Zobacz pełną wersję : zapytanie o wachacze
W piątek byłem na badaniach kontrolnych pojazdu w Honda Kopex w Katowicach. Poinformowali mnie, że do wymiany mam uszczelkę pod miska olejową, zewnetrze osłony gumowe przegubów (bo mam według nich już spekane) oraz że mam do wymiany wachacze z przodu górne. Pytanie moje - czy faktycznie muszę wymieniac całe wachacze górne przednie czy wystarczy wymienić tuleje gumowe w wachaczach gónych i sworznie? Pytam bo cenowo oab wyjścia bardzo sie różnią od siebie, a prawy wachach z przodu górny już słysze jak traska na nierównościach.
Więc jak to jest z tymi wachaczami?
W piątek byłem na badaniach kontrolnych pojazdu w Honda Kopex w Katowicach. Poinformowali mnie, że do wymiany mam uszczelkę pod miska olejową, zewnetrze osłony gumowe przegubów (bo mam według nich już spekane) oraz że mam do wymiany wachacze z przodu górne. Pytanie moje - czy faktycznie muszę wymieniac całe wachacze górne przednie czy wystarczy wymienić tuleje gumowe w wachaczach gónych i sworznie? Pytam bo cenowo oab wyjścia bardzo sie różnią od siebie, a prawy wachach z przodu górny już słysze jak traska na nierównościach.
Przerabiałem już ten temat. W ASO będą Ci zawsze wciskać cały wachacz. Sworzeń jest wymienialny, tulejki też, bez problemu dostaniesz w każdym moto. Ze swojej strony mogę polecić sworzeń firmy 555.
A czy z firmy 555 sa też tuleje? Czy mozesz mi poradzić jakąś firmę która robi dobre tuleje?
Tulejek nie wymieniałem u siebie ale zajrzyj tutaj: http://www.strong-flex.eu/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=286&Treeid=69&Itemid=1&lang=pl&vmcchk=1&Itemid=1 Co do jakości towaru niech się wypowie ktoś kto używa :)
niestety adres jest nieaktywny albo posiada jakiś błąd
niestety adres jest nieaktywny albo posiada jakiś błąd
Adres jest dobry, pewnie mają jakiś kłopot z serwerem, za jakiś czas spróbuj sprawdzić.
wszystko zalezy od ceny, bo jak dodasz cene sworznia i tulej to moze wyjsc np cena kompletnego nowego wahacza ... ja kiedys kupilem caly wahacz za 150 pln chyba kagera albo jakos tak i smigam na nim 3 rok.
A nie pisze się przypadkiem wahacz? Bo jakoś tak w oczy kuje temat tego wątku.
Przerabiałem już ten temat. W ASO będą Ci zawsze wciskać cały wachacz. Sworzeń jest wymienialny, tulejki też, bez problemu dostaniesz w każdym moto. Ze swojej strony mogę polecić sworzeń firmy 555.
Tulejki i sworznie górnych wahaczy wymieniałeś? Nie wiem czy są wymienne, tak czy inaczej nie jest to raczej opłacalna opcja gdyż wahacz górny świetnej japońskiej firmy 555 kosztuje w IC w detalu, bez rabatów 210zł brutto
A nie pisze się przypadkiem wahacz? Bo jakoś tak w oczy kuje temat tego wątku.
Tulejki i sworznie górnych wahaczy wymieniałeś? Nie wiem czy są wymienne, tak czy inaczej nie jest to raczej opłacalna opcja gdyż wahacz górny świetnej japońskiej firmy 555 kosztuje w IC w detalu, bez rabatów 210zł brutto
Skoro wahacz jak sam piszesz kosztuje 210zł, a sam sworzeń 45zł (cena z 2008r) to chyba jest różnica prawda?? Ja wymieniałem sam sworzeń, ponieważ tulejki miałem w dobrym stanie, jeżdze na nim 2 rok (555) i sprawuje się bez zarzutu, odpukać:D
Tuleje poliuretanowe są po 39zł/szt. Prosty rachunek ~50zł+ 78zł =128zł + ewentualna przesyłka jakieś 10zł Jak dla mnie nie ma potrzeby wymieniać całego wahacza skoro można taniej zrobić to samo, przecież sam metal wahacza się nie zurzywa:cool:
kozik150184
09-11-09, 15:46
Witam.
Cały kompletny wahacz przedni górny kosztuje od 60 zł
faktycznie tuleja kosztuje 45zł.
Tylko teraz kup ją a potem sam załóż.
Wymieniałem u siebie oby dwa wahacze i też szukałem samej tulei okazało się że są ciężko dostępne, a wyciśnięcie i wciśnięcie nowej tulei to koszt 100zł.
Więc się nie opłaca.
Poszukaj na allegro jest kupę tych wahaczy!!!
Tylko teraz kup ją a potem sam załóż.
Dla mnie to nie jest problem, 3 browce, imadło coś do pukania, troszkę pomyślunku i gotowe:D. Szkoda, że już nie mam garażu:mad:
kozik150184
09-11-09, 15:49
a i jeszcze jedno wahacz spoon kosztuje nie 210zł tylko 490zł i kupisz go tylko na zamówienie.
A takie wahacze zakłada się do ekstremalnej jazdy
Możesz zmienić same sworznie bądź całe wahacze. Swojego czasy założyłem manuala wymiany sworznia krok po kroku. Z upływem czasu moje zdanie jest takie że nie ma co kombinować z sworzniami dziadowskiej firmy jak fortuna line za 50 zł (lecą szybciutko) jak całe wahacze 555 są po 150 (ceny jakie obowiązywały jak ja wymieniałem). Wtedy same sworznie 555 nie istniały, nie wiem czy teraz mają w ofercie.
Jak dodatkowo chcesz wymienić tuleje to się to nie kalkuluje zupełnie. Kupujesz cały wahacz, 15 min i gotowe, a z tulejami to się bawisz i efekt wcale nie musi być dobry.
Tuleje poliuretanowe są po 39zł/szt. Prosty rachunek ~50zł+ 78zł =128zł + ewentualna przesyłka jakieś 10zł Jak dla mnie nie ma potrzeby wymieniać całego wahacza skoro można taniej zrobić to samo, przecież sam metal wahacza się nie zurzywa:cool:
Nie raz okazuje się że sworzeń wchodzi luźno i w tym momencie jesteś w głębokiej dupie, bo albo szukasz inny sworzeń albo musisz kupić cały wahacz więc koszt wychodzi większy.
a i jeszcze jedno wahacz spoon kosztuje nie 210zł tylko 490zł i kupisz go tylko na zamówienie.
A kto pisał o wahaczu spoon?
Jeśli chcesz autem jeszcze pojeździć, poszukaj kogoś z rabatami w IC, to kupisz po 150zł szt wahacze 555 i będziesz zadowolony. Po co rzeźbić w gównie skoro za te same pieniądze masz cały nowy element z gwarancją.
Tu masz super wahacz. Zrobiłem na nim ok 80 tys km i dobrze rokuje na przyszłość.
http://allegro.pl/item808475247_honda_civic_1991_2001_wahacz_gorny_l ewy_japan_555.html