PDA

Zobacz pełną wersję : Huczenie podczas jazdy d13b2

malinkie
05-11-09, 19:43
Witam.
Mam spory problem ponieważ od pewnego czasu tzn od kilku dni podczas jazdy przy prędkości od ok. 70km/h zaczyna coś huczeć, im jadę szybciej to huczenie jest jakby szybsze, w sumie nawet nie wiem jak to nazwać, dzwięk podobny do tego jak by ktoś włączył dynamo rowerowe, na postoju jak dodaje gazu to nic nie słychac tylko podczas jazdy. Wydaje mi się, że ten dzwięk jest z okolić silnika, jak sie nachyle pod schowek to jak by koło, ale nie mam pojęcia co to może być, przejechałem tak już ponad 1000 km i niby nic. Może ma ktoś jakiś pomysł co to może być?
Pozdrawiam

s3b
05-11-09, 19:51
Możliwe, że zrobiło Ci się "jajo" na kole i dlatego tak wyje. W najgorszym przypadku łożysko w kole.

skolopendra
05-11-09, 20:06
zaczyna coś huczeć, im jadę szybciej to huczenie jest

najczęściej huczą łożyska

malinkie
05-11-09, 20:33
opony właśnie zmieniłem wczoraj na zimowe i tak samo jest wiec to nie to,
a łożyszko tak nagle zaczęło by huczeć samo z siebie, i ja by to było łożysko to ile by kosztowała naprawa?

skolopendra
05-11-09, 20:40
a łożyszko tak nagle zaczęło by huczeć samo z siebie,

nie .,najczęściej huczą po ostrzale dział marsjańskich

to ile by kosztowała naprawa?

to zależy
łożyska:
http://www.allegro.pl/listing/search.php?string=%C5%82o%C5%BCysko+ko%C5%82a+hond a&from_showcat=1&category=0

malinkie
06-11-09, 14:26
ok, załóżmy, że to łożyska to muszę je od razu naprawić czy da radę jeszcze trochę tak pojeździć, nie chę żeby się coś gorszego stało.

mixturant
06-11-09, 14:58
Lepiej zapobiegać niż leczyć ;)

wojtasCiviC
06-11-09, 15:24
pojeźdź sobie jeszcze troche to cię koła wyprzedzą albo jak się zblokuje to będziesz miał zatrzymanie awaryjne grożące śmiercią, wybór należy do Ciebie

Paso
09-11-09, 23:09
z przodu wymieniasz tylko same łożyska z tyłu niestety trzeba piasty przerabiałem to w tym roku :)

malinkie
10-11-09, 00:02
ok, dzieki za info, trzeba się będzie za to wziąć w najbliższym czasie.

mpepe
10-11-09, 21:09
napisz jak zrobisz łożyska po wymianie czy problem ustąpił ,
a propos łożysk wymieniłem kiedyś 2 przód mechanik stwierdzil że prawe szumi wymieniłem dalej szumiało wymienił mi lewe dalej szumi..... okazało się że to opony były źle starte i huczały. Na dodatek wymienili mi łożyska na made in China po 10tyś wymiana na łożyska OEM bo Chinki padły
Nauczyło mnie to

"NIE KUPOWAĆ NIC MADE IN UDUŚ" :) uduś czytaj No name

malinkie
29-12-09, 12:23
No i po sprawie, wymieniłem przód ale w między czasie walnąłem w krawężnik tyłem więc z tyłu też szumiało, przód robił mechanik,a tył sam z ojcem i jak ręką odjął, cisza tylko tłumik i wiatr za oknem słychać, aż sie chce jeździć:)