Zobacz pełną wersję : Zawieszenie w Vgen Coupe
W moim Coupe (d15b7) mam luz na wahaczu górnym z przodu. Przejrzałem forum, używając w "szukaj" również formy błędnej (przez"ch"), ale nie znalazłem jednoznacznej odpowiedzi. Czy zawieszenie w coupe jest takie same jak w hatchback'ach? Czy są różnice w zależności od pojemności silnika? Gdzie ewentualnie sprawdzić wszystkie te informacje?
Po rozmowach telefonicznych z dilerami części i dwoma mechanikami nic się nie wyjaśniło:
sklep nr 1: są wymienne
sklep nr 2: nie są wymienne
sklep nr 3: nie mam pojęcia
mechanik nr 1: są wymienne
mechanik nr 2: nie mam pojęcia
znalazłem zamienniki w cenach 95 - 360 pln (oryginał w ASO 800 pln), więc rozrzut cenowy jest spory, a nie chciałbym skuszony niską ceną kupić niewłasciwego...
nie mogę zdawać się na opinie leniwych larw ze sklepów (tekst jednego typa: "coupe to ten 3-drzwiowy?") więc zwracam się z pytaniem do Was...
z tego co wiem są zamienne
ppm czemu tematu nie zamknoles jak kfuck'a ? nie lepiej poprzenosic do dzialu http://www.civicklub.pl/fi/viewforum.php?f=36 zawieszen niz zamykac tematy ?
]
słuchaj... z zawieszeniem w 5 genie jest tak:(moje osobiste doswiadczenia)
- wahacz górny przedni jest taki sam raczej we wszystkich modelach
- dolne koncówki i drazki róznie...(amerykanka miała odkówki a europejka miała gięte elementy) i to bywałeo w silniku 1.5 (d15b7 i b2/b3) do tego jest jeszcze model d16...(tu juz nie wiem)...
Genaralnie-jak chodzi o cos z dołu to bym szukał mając foto/badz w reku oryginał...
nie przeniosłem - moje przeoczenie. Poprawiam się
Wszystko jest wymienne nawet z integra
panowie, o to chodziło! wielkie dzięki za info! :D
Wszystko jest wymienne nawet z integra
wymienne=będzie pasować???????????
ale czy bedzie tak samo to juz nie powiem...
bo wiem, ze sa na 100% rózne zawiechy w tm samym roczniku a nawet modelu...
wiec nie byłbym takiem optymista w stawianiu jednoznacznych wyroków....(ale moze tylko kracze...)
wszystko pasuje do siebie.
z tylu wystepowaly chyba 3 rozne typy wahaczy poprzecznych tych duzych. TO jedyna roznica w ciagu 88-00 roku
Ale jak np wezmiesz sobie od typer to i tak bedzie ok tyko amory musisz wtedy zmienic.
A przednei gorne w ogole sie nei zmienialy.
wszystko pasuje do siebie.
z tylu wystepowaly chyba 3 rozne typy wahaczy poprzecznych tych duzych. TO jedyna roznica w ciagu 88-00 roku
Ale jak np wezmiesz sobie od typer to i tak bedzie ok tyko amory musisz wtedy zmienic.
A przednei gorne w ogole sie nei zmienialy.
dam przykład:
eg8-amerykanka: inne dolne wahacze(odkówki) i inne koncówki-rocznik 92
eg8-europa: inne dolne wahacze(wytłoczki) i inne koncówki-rocznik 92
dwa samochody-jeden rok-jeden model-a częsci inne..
pewnie ZAMIENNE-ale niekonicznie...
wiem z autopsji...
może, kracze-ale wiem, ze tak jest...(bo miałem obie)
posluchaj co do jakosci to jest jeden patent tylko musisz miec kumpla w sklepie bo myk jest
taki jest taka firma NIPARTS ktora pakuje i rozprowadza towar jak JC tylko ze tej pierwszej zdaza sie dosc czesto pakowac orginal!!!!!! po prostu na tulejce takiej pownien byc oznaczenie 5 cyfr palza 1 cyfra 1 litera palza 3 cyfry lecz czesto sa tezt zeszlifowane co jest tez swiadectwem ze to orginal ja tak skompletowalem caly zawias chodzi o tulejki bo koncowki, drazki , sfoznie i laczniki z 555 (lepsze od orginalu sprawdzone ) ale tez pakowany przez NIPARTSA .
wojtus1199
01-03-08, 12:38
a jak jest ze spręzynami i amortyzatorami? to samo czy do coupe nie zakładac z HB?
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=1269