PDA

Zobacz pełną wersję : walka o obroty ratynku !!!

parcelant
07-11-09, 16:07
Witam. Posiadam Hanie w sedanie silnik D15B2 1,5 16V LPG

Problem jest inny bo bo jeśli go zlikwiduje pojawia sie ponownie

Obroty na benzynie chodzą normalnie ale tylko do 3,500 a potem szarpanie , dodam ze na LPG nie ma takiego problemu.

Świeci mi sie lampka "check engine" to wiec zrobiłem samodiagnostyke. Zmostkowałem dwa przewody patrze na deske na włączonym zapłonie a tam lampka sie świecie nie gaśnie nie mruga. Przelutowałem przekażnik pompy paliwowej i zrobiłem reset ECU odłączając klema (-) .

Problem zniknął :eek: , bo mogłem zasuwać na pełnych obrotach na benzynie , zaraz potem przełączyłem na gaz też żadnych problemów i lampka nie świeci,
ale przełączajac powtórnie na benzyne lampka sie zaświecila i dalej szarpie powyżej 3,500 obr. :( było dobrze jest dalej tak samo co może być przyczyną tego błędu?

Co mogę jeszcze zrobić bo trudno jest się killować z kumplem na gazie.

yautja
07-11-09, 16:33
Zły emulator sondy Lambda. Przy pracy na LPG komputer wchodzi w "tryb awaryjny" i nie pozwala zakręcić powyżej 3500 obr/min. na PB. Po resecie kasują się błędy, więc jest OK. Wymień emulator.

parcelant
07-11-09, 16:40
Ale na LPG nie świeci check engine i wkręca sie normalnie do czerwonej krechy
Przełacze na benzyne i tylko 3,500 . To też emulator?

yautja
07-11-09, 17:24
Tak.

parcelant
07-11-09, 17:47
Móglbyś mi podpowiedzieć co powinienem kupić do Hani. Jaki modle emulatora wtrysków i sondy lambda. Bo patrząc na silnik sonda jest oryginalna. Chce zaznaczy jeszcze raz ze na gazie jest okey lampa nie świeci i obroty kręcą sie normalnie ale na benzynie jest odciencie powyżjesz 3,500

yautja
08-11-09, 19:53
Emulator ma mieć oznaczenie PD-44. Np. taki: http://moto.allegro.pl/item807327248_pd_44_emulator_2cyl_honda_1_5.html
Niech w warsztacie LPG to podłączą.