Zobacz pełną wersję : KONDERSATOR
Witam niech ktoś mi wyjaśni jaka rola jest tego kondersatora mocy ... bo różne kwestie już słyszałem i nie wiem wkońcu nic :neutral:
Jesli ma to przyczynic sie do lepszych osiagów głośników, suba czy też wzmacniacza to napiszcie ...
odpowiada za utrzymanie napiecia, zeby nie bylo skokow itp. do jakis amatrorskich zabudow itp. zupelnie zbedny :)
tak jak kolega napisal za utrzymanie napiecia ale to czy jest ci potrzebny zalezyod tego co masz wlozone w aucie ,nieraz jednorazowe pobory pradu sa tak duze ze akumulator niedaje rady, najlepiej to zauwazysz jak troche przywatujesz i zwrucisz uwage na mebrane czy nadaza z powrotem czy bezwiednie pierdzi zreszta powinienes uslyszec , tylko pamietaj przy watowaniu ze sprzet ma jakas efektywnosc wiec niepszesadzaj .
dodatkowo jest w stanie zniwelować małe niedowymiarowanie kabli, ale podkreślam - małe
DZieki panowie coś podłapałem ... ale nie wiem czy moge dac "byle jaki" ten kondersator bo chyba to sie przelicza na Farady i czy np. jeden farad by coś zmienił .. a też zalezy mi na tym żeby akumulator potrzymał tą energie chwile i żeby nie było tak żę jak zaczne słuchać na postoju żebym mógł później odpalić...
sprzet zamierzam kupić nastepujacy sub 250rms, 2 głośniki na przód 70 rms
i do tego 4 kanałowy wzmacniacz.. wiec napiszcie czy ten jeden farad coś pomoże
z góry dzieki!!
nie pomoze, znaczy nie wydluzy czasu trzymania mocy przez aku
a też zalezy mi na tym żeby akumulator potrzymał tą energie chwile i żeby nie było tak żę jak zaczne słuchać na postoju żebym mógł później odpalić...
nic nie zrozumiales z tego co napisali koledzy
ja tylko chcialem dodac ze i farad to bardzo bardzo duzo :) ogolnie w ukladach eektronicznych nie uzywa sie nawet takiej jednostki przewaznie sa pF,uF, mf, co do tekstu to przeczytaj co bylo napisane wyzej.
przy mocnych zestawach kondesator po za wygładzaniem harakterystyki poboru prądu
przedłuża żywotność akomulatora i alternatora
na twój zestaw 1F to z dużym zapasem
przedłuża żywotność akomulatora i alternatora
na twój zestaw 1F to z dużym zapasem
jakos nie zauwazylem
ja mam braxa 0.5 F i u mnie wystarcza
nie wystarczają alpharady i temu podobne
ja mailem Helixa od Braxa 1F i bylo chujofoo, znaczy mocy nie tzrymal aku od tego
helix też nie hu..wy a umnie pobór prądy to 160A i aku wytrzymał 2 lata
helix też nie hu..wy a umnie pobór prądy to 160A i aku wytrzymał 2 lata
a u mnei jedna impreze CKP :D
to co ty żeś tam wsadził :D :D :D
może słuchałeś na zgaszonym silniku ja nigdy tego nie robie taki prąd to mniej więcej tak jakbyś kręcił cały czas rozrusznik :D
1F wystarczy w zupełności. Zainteresuj się Dietz'em - teraz można go dostac poniżej 200PLN, a jest o niebo lepszy od alpharda itp
zgadzam sie z kolega DIETZ jest naprawde dobry ostatnio robilem kumplowi zabudowe do CORRADO zanim szie zdecydowalism na cos kakretnego to troche testowalism i D..... jest naprawde spoko a co do 1F napewno ci wystarczy 1F MOZNA SPAWAC :D