PDA

Zobacz pełną wersję : Polos i przegub z duzo mlodszego Civica ?

Slawkowski
08-11-09, 13:33
Odstawilem ostatnio autko do mechanika na wymiane prawego przedniego przegubu zewnetrzenego.
za jakis czas gostek dzwoni i mowi, ze zamowil czesc do mojego modelu, ale wg niego podczas proby montazu okazalo sie, ze ten przegub nie pasuje. Czesc raczej zamowil odpowiednia bo zostawilem mu dowod rejestracyjny, wiec tam ma VIN i nie powinien miec najmniejszych problemow z identyfikacja. Powiedzial mi, ze w moim aucie ('99r.) zamontowany byl "przegub z Hondy 5-6 lat mlodszej".

Podjechalem do niego, zeby dokladnie sie dowiedziec co jest nie tak. Z tego co powiedzial, to cala prawa polos z przegubem pochodzi z auta "5-6 lat mlodszego" (specjalnie napisalem w cudzyslowiu, bo dokladnie tak to okreslil).
Wg niego problem polegal na tym, ze ilosc zabkow w przegubie, ktory zamowil do mojego modelu byla za mala (obecnie mam 36 jak sie nie pomylil).
Zamowil teraz przegub, ktory ma pasowac... ale, ze pochodzi on z nowszego modelu to wg niego bedzie drozszy.
Stwierdzil, ze wczesniej ktos musial zamontowac w aucie cala prawa polos z przegubem pochodzaca wlasnie z nowszego modelu.

Cala te tlumaczenie troche dla mnie bylo metne, dlatego prosilbym Was o opinie czy jest w ogole mozliwa wyzej opisana opcja ???
Nie wiem, moze zamowil przegub z innego modelu, innej wersji silnikowej... ????
Na poczatku pytal sie jeszcze czy auto ma ABS...

Co o tym sadzicie ???

zloty81
08-11-09, 14:08
Nie jestem pewien ,ale przeguby z abs mają inną ilość uzębienia, od strony koła z abs to 32, a bez abs to 28 (wg katalogu Intercars). Nie wiem skąd ten koleś naliczył 36.

Slawkowski
08-11-09, 14:32
nie wiem wlasnie na ile gosc czaruje.
ale mozliwe jest, zeby, np. polos z VII gen byla wczesniej zamontowana (rzekomo z tymi 36 zabkami) ???

zloty81
08-11-09, 16:11
Szukałem w katalogu ale nie znalazłem żadnego przegubu z 36 zębami...

boro
08-11-09, 16:25
A z tym to jest różnie w naszych hondach. Ja posiadam aorodecka z 99r.z silnikiem D16W4 i przy zamawianiu przegubu wyszło z katalogu, że powinno być 28. Niestety po wyciągnięciu starego okazało się że nie pasuje. Po pobraniu wymiarów i ilości zębów okazało się że będzie to przegub z jakieś starszej hondy z 87 roku i on już pasował

Slawkowski
08-11-09, 16:52
Szukałem w katalogu ale nie znalazłem żadnego przegubu z 36 zębami...

dzieki zloty81 za sprawdzenie, moze gosc sie pomyli z tymi zabkamil jak mi mowil...
myslalem, ze moze w ktorys pozniejszych wersji montowano te same przeguby.

Po pobraniu wymiarów i ilości zębów okazało się że będzie to przegub z jakieś starszej hondy z 87 roku i on już pasował

no wlasnie i moze mam podobny przypadek w moim MB3 D15Z8 takze z '99r.

mirasek
09-11-09, 00:01
To czy auto ma ABS czy nie nie ma znaczenia, montażowo przeguby są zamienne, jedyna różnica to koronka pod czujnik. W katalogach zdarzają sie błędy. Ja właściwy przegub dobrałem organoleptycznie bo katalogowy nie pasował.

MikeFoto
09-11-09, 07:11
Także miałem problem z przegubem. Mimo dobrania dokładnie w/g katalogu (NKN) ilość zębów oraz wysokość koronki ABS nie pasowała, co więcej wymiary przegubu jako takiego były różne (niewiem czy ktoś się pomylił przy pakowaniu). Dopiero zamówienie przegubu w wersji bez ABS oraz przełożenie koronki ABS ze starego przegubu rozwiązało problem.

Dlatego nie polecam zamawiać przegubu na allegro. Ja robiłem przegub w zaufanym warsztacie i to mechanik się "martwił" by szybko wymienić przegub na właściwy, a nie ja :).

Slawkowski
09-11-09, 10:21
czyli wyglada na to, ze moj przypadek to "norma"

Ja robiłem przegub w zaufanym warsztacie i to mechanik się "martwił" by szybko wymienić przegub na właściwy, a nie ja .

wlasciwie, tez robie w zaufanym warsztacie, jak wszystko bedzie zgodnie z planem, dzisiaj odbieram Hanke.

waskiii
09-01-13, 09:39
Witam, troche odkopie temat. Wczoraj wziolem sie w moim mb2 za wymiane przegubu, po zdjeciu starego i probie wlozenia nowego okazalo sie ze sa one inne. W sklepie zamowili mi wedlug katalogu o takich wymiarach jak tutaj:
http://moto.allegro.pl/przegub-honda-civic-uk-ma-mb-1-4-1-5-1-6-94-i2926008502.html
a moj przegub ma 83mm zamiast 87mm a w srodku 30 zebow zamiast 32. Dzisiaj do nich dzwonilem i znalezli mi taki przegub ale on jest od civica jakies 8 lat starszego. O co tak naprawde chodzi z tymi przegubami?? (ktos cos u mnie kombinowal czy one tak mialy pomieszane?)

MikeFoto
09-01-13, 16:05
(ktos cos u mnie kombinowal czy one tak mialy pomieszane?)

Przeczytaj mój koment w tym temacie sprzed ponad 3 lat. W katalogach jeśli chodzi o przeguby jest pomieszane. Najlepiej wymontować pomierzyć, posprawdzać i dopiero kupować bo wychodzą takie kwiatki jak teraz.

Lucas.FK2
09-01-13, 17:23
Ogólnie to jest takie pitolenie,że przegub jest od nowszego czy starszego,bo po prostu najzwyczajniej nie które modele mają wspólnie elementy a potem wychodzą kwiatki w katalogach,że ten jest od tamtego.

waskiii
11-01-13, 15:03
W koncu mi przypasowali, wedlug katalogu jest to przegub od crx'a.

jawasaki
11-01-13, 17:28
Ja kupiłem NKN z jdmshop.pl , wszystko pasowało - tylko opaski były te dziadowskie (musiałem kupić lepsze) jak i musiałem przełożyć pierścień abs - miałem lekki problem bo był za duży, (pewnie przez stary przegub no-name) - zamiast spawać i rozhartowywać materiał , wyciąłem pasek blachy z stalowej puszki (np; po paszy dla dziecka) i nabiłem wtedy pierścień - trzyma mocno ,abs działa jest ok.