sportowa kierownica...
Oczywiscie jej wyglad mnie niesatysfakcjonowal i zamontowalem kiere z 6gen z srs.
Tylko jest maly mankament. Smigam bez klaksonu... dlaczego? otoz spod kierownicy NIEWYCHODZI zaden kabel od klaksona...:/ wydaje mi sie ze ktos kto zakladal ta niby sportowa kierownice poprostu cos z nim zrobil...:/

Chlopaki w jaki sposob moge znalezc ten kabel? czy w tej wiazce ktora sie "ciagnie" pod kolumna znajde?
Jak tak to moze wiecie dokladnie jaki to jest kolor?

skolopendra
11-11-09, 12:35
jedz" po kablu od klaksona a pomału dojdziesz do przewodów w kabinie

Nemereth
12-11-09, 22:20
Podjedz do mnie to Ci to ogarne za Bóg zapłać :)

orzech85
26-10-13, 13:23
W którym miejscu w kabinie wychodzą kable od klaksonu??

Kabelki idą mi peszlu gdzieś w nadkolu i nie mam możliwości prześledzenia ich przebiegu, a nie chce mi się rozbierać auta. Chcę je wymienić na nowe.

paweltdf
27-10-13, 09:30
jeżeli była sportowa kierownica to klakson nie jest po kablu podłączany to po pierwsze i go nie znajdziesz

Think_Different
27-10-13, 09:49
Wpadłem na ten temat przypadkiem ale może uda mi się pomóc. A więc tak w mojej Hondzie 6gen sprawa jest jasna dosyć. Pod kolumną kierownicy są dwie wtyczki, obie wpina się w zwijak/taśma kierownicy... Od samego zwijaka idą poszczególne kable do poduchy i klaksonu. Ostatnio z jednym forumowiczem ogarniałem kwestie podpięcia klaksonu poprzez nabę do kierownicy (pomijając zwijak). Cała akcja zakończyła się sukcesem. W Twoim wypadku jak chcesz zmienić ze sportowej na OEM to musisz się zorientować co Ci z OEM'u zostało. Pod samą kierownicą jak i pomiędzy poduchą a kierownicą jest kilka potrzebnych plastików... No i ten zwijak który niby da się obejść ale po co skoro masz na niego miejsce.

orzech85
15-11-13, 14:38
Nigdy nie miałem sportowej kiery i nie planuję jej zakładania. Kierownica jest oem bez poduszki.

Wiem, że prawdopodobnie kable od klaksonu będę gdzieś wychodziły w okolicy puszki bezpieczników pod kierownicą i będą wpięte w jakieś gniazdo. Ale które może ktoś jeszcze pomoże?

xman
17-11-13, 19:11
bezpiecznik do klaksonu masz pod maską panie a nie pod kierownicą.

orzech85
18-11-13, 11:32
ehh chyba nikt nie potrafi zrozumieć mojego pytania...

bezpiecznik do klaksonu masz pod maską panie a nie pod kierownicą.

Czy ja się pytałem o to gdzie jest bezpiecznik od klaksonu? Wiem że jest pod maską.

civic9413
18-11-13, 11:44
Kable będą wychodziły wiązką w ścianie grodziowej od strony kierowcy.

orzech85
18-11-13, 12:25
Kable będą wychodziły wiązką w ścianie grodziowej od strony kierowcy.

a dalej dokąd?

xman
18-11-13, 12:56
niebiesko czerwony i biało zielony

niebiesko czerwony idzie ci do kierownicy a biało zielony do baterii.

wht/grn to +
blu/red wychodzi na to że -

orzech85
18-11-13, 13:50
No i na tą konkretną odpowiedź liczyłem od początku. Dzięki:) Myślałem że pomiędzy klaksonem a kierownicą kable łączą się w jeszcze w jakimś gnieździe przy bezpiecznikach - a teraz będę wiedział że 1 kabel idzie bezpośrednio od syrenki do kierownicy i łatwiej mi go będzie namierzyć.