PDA

Zobacz pełną wersję : Klimatyzacja - koszty

ibisz
08-11-09, 23:04
Witam. Czy ktoś z forum mógłby mi podać orientacyjne koszty włożenia klimy do V gen tj. kompletny zestaw klimy + montaż ile by to mniej więcej kosztowało na dzień dzisiejszy. Pozdrawiam

Nemereth
08-11-09, 23:19
najlepiej by bylo gdybys nawet w googlach znalazl jakikolwiek zaklad gdzie tym sie zajmują ZADZWONIŁ i zapytal o cene podajac model samochodu.

Napelnienie to wiekszosc Tobie powie ale zalozenie to juz rzadko sie teraz zaklada, przynajmniej o tym nie slyszalem bo tyle co slyszalem to przelozenie z budy do budy wlasnorecznie.

reaktor
09-11-09, 02:44
sama klima 1k-1,5k i tu nie warto oszczędzać bo jeli któryś z elementów będzie zużyty zapchany itp, lub w inny sposób mało wydajny to cała klima przestaje mieć sens bo w lecie nie wyrabia włożyc to najlepiej samemu bo sprawa nie jest skomplikowana s skasują cie te pewnie koło 800z-1000złł za włożenie, napełnienie 150zł

piotrstrojek
09-11-09, 07:10
Ja zakupiłem z forum za bodajże 800zł, prawie komplet - nie było tylko skraplacza. Niestety ze zwzględu na aurę i brak czasu nie mogę jej założyć. Co do montażu sprawa jest bardzo prostai nie ma sensu oddawać do nikogo...

Z trywialnych rzeczy a rzadko dorzucanych, sprawdź czy masz śruby do przykręcenia kompresora, górne mocowanie chłodnicy do pasa przedniego i obie poduszki na któeych stoi chłodnica. Ja nie mam i muszę się na szrot udać :)

stanik84
11-11-09, 10:51
witam.

U mnie to wyglądało tak:

Klima 800 zł
Osuszacz 30 zł
Nabicie i szczelność 100 zł
Uszczelki gumowe z rurek ok. 30 zł

Później już tylko radocha jak zimnym dmucha :D

timor
11-11-09, 13:39
Kupiłem niedziałającą klimę z pro-teca za 400(liczyłem się że będzie trzeba coś naprawić). montaż samemu w 2 godzinki:D->pierwsza próba szczelność->dziurawy skraplacz, więc kupiłem nowy za 260zł ,wymieniłem i następna próba ok więc nabiłem( 100zł), na początku radocha;), po miesiącu już ledwo mroziło:mad:. Zobaczyłem,że 2 przewody pod puszką powietrza, 1 przy osuszaczu wilgotne - czyli próchno i powoli puszczały czynnik.Jeden przewód miałem, 2 dosztukowali w warsztacie i nabili razem za 350zł i od sierpnia spokój. Jakbym miał zapłacić za montaż i nie kombinować to podejrzewam koszt koło 2000(w moim przypadku). Trzeba się liczyć, że z 15-letnią klimą będą problemy!!i nie naprawia się ich za 30zł;)

Hikiel
11-11-09, 14:36
Mam kompletna klime ze wszystkim co trzeba do B serii za 900zl jakby co :)

cwiro2000
12-11-09, 10:36
zakladanie klimatyzacji do starego samochodu nie jest w ogole oplacalne sama klime moze i uda sie tanio kupic ale kwestia jest tego typu ze kupisz tania uzywana to mozliwe ze po paru miesiacach przestanie poprostu dzialac liczmy do tego 1.5 2 tys montaz bo tyle sobie licza zazwyczaj (moga cie tez policzyc z 500 zl wiecej tylko za to ze musza bawic sie z uzywka) ok wydawalo by sie ze mozna tez jakas nowa zalozyc zeby sie nie bawic w uzywki tyle ze podroby chinskie cale nowe zestawy mozna kupic do 2 tys 2 tys montaz juz masz 4 tys a i tak niewiadomo ile to wyzyje bo to chinszczyzna nowa dobra instalacja zaczyna sie w granicach 2.5 w gore ... + monatz wiec jak dla mnie nie warto