PDA

Zobacz pełną wersję : Zmiana alternatora na większy

ziolo
08-11-09, 18:51
Witam.

Potrzebuję zamienić fabryczny altek z D16Z2 na jakiś 150A.

Problem w tym, że z tego co wiem to w żadnej Dserii nie było takiego dynama.
Dla mnie nie ma ma różnicy z czego on będzie, oby w jakiś sposób dało radę go podpasować.

Do tego problemu dochodzi inne podłączenie naszego, densowskiego i każdego innego altka. Jeśli się nie mylę to jedyne wspólne podłączenie to PLUS. W denso jest doo tego jakaś śmieszna kostka, a w innych chyba po prostu tylko MINUS.

Chodzi o to jak zamiast naszego altka podłączyć inny, w którym nie ma żadnej kostki, ewentualnie chciał bym się dowiedzieć która wsuwka od czego jest?

Daje przykładowe zdj alternatora denso.

http://i4.photobucket.com/albums/y107/vtecn8ive/for%20sale/ForSale31.jpg

Czy każdy alternator jest podłączany na taką samą ilość przewodów? Ewentualnie jaki altek byście polecili?

Pozdrawiam i czekam na jakieś propozycje;)

skolopendra
10-11-09, 18:54
Ewentualnie jaki altek byście polecili?

od któregoś diesla powinien podpasywać

ziolo
17-11-09, 18:13
Temat troszeczkę nie rozwiązany..
Znalazłem w necie coś takiego: (manual do Densowskiego alka)
http://www.honda-crx.info/images_2ndgen/manual_II_pliki/16-58.pdf

W sumie nic ciekawego tam nie ma. Po za tym, ze dowiedziałęm się , zę mamy w alternatorze gratisowo regulator.

Teraz sparawa jest taka:
Kupuję alternator, który jakoś tam spasuje sobie na mocowania.
Plus podłączam normalnie.
Minus do prosto do akumulatora i do nadwozia.
I tu zagadka:
Czy jeśli wymontuję ze starego altka regulator i podłączę pod tą kostkę to wszystko będzie działało tak jak należy?
Chodzi mi o jakąś podpowiedź jak to zrobić, żeby nie było lipy.
Chyba, ze po prostu mam zapodać inny altek, podłączyć + i - i olać tą kostkę, bo nic nie będzie się działo bez niej przy innym alternatorze..?

Pozdrawiam;)

arekgr
18-11-09, 15:28
Z czystej ciekawości zapytam, co będziesz zasilał tym amperażem? Mocne CA?

ziolo
18-11-09, 18:14
No czy mocne to nie wiem, ale w każdym razie CA.

Zasilanie będzie do Steg K2.02 w 2Ohm, czyli 1,1kW i PG tantrum 600.4 (to tak tylko koło 280Wrms).

W tym momencie steg generuje 0,6kW i prądu brakuje.. No a chcę zrobić tak, żeby teraz sprzęt dostawał tak dużo prądu jak tylko możliwe i spadki napięcia były jak najmniejsze.