Zobacz pełną wersję : Problem ze wzmacniaczem Reveland 500
Problem polega na tym że na wyłączonym silniku..np. po nocy lub dłużej wzmacniacz gra parę minut a potem wyskakuje zabezpieczenie (..protection na czerwono) ..i muszę odczekac chwile wlączyć i wyłączyć radio i już jest ok..a w trasie jak byłem grał bez problemu..może to problem akumulatora ?
..zauważylem jak gram w miare cicho to ladnie chodzi a jak dam na 3/4 mocy to wyskakuje zabezpieczenie...co tu nie wyrabia?
a wygląda tak:
http://www.4shared.com/file/151977368/7f36950f/_2__1.html
Sprawdź poprawność połączeń i zaizoluj wejścia + i - oraz gniazda głośnikowe. Wystarczy jeden drut ze slotu miedzi ocierający o np. obudowę wzmacniacza etc i już mamy zonk :) Możesz też zdjąć obudowę i sprawdzić czy nie zwiera nic w środku (np. coś wpadło)
Może być też tak że zasilanie; masz za mały przekrój kabla.
Jak to nic nie da to wykonaj test na podłączonym jednym głośniku w różne kanały. Stopniowo dokładając obciążenia.
wzmacniacz to monoblock i napedza mi tylko skrzynie...ale będę sprawdzał
Ach jak mogłem to przegapić :)
anyway jak nic nie znajdziesz to poprostu odłącz wszystko i podłącz u kumpla który nie ma w/w problemu. Wtedy okaże się czy trzeba szukać dalej w instalacji czy wzmacniacz zionie ducha powoli ;)
Ja też obstawiał bym zbyt cienki przewód zasilający. Należy pamiętać nie tylko o PLUSie, ale także o MINUSie. Powinny być odpowiedniego przekroju, no i oba takie same, a nie coś w stylu, ze + jest grubszy.
Jeśli masz minus do budy to problemem może być nie dodanie dodatkowego przewodu MINUSowego z aku do nadwozia, bo normalnie przy minusie z budy, powinien być dodany przewód o takim samym przekroju co PLUS i MINUS.
przewód to 8mm2 więc ponoć do mocy 180W Rms wzmacniacza spokojnie starcza..a minus z akumulatora jest przecież jeszcze gróbszym przewodem połączony do budy...
a co masz z aprzetowrnik do tego? Może właśnie on ma nadpaloną cewkę i stawia zbyt duży opór wzmacniaczowi?
testowałem na instalacji kolegi..lepszej..na grubszych przewodach i to samo..jak jest porzadny mocny i głeboki bass:) to wyskakuje protection..ciszej jak gralismy to wszystko ok...wiec pozostaje problem raczej we wzmacniaczu..tylko co?
...a co masz na myśli mówiąć przetwornik?
przetwornik, czyli głośnik.
W tym momencie prawdopodobnie masz problem z przetwornikiem napięcia wewnątrz we wzmacniaczu. Może któreś uzwojenie nadpalone albo coś w tym stylu.
Bez ingerencji specjalisty elektronika do wnętrza wzmacniacza się nie obejdzie