Zobacz pełną wersję : Alarm
Son - Goku
09-11-09, 21:01
Witam.
Wiem,że te tematy były podobne, ale mam poważny dylemat.
W sumie niby o zabezpieczeniach się nie pisze,ale potrzebuję waszą pomoc.
Z racji takiej,że wczoraj jakiś #$%^& ukradł moje radio :(
Taki pech,że miałem niedługo zakładać właśnie jakiś alarm.
Miałem na oku te dwa typy:
http://www.allegro.pl/item789526762_alarm_cz_ruchu_uderzenia_syrenka_bag aznik_zobacz.html
http://www.allegro.pl/item799486710_alarm_max_max_max_dla_wymagajacych_s yrena_z_zasil.html
I potem problem przyszedł,gdy miałem możliwość z kontaktowaniem z mego Ojca kolegi,który bawi się w alarmami.
Powiedział,że z allegro sie nie kupuje, bo to szajsy,nie założy mi nawet tego, bo nie mają certyfikaty i te alarmy nie będą chodzić dobrze (mówił,że byli ludzie co przychodzili i chceli by takie zestawy alarmowe za 200zł wymontować i zakładać te które on poleca)
A poleca te, które te alarmy kosztują w takich zestawach co podane na allegro prze zemnie kosztują u niego w granicach 600zł, z racji takiej że te już posiadają ten certyfikat i są to działające sprawnie alarmy.
Więc niech ktoś mi napisze,czy jest sens kupowania alarmu z allegro ,które sprzedawane są jak świeże bułeczki za nie spore koszty, czy alarm który znajomy mi poleca gdzie kosztuje kilka razy więcej.
(sory za błędy,ale na szybkiego piszę)
Dziękuję.
Nie kupuj na allegro, bo to nie alarmy, w ogolę nie pomogą, lepiej już kupić porządny, dać więcej i się mniej martwić
Jeśli alarm ma działać i nie chcesz później sie tylko na niego wku*&^ć to weź ten droższy.
ja zamontowalem juz kilka tych alarmow z allegro typu stig lub remontronix i nic zupelnie sie z nimi nie dzieje, spelniaja swoje funkcje tak jak nalezy i nie znam nikogo kto by sie na nie skarzyl. W drozszym i markowym alarmie placisz za marke i homologacje poprostu ;) Wybor nalezy do ciebie ziom :)
DOdam tylko że to jest tylko moja opinia i nie mam żadnych doświadczeń z alarmami.
Son - Goku
10-11-09, 17:31
Nie kupuj na allegro, bo to nie alarmy, w ogolę nie pomogą, lepiej już kupić porządny, dać więcej i się mniej martwić
Skąd takie info masz na temat kupna z allegro?? (z ciekawosci sie pytam)
ja zamontowalem juz kilka tych alarmow z allegro typu stig lub remontronix i nic zupelnie sie z nimi nie dzieje, spelniaja swoje funkcje tak jak nalezy i nie znam nikogo kto by sie na nie skarzyl. W drozszym i markowym alarmie placisz za marke i homologacje poprostu Wybor nalezy do ciebie ziom
No niby fajnie,że jednak to nie ściema,bynajmniej już co nieco wiem, ale i tak w dalszym ciągu mam wahania.
Nie kupuj na allegro, bo to gówno jakich mało. Jednym działają a inni mają same problemy. Pilot po pierwszym kontakcie z glebą często sie uszkadza. Swoją opinie opieram na 8 letnim doświadczeniu w branży. Zakładamy czasami alarmy klientom, którzy sami sobie takowe kupili, ale tak naprawdę jak sie przyjrzysz co jest w zestawie takiego taniego alarmu i że troche trzeba dołożyć kasy, żeby był wyposażony tak jak te markowe instalowane w warsztatach (syrenka z własnym zasilaniem, czujnik ultradźwiękowy zamiast uderzeniowego) to sie okaże że płacąc jeszcze w warsztacie za montaż oszczędziłeś ze 100pln. Czy warto? Myśle, że nie, szczególnie biorąc pod uwagę, że jakby coś sie działo to w warsztacie masz gwarancje 2 lata, a jak sie coś z***** w takim tanim zestawie to trzeba to wymontować, odesłać poczekać aż przyjdzie naprawione i zamontować spowrotem. jesli nie zrobisz tego sam to będziesz musiał zapłacić w warsztacie za demontaż/ponowny montaż centralki. Jeśli ten znajomy ojca jest naprawdę jego kolegą to troche przesadził z ceną za markowy alarm. Tyle to płaci u mnie klient "z ulicy" a nie po znajomości, nie mówiąc już o cenach dla klubowiczów ;). Oczywiście marża w warsztatach jest spora ale weź pod uwagę, że trzeba utrzymać zakład i jeszcze zarobić na chleb.
A nie mozna kupic na allegro, albo gdziekolwiek indziej, takiego markowego alarmu i sobie zamontowac? Ktore sa godne polecenia?
Ja dosc dawno juz kupilem i samodzielnie montowalem alarm, i przyznam ze 600zl mnie to zdecydowanie nie kosztowalo.
Nie można. Markowego alarmu nie kupi sobie nikt ot tak. Takie urządzenia sprzedawane są tylko i wyłącznie warsztatom montującym zabezpieczenia. Zaden szanujący się producent alarmów posiadający certyfikaty itp. nie wypuści tego na szeroki rynek.
Son - Goku
11-11-09, 13:11
Zaden szanujący się producent alarmów posiadający certyfikaty itp. nie wypuści tego na szeroki rynek.
Dokładnie tak mi powiedział koleś ojca.
No to masz już potwierdzenie 2 profesjonalnych monterów. Także decyzja należy do Ciebie, ja osobiście nie spał bym spokokojnie mając alarm za 90zł.
za 90, czy 900 i tak sam alarm jest g.. wart. Kluczowa jest jakość montażu i jego sposób dla spokojnego snu. Nie wspominając o małej skuteczności antykradzieżowej takiego ustrojstwa ;)
Prawda jest taka, że 90PLN odbija się na bezawaryjności i wachlarzu funkcji dodatkowych (tylko czy są wykorzystywane?). Fakt jest taki, że dla braku kłopotów po montażu warto poświęcić kilka złotych więcej.
Inną sprawą jest to, że jakoś nie mam zaufania do zakładów instalatorskich... O nikim z tutaj obecnych nie mogę złego słowa powiedzieć, bo roboty nie widziałem, ale jednak najbardziej ufam swoim rękom i umiejętnościom, a do dobrego sprzętu można dotrzeć nawet jeśli nie ma go w powszechnej sprzedaży ;) Dla chcącego nic trudnego :D
Jeśli chodzi o sposób montażu to masz racje, jest on niezwykle ważny. U mnie w firmie podejście moje do montażu zależy od podejścia klienta do zagadnienia. Jeśli przychodzi klient i mówi: założy mi pan jakiś alarm, najlepiej używany, żeby był jak najtańszy, żeby tylko sie drzwi z pilota otwierały i zamykały no i żeby jakiś wyjec był na gówniarzy. To oznacza że klientowi jakoś specjalnie nie zależy na samym alarmie jako takim i jego skuteczności i wówczas alarm montuje się zwyczajnie bez specjalnych kombinacji (nie oznacza to, że centralka wisi nad nogami kierowcy ;)). Inna sytuacja jest, jak przychodzi klient i prosi o jakieś bardzo dobre zabezpieczenie bo boi się o swój samochód itd. Wówczas traktuje go bardzo poważnie i poświęce tą godzine czy 2 więcej, żeby montaż był niestandardowy, żeby dobrze ukryć centrale a instalacje alarmową "wtopić" jak tylko się da w oryginalną instalacje elektryczną auta, żeby ciężko było go namierzyć. Oczywiście Hondy są zawsze robione z jak największą dbałością o ich bezpieczeństwo ;)
moj kolega kupil na allegro kiedys alarm z centralka wszystko ladnie pieknie niby dzialalo....jakis czas pozniej wpadla do niego koles tez kupil jakis alarm z allegro nie wiem czy te same czy nie ..okazalo sie ze z pilota mogli sobie otwierac jeden drugiemu auto...masakra ..moze przypadek moze nie ...
bo kupili alarmy ktore nie mialy dynamicznie zmiennego sygnalu/kodu pilota, mialem te drogie alarmy w rece i te tanie, w srodku jest bardzo podobny jak nie ten sam uklad oparty na scalaku i paru przekaznikach wiec nie ma sensu przeplacac. Tak jak pisali poprzednicy liczy sie sposob montazu bo to nie alarm ale sposob w jaki jest on zalozony moze komus utrudnic kradziez :)