Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Kicha po wymianie lambdy

rooty
09-06-06, 11:58
Wymienilem 2 dni temu lambde bo byla podejzana, kopulke tez wymienilem bo byly przebicia. Wszystko fajnie do momentu kiedy wczoraj nie wyjebalo mi "check-a" przy wyprzedzaniu. Objaw byl taki ze auto poprostu sie zdusilo, nawet lekkie dodanie gazu zamotalo cala buda. Mysle no fajnie, zjechalem na pobocze poczekalem 2-3 minuty, odpalilem i wszystko wrocilo do normy. Oczywiscie nadal szarpie i zamula ale to szczegol...

Dzis z ciekawosci zrobilem diagnostyke. Otoz wywalilo mi kod 1 - Sonda lambda lub jej obwód (krotki blysk, 3-4 sekundy przerwy i nastepny blysk -- caly czas sie powtarzalo). No dobra, odpialem lambde sprawdzilem styki, podpialem, reset, zwarlem ponownie zlacze no i blad 0 - Elektroniczne urządzenie sterujące lub jego obwód (caly czas sie swieci "check").

Co sie dzieje?

Furious
09-06-06, 12:04
Jak check sie swieci na stałe po zwarciu złącza to od strony elektryki jest wsio OK.
A skad ty wziąles kod 0? Nie istnieje taki...

rooty
09-06-06, 12:28
...A skad ty wziąles kod 0? Nie istnieje taki...

Aha, myslalem poprostu ze jesli sie swieci to jest to kod "0" z tabeli na hondapl.org

Skoro od strony elektryki jest wszystko ok to czemu sie zaswiecil po resecie?

Furious
09-06-06, 12:32
sprawdz bezpiecznik ECU (7,5A) moze Ci sie przepalil i po kazdym zgaszeniu silnika traci info o błędach i samodiagnostyka nic nie wykrywa...

elmer
09-06-06, 13:05
Sprawdź miernikiem czy jest przejście między wtyczką przy ECU (na odpowiednim pinie) a kostką przy silniku. Poza tym lambda potrzebuje masy na kolektorze, może masz słabą masę na silniku.

Wymieniłeś sondę na nową czy używkę?

rooty
09-06-06, 13:23
Nowa sonda, stara wtyczka -- ucialem stara koncowke i doczepilem do nowej sondy (zaizolowalem koszulka termokurczliwa)

EDIT: bezpiecznik OK, ale u mnie bezpiecznik ECU to 15A, backup 7,5

Elmer: pod jaki pin sie mam podczepic?

pirat
09-06-06, 15:53
to zamien je miejscami ;-) bo chyba powinno byc na odwrot, jestem pewien na 99%

rooty
09-06-06, 15:59
Dziwne bo na boxie od bezpiecznikow jest 15A dla ECU a 7,5A dla back-up'u -- i tak tez sa rozmieszczone :lol:

[ Dodano: Sob 10 Cze, 2006 ]
I znowu dupa, *******zielilo blad sondy a auto zdechlo :/