PDA

Zobacz pełną wersję : spryskiwacz

Gallus
04-11-09, 21:16
witam!

wczoraj zostałem szczęsliwym posiadaczem hondy civic...
i mam małe pytanie..
gdzie idzie dostac dysze spryskiwacza na dach(tylna szyba) wersja liftback 97r
bo nie umiem znaleśc.. są jakies uniwersalne dysze?
i jeszcze jedno małe pytanko...
dzis jechałem trase 60km.. na włączonym nawiewie zeby cieplutko było...
i czy wskazówka temperatury powinna byc w pozycji... hmmm... 2/5?
czy 90 stopni pokazuje idealnie w połowie?

pozdro!

SSS
05-11-09, 00:32
Mi się wydaję że powinna być tak trochę poniżej, ja taką temperaturę mam cały czas bez skoków do pelnej polowki wskaznika.

Czyli właśnie jakies 2/5 :)

Gallus
05-11-09, 14:53
no więc jest dobrze ;)
a co z tą dyszą spryskiwacza? idzie gdzies dostac?

pozdro!

Marecki
06-11-09, 01:03
Popytaj gdzieś na szrotach, a jak nie, to może ASO...

Gallus
06-11-09, 21:38
dobra juz chyba znalazłem.. tylko małe pytanie i licze na szybką odpowiedz bo nie wiem czy kupowac czy nie :P
będzie taki spryskiwacz pasował z rovera 400?
aha...
-czy idzie zrobic cos z tym mieszkiem bo dziwnie wisi a nałożyc na gałke zmiany biegów jest ciężko(albo nie możliwe)
- kiedy swieci się kontrolka rezerwy? gdy wskaźnik jest w jakiej pozycji?

- do czego służy guzik pod regulacją nawiewu? symbol( samochód z owalną strzałką)

to chyba wszystko.. jak mi sie cos przypomnie to się odezwę ;)
pozdro!

boryspas
06-11-09, 22:51
-czy idzie zrobic cos z tym mieszkiem bo dziwnie wisi a nałożyc na gałke zmiany biegów jest ciężko(albo nie możliwe)

Co znaczy "dziwnie wisi" ?

- kiedy swieci się kontrolka rezerwy? gdy wskaźnik jest w jakiej pozycji?

Teoretycznie w pobliżu tej dolnej kreski. W praktyce najczęściej nie działa ;) Albo spalona żarówka albo problem z czujnikiem w baku.

- do czego służy guzik pod regulacją nawiewu? symbol( samochód z owalną strzałką)

Obieg wewnętrzny powietrza.

Pozdrawiam
Borys

Gallus
07-11-09, 10:08
wisi tzn.
ze widac gołą dzwignie... i nie idzie tego mieszka naciągnąc bo jest plastik który się nie rościąga... no chyba ze jest jakis patent na to...
http://www.otomoto.pl/index.php?sect=show&id=C10371426
tak jak tenz ogłoszenia... musze podawac przykłady bo cięzko to opisac :P

pozdro!

lukiwch
12-11-09, 16:22
Ja się podłączę pod temat, mianowicie mam problem chyba ze śpryskami z przodu... zakupiłem mgłowe i 'sikają' mi poniżej połowy szyby prawie na same wycieraczki... nie wiem czy to może być wina przygniecionego przewodu a może silniczek padł dlatego tak słabo sika??

virusek
12-11-09, 17:46
Przy mgłowych tak sika. Poprostu pompka nie wyrabia. Trzeba się przyzwyczaić albo inną pompkę

pako7
12-11-09, 21:56
w wersji mb6 sa spryskiwacze reflektorów :)
mam pytanko do tego czy po naciśnięciu przycisku mi działają przez 2 sek i się wyłączają , znaczy się wyłącza je przekaźnik bo w tym momencie go słychać jak pyka, czy to jest normalne działanie?

SSS
12-11-09, 22:41
ja mam jeszcze inna akcje, wlaczam spryskiwacz przedniej szyby czyli trzymam dzwigienke przy kierownicy do siebie i zaczyna sikac dopiero po 2 sek :) ale nie ma wyjatku zawsze dzialaja tylko z opoznieniem... o co chodzi? :)

misiek1
12-11-09, 23:18
płyn spływa do zbiornika i żeby napełnić wężyki do spryskiwacza potrzeba właśnie tych dwóch sekund, u mnie mam założone spryskiwacze mgłowe i zrobione w ten sposób, że jedna pompka obsługuje jeden spryskiwacz a druga pompka (od spryskiwacza tylnej szyby) obsługuje drugi spryskiwacz:) dodatkowo założyłem zaworki zwrotne, żeby płyn się nie "cofał" więc psikają mocno i od razu, bez czekania:)

TeeS1975
13-11-09, 00:20
lukiwch

mgłowe (przynajmniej u mnie ) psikają normalnie praktycznie na całą szybę (na postoju) im szybciej się jedzie tym niżej psikają, to normalne

pako7
w mb6 spyrski reflektorów działają tak jak opisałeś więc wszystko jest OK

pako7
13-11-09, 22:42
lukiwch
pako7
w mb6 spyrski reflektorów działają tak jak opisałeś więc wszystko jest OK

tylko im więcej razy naciskam tym krócej psikają po 5 razach już ok 0,5 sek tylko. więc myślę że coś jest nie tak może pompka ciężko chodzi i przekaźnik odłącza , jest to możliwe??

lukiwch
14-11-09, 01:39
Mi na postoju psikają bardzo nisko ;/ nie wiem czym to jest spowodowane