Zobacz pełną wersję : filtr gazu...?!
demonobiker
07-11-09, 14:09
witam, przeszukałem forum i znalazłem odpowiedzi na moje pytanie otóż mam od niedawna sekwencyjną instalacje gazową, chciałem wymienić filtr gazu ale gazownik życy sobie 70zl sądzę że można zrobić to samemu ale nie mam pojęcia gdzie owy filtr się znajduje oraz czym się kierować przy kupnie nowego, marką?rozmiarem?miejscem mocowania??
pomóżcie bo na wymianę już najwyższy czas...
W instalacji sekwencyjnej są dwa filtry. Jeden znajduje się przy reduktorze. Ten filter powinieneś dostać bez problemu. Natomiast drugi filtr fazy lotnej znajduje się na przewodzie doprowadzającym gaz do listwy wtryskowej. Powinien być bardzo blisko owej listwy. Filtry to koszt ok 20-30zł za fazy lotnej, natomiast ten mały cząsteczek stałych kosztuje ok 2-3zł. Serwisy wołają drożej za same filtry, a często jest tak, że możesz je zakupić tylko w serwisie. Co do doboru filtrów to wystarczy podać firmę instalacji i w sklepie powinni dobrać. Jak masz mozliwość to wymontuj filtry i podjedź z nimi do sklepu wtedy bedziesz miał pewność, że dostaniesz identyczne.
demonobiker
08-11-09, 12:40
Za każdym razem muszę wymieniać obydwa filtry??
Za każdym razem muszę wymieniać obydwa filtry??
niekoniecznie,
fazy cieklej wystarczy jak wymienisz co 20tys. zalezy jaki gaz zalewasz, tzn. gdzie tankujesz.
fazy lotnej wymieniaj sobie co 10tys. polecam ten filtr: http://www.megapol.com.pl/produkt803_FILTRY_DO_LPG_-_Filtry_Fazy_Lotnej__-__-_FL-02_P1-1_12_12_Filtr_fazy_lotnej_z_podstawa_.html
ma duza powiezchnie filtrujaca i generuje troche mniejsze spadki cisniania gazu. pierwszy raz kupujesz filtr + ta podstawke, potem tylko filterki za 24pln, wygladaja jak oleju.
pozdrawiam
demonobiker
01-01-10, 18:24
troszkę muszę oświezyc filt fazy lotnej rozumiem ze nie ma znaczenia jaki kupie czy musze zwrocic uwagę na jakieś parametry??a filt fazy cieklej znajduje się w parowniku?Jesli tak to wystarczy model dokładny parowanika i dostanę odpowiedni?pozdrawiam i sorka za naiwne pytania;)
a filt fazy cieklej znajduje się w parowniku?Jesli tak to wystarczy model dokładny parowanika i dostanę odpowiedn
nie , filtr na ogół znajduje sie przy reduktorze ale są rózne wersje instalacji generalnie trzeba szukac elektrozawory gazowego i na ogół filtr gazu jest zintegrowany w obudowie razem z zaworem. nalezy wyjac filtr, wziac w łapke i jechać do sklepu zakupic a potem wymienic. samo podanie parametrów parownika nic ci nie da. możesz ewentualnie zrobic fotke elektrozaworu i pokazac sprzedawcy, jak bedzie kumaty (w co wątpie) to ci sprzeda odpowiedni , poza tym mnie uczono ze po każdej wymieniae filtrów nalezy stroic instalacje od nowa, byc moze stąd ta cena 70zł u mnie np jest 120 wiec 70 to nie taka zała oferta
zrobić to samemu ale nie mam pojęcia gdzie owy filtr się znajduje
Kolego bez obrazy, ale jeśli nawet nie wiesz, gdzie znajduje się filtr to chcesz brac sie za wymiane sam? Tu juz o nic nie chodzi, ale o bezpieczeństwo, w zakładzie procedurę znają na pamięć, sprawdzą szczelność, połączenia i przy okzaji może wykryją jakąś usterkę za wczasu...Czy 70zł to jest tak dużo?? Ja wiem że gaz to wynalazek dla oszczędzania, ale bez przesady.Oszczedzajmy na nim samym, ale nie na konserwacji i bezpieczenstwie. Pozdrawiam
olego bez obrazy, ale jeśli nawet nie wiesz, gdzie znajduje się filtr to chcesz brac sie za wymiane sam? Tu juz o nic nie chodzi, ale o bezpieczeństwo, w zakładzie procedurę znają na pamięć, sprawdzą szczelność, połączenia i przy okzaji może wykryją jakąś usterkę za wczasu...Czy 70zł to jest tak dużo?? Ja wiem że gaz to wynalazek dla oszczędzania, ale bez przesady.Oszczedzajmy na nim samym, ale nie na konserwacji i bezpieczenstwie. Pozdrawiam
świeta racja