Zobacz pełną wersję : Czy ktoś z was wywalił zuepłnie tłumik środkowy ?[ej2|d15b7]
Piotrek Klag
09-06-06, 15:59
Witam!
Jak w temacie - gościu zjmujący sie tłumikami sportowymi zbaczył mój tłumik środkowy i mówił, że mozna go spoko na amn wywalic zrobic jakies tam zgrubienie i bedzie git.
Troche sie boje że będzie za głośno.
Reszta wydechu to seria - od kolektora po końcówke.
Będe wdzięczny jak ktoś robił podobne eksperymenty i sie podzieli swoimi spostrzeżeniami.
p.s. żeby nie było bezsensownej dyskusji - ten gośc od tłuimików to magik i zna sie jak mało kto na dolnym ślaśku. Moje pytanie dotyczy raczej głośności a nie stwerdzeń że sie tak nie da :D
Witam ja w swojej hondzie usunalem tlumik srodkowy zrobil mi to fachowiec ktory sie zajmuje tylko tlumikami wynioslo mnie to 30 zl sam stwierdzil ze jest nie potrzebny i zebym sobie lepiej zamontowal strumienice.A co do odglosu to troszke sie zrobil glosniejszy ale niewiele no i jest troszeczke mocniejsza nie wiele ale jest:)Tak wiec wedlug mnie smialo go usun i jak masz troche gotowki ok 100zl to zaloz sobie strumienice.
ja jak robilem wydech mialem przy okazji srodek do wymiany to jezdzilem bez odglos byl spoko ale na trase totalna porazka po 2 tygodniach jak wlozylem srodek bylem i jestem szczesliwy 8)
Jeżeli tłumikarz poleca Ci strumiennice to zmień tłumikarza...
Dobra strumienica w miejsce środkowego nie jest złym rozwiązaniem. Jednak ja jestem za zwykłą rurką wstawioną w to miejsce. Nie jest dobrym sposobem montowanie strumienic blisko kolektora, gdzie zjawiska falowe występują najsilniej i jest ryzyko cofania się spalin do komory spalania. Poza tym zamontowanie strumienicy blisko kolektora (np. zamiast katalizatora) może spowodować zdewastowanie układu wydechowego z powodu dużego zdynamizowania spalin, które przez resztę układu będą dużo szybciej leciały niż powinny (pomijam to że są bardziej gorące niż w części końcowej wydechu). 8)
BurnOut dlaczego tak mowisz ?Nie znasz faceta a powiem ci ze fachowiec jakich malo wielu znajomych przerabialo wydechy u niego i nikt sie nigdy nie skarżył.
Piotrek Klag
10-06-06, 11:57
Jeżeli tłumikarz poleca Ci strumiennice to zmień tłumikarza...
mój poleca zwykła rure w miejsce śrdkowego tłumika - strumiennycy nie chce bo wiem ze jest to ogólna lipa.
Pytam o to wszystko bo mój koleś(nie ten od tłumikó tylko inny) mi mówił że w tych wydechach środkowy jest kluczowy, a ja lubie żeby było w miarę cicho a nie jazdę odrzutowcem wiec moiże lepiej coś tam jednak dać.
Robie moim autem około 30K rocznie i jak ma mi buczeć cały czas top dostane *******ca.
ja zrobilem caly wydech nowy, bez srodkowego i jest glosno, ale da sie wytrzymac. nie mam tez katalizatora, wiec to tez powoduje glosniejszą prace.
wyciąłem srodkowy w:
d 15b7 coupe ej2
d 15b3 sedan eg8
d 15b7 sedan eg8
WE WSZYSTKICH przypadkach jak reszte wydechu masz serie (szczególnie wazne żeby tylny był seria badz KOMOROWY- NIGDY PRZELOTOWY!!!) pojawił sie nieznaczny* wzzrost głosńosci oraz mruczenie w zakresie 2500-3000/3500 obr.
Generalnie - bez problemu-mozesz wyciać-nie bedzie głosno jak reszta jest ok.
Jezeli jednak masz cos kombinowane z tylnym mozesz sie spodziewac znacznego wzrostu głosnosci...
*- nieznaczny - znaczy: zauwazalny TYLKO dla osoby, która jeżdzi na codzień autem.....
Lcfr,
no dobra, głośność itd. to już wiemy, a czy to wogóle daje jakies przyrosty mocy/momentu? Czy nie jest to poprostu kombinowanie dla samej zabawy?
Lcfr,
no dobra, głośność itd. to już wiemy, a czy to wogóle daje jakies przyrosty mocy/momentu? Czy nie jest to poprostu kombinowanie dla samej zabawy?
żartujesz?
wycięcie srodkowego tłumoka przyrost mocy/mommentu?
Nawet jakby minimalny, to chyba jeszcze nikt togo nie pomierzył na hamowni...
A kombinowanie jest takie, ze w konkluzji całego wydechu moze to wpłynąc pozytywnie+nie musisz kupowac srodkowego=taniej...
ja wywalilem kata bo mi sie rozwalil i wsadzilem strumienice
Nie jest dobrym sposobem montowanie strumienic blisko kolektora, gdzie zjawiska falowe występują najsilniej i jest ryzyko cofania się spalin do komory spalania
o czym ty mowisz? :shock:
widziales strumienice od srodka?to jest tylko przelotowa rurka ze zkreconym otworem (spirala)
ja wsadzilem i nic mi sie nie dzieje :P
a teraz lata jak b16 :lol: nie no nie wierze w takie przyrosty mocy od samej strumienicy.poprostu kat byl drozszy wiec wsadzilem strumienice i chcialem wywalic wlasnie tlumik srodkowy, ale autem woze dziecko ktore czesto spi podczas jazdy i nie chcialem zeby bylo za glosno :P
ja nie mam kata a poprzednia wlascicielka wsadzila strumiennice i nie wiem czy to ma jakis wplyw ale smierdzi spalinami w srodku..
mi w srodku nie smierdzi, ale na zew wali jak ta lala :lol:
A ja czytalem ze wkaldanie strumienic co hond to nie jest dobry pomysl i ze nie spelaniaja one swojego zadania.
Ale co uzytkownik to inna opinia....Jedni twierdza ze strumienica cos dala inii ze im zamulila auto....Ale tez moze byc tak ze jak ktos ja zalozy i jedzie ze swiadomoscia ze ma fajny gadzet to Jego subiektywne odczucia sa zawsze na plus, gdy tak naprawde nie ma zadnego efektu w postaci dodatkowych koni...:):)
pozdrawiam
Strumienica może sie sprawdzić w silnikach wolnoobrotowych (kręcacych się do 5-6 tys. obr.) W naszym wypadku gdzie prędkość obrotowa sięga 7-8.5 tys. obr. nie ma to sensu. Poza tym było juz o tym i tak w ogóle amatorów strumienic w hondach zapraszam do poszukania Hond ludzi startujacych na 1/4 (nie tylko z CKPL), ciekawe czy oni mają strumienice? :roll:
ja nie mam kata a poprzednia wlascicielka wsadzila strumiennice i nie wiem czy to ma jakis wplyw ale smierdzi spalinami w srodku..
a mi nie smierdzi w ogole. smierdzialo wczesniej, ale okazalo sie ze mam giga dziure pod osloną wydechu i to z niej smierdzialo...także nie wiem od czego to zalezy, ze u jednych smierdzi a u innych nie.
Piotrek Klag
13-06-06, 21:11
...
pozytywnie+nie musisz kupowac srodkowego=taniej...
zapytałe i dodałem ten topic bo kończy mi sie srodkowy a koles powiedział "wywal na amen" a że ja nie jestem fanem odrzutowców to pytam ;D - jutro wszystko sie okaze bo jade robic - zawsze jak bedzie za głośno to kupie se srodkowy i mi go koles wrzuci i tyle -
jakkowliek wrażeniami sie podziele już jutro...
Jeszcze raz wielkie dzięki za wszystkie sugestie i spostrzeżenia!
ja nie mowie ze mi strumienca cos dala.nie ma takiej opcji.
poprostu byla tansza od kata a nie chcialem zeby mi sie wydech zapchal i rozwalil to i owo, wiec wlozylem strumienice ;)
o czym ty mowisz? :shock:
widziales strumienice od srodka?to jest tylko przelotowa rurka ze zkreconym otworem (spirala)
Doskonale wiem jak wyglądają strumienicę. Mam nadzieję że umiesz odróżnić strumienicę od zwykłego, tandetnego pseudodynamizatora saplin przez pseudofachowców zwanego strumienicą (mam nadzieje że masz włąsnie taką prawdziwą strumienicę, a nie badziewie za 100zł). Ja nie piszę tego z powietrza jeno z doświadczenia co niektórych ludzi głęboko siedzących w temacie. Pozdro. 8)
no przeciez napisalem jaka mam takze nie widze niejasnosci.mowimy o tych tanszych strumienicach " tandetnego pseudodynamizatora " a nie o prawdziwych strumienicach po 5 paczek ;)
normalne ze w takim przypadku wolalbym juz kupic sportowego kata, a nie taka strumienice :d
po pierwsze jest tanszy i z tego co mi wiadomo z tego forum to wlasnie jest lepszy od strumienicy.zwykly kat kosztuje ok 300 pln, a ta wlasnie pseudostrumienica ok 100 pln.
chodzi mi tylko o to, ze w wypadku zalozenia takowej strumienicy nie ma mozliwosci powrotu spalin do komory silnika, poniewaz tak jak juz napisalem to jest tylko zwykla przelotowa spirala :8
pozdro
a mi w serwisie powiedzieli, że mam wygięty środkowy tłumik i jest on do wymiany, czy rozumiem, że radzicie go wyciągnąć i wsadzić zamiast niego rurę tak?
TygrysHonda
14-06-06, 08:25
Jesli reszte wydechu masz seryjna to spokojnie mozesz go usunac.
przy seryjnym i sprawnym tłumiku koncowym głosnosc duzo sie nie zwiększy, ale jak masz jakis inszy to juz inna sprawa i moze byc głosniej!!!
a z tymi strumiennicami to proponuje omijac z daleka te cuda ;)
reszte wydechu seryjną hmm mam od początku posiadania auta końcówkę tłumika który pracuje bardzo cichutko, jeśli posiadam tą końcówkę to mogę usunąć tłumik środkowy? Gdzie najlepiej się z tym zgłosić i ile to będzie kosztować? Bo wymiana tłumika środkowego w serwisie kosztowała by mnie 330zł za zamiennik i montaż.
Piotrek Klag
14-06-06, 11:31
reszte wydechu seryjną hmm mam od początku posiadania auta końcówkę tłumika który pracuje bardzo cichutko, jeśli posiadam tą końcówkę to mogę usunąć tłumik środkowy?
poczekaj 6 godzin to Ci powiem o 15.00 bedzie środkowy wywalony i powiem jakie wrazenie mam z tego tytułu.
[ Dodano: Sro 14 Cze, 2006 ]
jeśli posiadam tą końcówkę to mogę usunąć tłumik środkowy? Gdzie najlepiej się z tym zgłosić i ile to będzie kosztować? Bo wymiana tłumika środkowego w serwisie kosztowała by mnie 330zł za zamiennik i montaż.
zatem po kolei: wywaliłem tłumuk i w jego miejsce 3/4 rura 50 a potem 40.
Różnicy zero - znaczy jest cicho - ja odrztowców nie lubie a sie bałem że będzie dużo głośniej. Na trasie auto krećiłem po 5K i jest prawie to samo - może tylko słychać lekki przyjemny świst :D
Wniosek: spoko mozna wyjebać tłumik środkowy jak ma sie KATa i końcówke cywila.
Ile to kosztuje:
Mój magik wziął 90 zł a narobiłe sie jak głupi... z tym że warto powiedzić że jest taniej bo cześć od tłumika środkowego do końca miałem juz wcześmniej zrobioną nową rurę(zapłaciłem 90 zł równiez tyle że w Chorwacji bo tam mi to robili - - awaria na trasie :D) i została tylko połączona i skrócona. Zatem koszt od zera mógłby sie pewnie podnieść.... - oczywiscie oprócz rury nowej są nowe uszczelki i inne bajery.
Wyglada to profesjonalnie - fotki dam w wolnej chwili.
Uczucie jest jakby przyrostu mocy ale myśle że to bardziej sugestia niz cos poważnego - jakkolwiek kupować srodkowy w stuacji jak wyżej to szkoda kasy i czasu.
Temat chyba można zamknąc :D !!
Jeszcze raz dzięki za wszelkie sugestie.