PDA

Zobacz pełną wersję : problem: ciemny płyn chłodniczy, czarne swiece

molekm14
06-11-09, 10:44
panowie mam problem

samochodzik mi strasznie kopci(kata nie mam, pelny przelot, wczesniej tak nie bylo ze kopcił)i i płyn chlodniczy zmienil kolor co wskazuje na uszczelke pod glowica choc wyciekow na niej nie widac oleju tez nie ubywa, choc to dymienie to moze byc wina ewidentnie bogatej mieszanki bo swiece czarne chwile po włożeniu nowych, tak jak wydech i spalanie duze. ostatnio samochod byl robiony :kompletny rozrzad,ustawiony zaplon, wymienione wszystkie filtry, swiece, kable dosyc nowe. zbiera sie kiepsko! pytanie skad sie ta bogata mieszanka bierze( zaczeło sie od zmiany filtra paliwa i wezyka przy listwi wtryskowej). dodam ze terkocze mi troche silnik (zawory ustawione). przeczytałem juz wiekszosc tematow na forum z tymi problemami . i w sumie do zadnych wnioskow nie dochodze.
moze ktos cos podpowie?????

z gory dzieki.

ygor
06-11-09, 10:47
a na jaki kolor kopci , patrzyles na korek wlewu oleju czy majonezu nie ma ? tez mi do glowy uszczelka przychodzi ...

Skoti
06-11-09, 10:56
Objawy stawiają na uszczelkę.ciemny płyn to masz na myśli maść ?

molekm14
06-11-09, 11:55
kopci na jasny kolor raczej bez zabarwien biało/szary (w sumie jak para wyglada) po dodaniu gazu troche czarniejszy dym, co do mazi to nigdzie tego nie widze( korek chlodnicy , wyrównawczy) i wlasnie nie wiem juz sam bo jakby byla ta maz to bylo by rozwiazanie problemu dodam ze nie czuc spalin w plynie chlodniczym. bo to jest denerwujace. a istnieje mozliwosc ze sie benzyna dostaje do chlodniczego ? bo ubywa jej bardzo szybko moze po wymianie pompy wody wyplukalo brudy z obiegu? nie wiem sam w zakladzie nic nie moga stwierdzica macie jakis pomysl na okopcone swiece,spalanie??? porobie fotki i wrzuce popołudniu moze cos wiecej to powie

ciemny kolor a byl rozowy borybo(czerwony)jak kto zwie a jest teraz ciemny

Nemereth
09-11-09, 00:23
Wymiana uszczelki głowicy oraz planowanie głowicy.

Chociaż powiem Tobie tak. Jeśli oleju nie ubywa i płuny chłodniczego także a pompa wody była wymieniona to może po prostu wywiało cały syf z układu chłodzenia? Miałem taki problem ze swoja coupetą. Grzała się i w pewnym momencie w zbiorniczku wyrównawczym miałem cappucino z mułem na spodzie... Wszyscy mówili że to uszczelka ale oleju nie brał. W zeszłym tygodniu wymieniłem pasek rozrzadu z pompa i pokatowałem go i na razie wyglada na to ze pompa wody była walnieta. chociaz nie zmienialem innych rzeczy ktore Ty wymieniłes.

Pomęcz ją pokatuj zobacz co się będzie działo skoro oleju nie ubywa i plynu takze.

molekm14
09-11-09, 08:28
dizeki za odp
z tym płynem to cos mi sie wydaje ze nowa pompa przepłukała cały syf z układu ???
co do reszty to zauważyłem ze w zakładzie nie podłączyli mi wezyka podcisnienia moze zapomnieli??? spalanie spadło do 10,5 l /100 a co do kopcenia to rano na zimnym kopci ale na ciepłym teraz prawie wogole czasem jak stoi dłużej to troche zadymi, a swiece czarne nadal !!!!

i na zimnym przy chamowaniu silnikiem szarpie jak glupi a na ciepłym ustaje :(

skolopendra
09-11-09, 17:06
i na zimnym przy chamowaniu silnikiem szarpie jak glupi a na ciepłym ustaje

poszukaj może jeszcze czegoś nie podłączyli, bądź w złej kolejności to zrobili