Zobacz pełną wersję : Dobry preparat do mycia silnika.
MaTeUsZ_V212
08-11-09, 16:52
Macie jakieś doświadczenia z preparatami do mycia silników? Szukam czegoś skutecznego i jest bardzo mało informacji na ten temat. Macie jakieś propozycje?
był juz taki temat poszukaj;) I z niego wyczytałem że środek k2 Arka cena/jakość nie ma lepszych;] kupiłem i jestem zadowolony używam do czyszczenia wszystkiego:D
Dziewczynka
11-11-09, 01:21
Czy to jest taki w spryskiwaczu?
Czy to jest taki w spryskiwaczu?
tak
coś mocniejszego TENZI GREEN http://moto.allegro.pl/item807490374_tenzi_super_green_aktywna_piana_siln a_1l.html
przy użyciu tego środka koniecznie zakładajcie gumowe rękawice!! pierwszy raz myłem bez rękawic i popaliłem sobie ręce :/
coś mocniejszego TENZI GREEN http://moto.allegro.pl/item807490374_tenzi_super_green_aktywna_piana_siln a_1l.html
przy użyciu tego środka koniecznie zakładajcie gumowe rękawice!! pierwszy raz myłem bez rękawic i popaliłem sobie ręce :/
Ale to psikałeś tym normalnie przy użyciu jakiegoś spryskiwacza, a potem spłukiwałeś Karcherem czy jak?
koncentrat można rozrobić z wodą i nanosić spryskiwaczem, ale najlepiej jest go użyć do myjki wysokociśnieniowej.
Multi wsterzeniu 1/4 pięknie ci domyje silnik i oscierza
MaTeUsZ_V212
11-11-09, 17:48
O takie coś mi chodzi :D Zaraz zamówie :)
spłukiwać karcherem a nie zaleje się elektryki przy silniku ??
MaTeUsZ_V212
11-11-09, 19:54
Jak nie osłonisz folią to napewno zaleje, jakie tego skutki to zobaczysz jak umyjesz :P Chodzi mi tu bardziej o zasłonięcie np. alternatora, kopułki.
benzyna ekstrakcyjna :) tluste plamy i smary ladnie schodza
Nie mogę się zdecydować na wybór środka do mycia silnika. Jaki preparat i jakiej firmy polecacie?
K2 Akra. Było już sporo razy o tym.
ja ropa czyscilem i elegancko schodzi caly suf ( ale stary zepsuty silnik po wyciagnieciu z autka ) :D
ja mam taki spieniający firmy SEWAMIL KERAL-M preparat do mycia silników i jestem zadowolony :)
K2 Akra. Było już sporo razy o tym.
x2. też czyściłem tym preparatem silnik i było elegancko.
kupiłem kiedyś też jakiś preparat za 10zł, butelka pomarańczowa i tez elegancko doczyścił.
dobrą rzeczą jest karcher ułatwia sporo czyszczenie;)
albo firmy KAGER preparat do mycia silników dobrze myje
Ja bym zdecydowanie polecił K2 Arka. Rodzice w Yarisce mają zestaw "Małej Myjni Samochodowej" właśnie wszelkiego rodzaju tych preparatów. Powiem wam, że na prawdę ligowo czyszczę cały samochód co do śrubki.
Plak do felg taki różowy potem karcher i jeszcze sprezareczka wydmuchac z elektryki wode;p ladnie czysci aluminium
Nie mogę się zdecydować na wybór środka do mycia silnika. Jaki preparat i jakiej firmy polecacie?
Ja używałem preparat firmy Teroson i nie narzekam. Środek można zamówić na www.teroson.com.pl
Ja bym zdecydowanie polecił K2 Arka. Rodzice w Yarisce mają zestaw "Małej Myjni Samochodowej" właśnie wszelkiego rodzaju tych preparatów. Powiem wam, że na prawdę ligowo czyszczę cały samochód co do śrubki.
Ja również polecam ten preparat. Psikasz czekasz i spłukujesz, ewentualnie czasem mozna szczoteczką pomóc by było idealnie. Już 2 razy byłem tym silnik.
Może nie widać najwięcej ale proszę bardzo -
http://img443.imageshack.us/img443/2443/podmaska.jpg
2 miesiące po myciu :) (jedynie czasem zostalo coś tam przetarte mokrą szmatką, ale wszystkie smary itd zostały usunięte AKRĄ)
Preparat na prawdę dobry, ale jego nazwa to K2 AKRA nie arka :)
http://img87.imageshack.us/img87/8813/1267359506.jpg (http://img87.imageshack.us/i/1267359506.jpg/)
lozek pod tą maską masz czyściej niż niektórzy w domu :)
TENZI GREEN korzystałem z tego i mam mieszane uczucia, cena ok 12zł, kupilem to w butelce jak do mycia szyb ze spryskiwaczem, preparat starcza tylko na 1 mycie silnika, robi sie fajna piana, ale ze skrzyni biegow smaru b.starego nie zmył.
lozek zazdroszczę wyglądu komory silnika ;) tez tak bym chciał, ale na zimę nie ma sensu , pewnie na wiosnę się tak poczyni.
a teraz mam pytanko, macie jakiś sposób (preparat) na usuniecie grudek asfaltu z dolnych części drzwi przednich ??
tylko coś sprawdzone, co nie zmatowi lakieru ani nie wpływa na jego utlenianie itp, itd
a teraz mam pytanko, macie jakiś sposób (preparat) na usuniecie grudek asfaltu z dolnych części drzwi przednich ??
tylko coś sprawdzone, co nie zmatowi lakieru ani nie wpływa na jego utlenianie itp, itd
glinka ci pomoże. Mam sprawdzoną Meguiars. Nie sprawdzałem innych producentów.
glinka ci pomoże. Mam sprawdzoną Meguiars. Nie sprawdzałem innych producentów.
Jak się w ogóle używa takiej glinki? Bo czytałem o tym, że ludzie, którzy zajmują się usuwaniem rys i ogólnie przywracaniem lakieru do stanu salonowego korzystają właśnie z takich glinek, jak tego się używa, bo widziałem, że wygląda to jak plastelina?
wejdź sobie na youtube.pl i tam masz dokładne opisy czynności używania glinki Efekt z tego co wiem rewelacja
Jak się w ogóle używa takiej glinki? Bo czytałem o tym, że ludzie, którzy zajmują się usuwaniem rys i ogólnie przywracaniem lakieru do stanu salonowego korzystają właśnie z takich glinek, jak tego się używa, bo widziałem, że wygląda to jak plastelina?
w wersji low cost zwilżasz lakier w miejscu czyszczenia wodą z niewielką ilością szamponu i potem pocierasz glinką. Jak ci się zabrudzi glinka to ją musisz "przegnieść", aby warstwa, którą pocierasz lakier była zawsze w miarę czysta. Oczywiście przed całym zabiegiem na lakierze nie może być piasku i syfu, które usuwa się przy tradycyjnym myciu.
A ja mam pytanie. Otóż, przed wymianą uszczelki pokrywy zaworów chcę wyczyścić silnik. Jest on cały w oleju, ale takim już wiekowym, który zaszedł dodatkowo piachem i jest taki ładny kożuszek :-). Próbowałem akrą i efekt hmm... samo pryskanie nie daje nic, a czyszczenie pędzelkiem pomaga na powierzchniach zabrudzonych dość poważnie ale nie tragicznie. Jedno opakowanie akry nie starczyło na długo. I teraz się zastanawiam co zrobić. Czy jechać na myjnię i czy dadzą rady to usunąć, czy kupić 5l oleju napędowego lub PB95 i jechać pędzlem dalej. Czysty silnik nie zaolejony wygląda na prawdę pro :-). Jednak myjka ciśnieniowa powinna wyczyścić każdy zakamarek, a pędzlem nie dojdę niestety.
myjką ciśnieniową możesz sobie biedy narobić i to nie mało.
...Bartuś...
30-03-11, 10:18
myjką ciśnieniową możesz sobie biedy narobić i to nie mało.
Każdy swój silnik myję Karcher'em i nigdy nie miałem żadnego problemu zawsze zabezpieczam tylko filtr powietrza i aparat zapłonowy.Przy myciu staram się nie lać w tamta stronę wody za dużo.Po umyciu wszystko przedmuc**** sprężonym powietrzem i daje wyschnąć przy otwartej masce 10-15min i zawsze odpala za pierwszym razem bez żadnych problemów.
A i najważniejsze rób to na ciepłym silniku nie gorącym!! ale ciepłym.Najlepiej pojechać poczekać jak silnik zacznie stygnąć i jak wskazówka temp.wodu będzie lekko powyżej min.Zacząć myć.Jeszcze lepiej to zrobić jak w ogóle wskazówka się dopiero zaczyna podnosić.
Ja teraz mam zamiar podstawić samochód pod myjnią, odczekać godzinkę, potem go wepchnąć, spiskać tym cudem do mycia silników i z niemca spłukać (bo na mojej ukochanej myjni jest zakaz mycia silników oczywiście). Ale obawiam się, że bez inwazji mechanicznej w postaci szczotki to ta robota nie ma sensu.
...Bartuś...
31-03-11, 12:06
Spryskaj umyj szczotką a potem na niemca na myjnie :D Jak jak kiedyś nie mogłem na swojej to na tych samo obsługowych robiłem albo w nocy 24-1 albo z samego rana 6-7.
A jak chcesz to zrobić w ciągu dnia polecam myjne na Skrzyżowaniu Radzymińskiej i Trockiej tam budka jest po środku między stanowiskami jak staniesz najbliżej niej to z budki nic nie widać znajomy tam mył ostatnio silnik chyba z 15min i nikt się nie zauważył :P
A jak zauważą to jakie są konsekwencje? ;)
Bo ja jeżdżę na BP na myjkę, ale tam mają pewnie kamerki, więc słabo ;)
Bartuś, ja na tej myjni myłem każde swoje autko :) I nigdzie indziej, to jest moja ulubiona myjnia ;) Chociaż nie ukrywam, że na lancy na drugim stanowisku od prawej jest za małe ciśnienie lancy :P
Nic Ci nie zrobią. Bo tu chodzi o to, że myjnia musi mieć odprowadzanie substancji ropopochodnych. Jeśli nie ma, to prawo nei pozwala.
Ja kiedyś widziałem jak typ mył silnik w Corsie C. Otworzył maskę i spsikał. W chuuuu pary poszło, typ nie odpalił.
A ja myje silnik po prostu takim 1,5 litrowym spryskiwaczem do roslin, ktory psika strumieniem wody tyle ile sie naciska a nie "strzałami" + akra k2 no i czasem szczoteczka jak jest ciężki brud choć to nie czesto się zdaża bo często myję silnik gdyż mam na tym punkcie pier...olca :)
Na potwierdzenie moich słów, że nie trzeba mieć hardej myjki ciśnieniowej polecam ten link
tekst + fotorelacja
http://forum.kosmetykaaut.pl/viewtopic.php?t=4014
Cała metamorfoza mojego d14 które wyglądało jak wyciągnięte z bagna oraz mojego teraźniejszego d16.
Dzisiaj umyłem silnik w myjce ciśnieniowej. Koleś zrobił to trochę niedokładnie, ale najważniejsze miejsca, które chciałem, aby były umyte to są. Autu nic się nie stało.
moim zdaniem i nie tylko moim zadnych silników się nie myje nawet ręcznie gąbką, ewentualnie szmatka przetrzeć, ale nie myjką wysokocisnieniową Pozdrawiam
...Bartuś...
11-04-11, 20:14
Bez obrazy ale właśnie dzięki takiemu podejściu 3/4 samochód sprzedawanych ma bagno pod maską aż szkoda gadać.A czysta komora to same plusy począwszy od wyglądu kończąc na tym że łatwo zlokalizować jakie kol wiek wycieki.
Polecam preparat "DIMER" - mocna chemia do wszechstronnego zastosowania w zależności od stopnia rozcieńczenia (z wodą oczywiście). Do tego opryskiwacz np. taki jak pisał lozek, pędzelek, bieżąca woda i już mamy czystą motorownię;)
Ja polecam krótko: Nielsen APC.
k2 akra tani i bardzo skuteczny ;-) zadne apc co do mycia silnika mu nie dorówna bo testowałem kilka ;)
witam
na temat k2 akra mogę tyle powiedzieć,
u mnie w firmie wymyli silnik w wózku widłowym tym preparatem i przy użyciu myjki ciśnieniowej, a wózek jest z lat 80tych :D
i przypuszczam ze nie był myty od nowości.
ale efekt piorunujący, nie przypuszczałem ze tak czysty będzie jeśli choć w połowie by było tak pod maska w moim aucie biedzie naprawdę spox
w kazdym razie ja planuje mycie i na pewno będę używał K2 akra
Ja polecam BIVAL 3M doskonale sprawdza się jako preparat do mycia silnika, narzędzi, posadzki itp. sam go stosuję, działa tak samo jak Dimer ale jest tańszy, kupić go można bezpośrednio od importera bez pośredników
To i ja polecę K2 Akra, myłem nim silnik i brud schodzi bardzo ładnie, a kosztuje śmieszną kwotę.