Zobacz pełną wersję : Skrzynia! Pomocy...
Witam!
Dzisiaj leciałem swoim czerwonym pociskiem jak zwykle przeciągając go na każdym biegu i w pewnym momencie "bum!!" skrzynia poszła ! Miała już swoje fochy, ciężko biegi wchodziły, na dwójaku czasami zachrobotało wiec liczyłem się z tym że to pójdzie prędzej czy pózniej. Szukam skrzynki do Civica IVgen. 1.5 16v 90 kucy 3d hb. Czy można wsadzić coś lepszego żeby lepiej się wkręcała? Czy tylko orginał wstawiać nic nie kąbinować?
Z góry dziękuję za info.
Pozdrawiam!
1,4 miał krótsze biegi jeśli się nie mylę ale nie wiem czy przypasuje bez problemu
Od d13b2, d14a1 też możesz śmiało wsadzić, przełożenie jest chyba krótsze. :)
ale z tego co mi wiadomo od d15 skrzynki najlepsze ;) nie jest to moje zdanie tylko kumpla który już miał kilka skrzyń ;)
w 4 gen takie same przelozenia maja d13 d14 i d15 i d16 sohc (mowie o europie)
wazne zebyc kupil z polifta zeby zonka nie bylo
Witam!
Czy można wsadzić coś lepszego żeby lepiej się wkręcała? Czy tylko orginał wstawiać nic nie kąbinować?
Z góry dziękuję za info.
Pozdrawiam!
Oczywiście, nowy docisk sprzęgła, lekkie koło zamachowe, MTF!! do skrzyni. Przy okazji możesz założyć MPFI i wtedy zobaczysz co to znaczy wkręcanie się na obroty :)
Witam!
Pytanie mam następujące. Jestem w trakcie nabywania Civica IV sedan 1.4 (90KM, podwójny gaźnik czyli bodajże D14A1), przebieg 302000km. Auto jest w zaskakująco dobrym stanie, ale bardzo ciężko pracuje dźwignia zmiany biegów. Czy przyczyną takiej pracy jest tylko stary olej w skrzyni, czy może to coś poważniejszego?
Czy warto wogóle brać Civica z takim defektem?
warto brać takiego civica bo koszt skrzyni to max 300zł, a to że ci ciężko wchodza biegi oznacza to że albo masz straszny luz na gumkach od wybieraka(może ci to pomóc w nieznacznym stopniu jak u mnie) albo po prostu skrzynia dostała po dupie i już jest do wymiany.
ale bardzo ciężko pracuje dźwignia zmiany biegów.
odkręć śrubkę z tulejki pod shifterem, wyczyść, przesmaruj i złóż i po problemie