Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Jak dużo oleju

zeeuss
02-11-09, 20:35
Witam. Mam takie pytanko. Zmieniałem olej w mojej Hani 2.0TDi i wlałem 5l- jak podaje książka serwisowa, wymieniłem filtry (filtr oleju to zamiennik Filtrona- ale jakiś mniejszy) i po kontroli na bagnecie okazało się że mam oleju ponad kreskę max- tak z 0,5cm. Co z tym naddatkiem zrobić- bo słyszłem juz różne opinie. Jedni mówią żeby zostawić (ponoć nie przeszkadza) a inni, że trzeba spuścić koniecznie. Co o tym sądzicie???:rolleyes:

Marecki
03-11-09, 00:33
Z tego co ostatnio czytałem bodajże w Motorze, napisali, że nadmiar oleju należy koniecznie spuścic, bo może Ci wyrządzic trochę spustoszeń w silniku.Zacytuję, co napisali:
W takiej sytuacji prawdopodobne są uszkodzenia katalizatora, przy zbyt wysokim poziomie oleju może w szczególnych sytuacjach dojśc do uderzania wału korbowego w lustro oleju i tym samym rozbryzgiwania oleju.
Pozdr.

raq22100
03-11-09, 08:39
A mi mówili że wtedy idą popychacze... Miałem taka sytuacje że mi nalali do 1.4iS 4l, spuszczałem później.

TENCIO
03-11-09, 10:11
strzykawka + rurka i odcigasz oliwe p[rzez otwor po bagnecie. :)

grze
03-11-09, 19:09
strzykawka + rurka i odcigasz oliwe p[rzez otwor po bagnecie. :)
jednym słowem idziesz do apteki i kupujesz cewnik ze strzykawką. odcinasz niepotrzebne końcówki i wpuszczasz rurkę w miejsce bagnetu, którym sprawdzasz stan oleju. w ten sposób wypompowujesz nadmiar oleju i w drogę :D

skolopendra
03-11-09, 20:11
Co o tym sądzicie?

a w jakich warunkach wykonywałeś ten pomiar?

raq22100
03-11-09, 20:11
Mi w warsztacie przy okazji przeglądu wyssali pompą, aż szkoda zabierać taki ładny olej ;D

defx
04-11-09, 14:48
Koledzy ile dokładnie tego oleju wchodzi? 5l?

Xeper81
04-11-09, 15:15
Koledzy ile dokładnie tego oleju wchodzi? 5l?

Około 3.3 litra

Mati_1979
04-11-09, 15:22
właśnie wczoraj miałem wymieniany olej i po sprawdzeniu okazało się że mam 1cm ponad maximum:eek: czym prędzej jechałem żeby mi upuścili i pozostawili na 3/4.
Trochę przesadzili i dlatego w bańce 4l nie został olej jak zawsze zostawał słaby litr.

raq22100
04-11-09, 16:13
Ja nie wiem, oni leją ile wlezie chyba...

Mati_1979
04-11-09, 16:28
mówił że wlewał do 3/4. Chyba do długości całego bagnetu:D:D

raq22100
04-11-09, 16:49
Ale widze że takie podejście ma sporo mechaników do mnie koleś wyjechał z tekstem: "weszło 4l", zapłaciłem za 3 bo nie wierzyłem a okazało się że jednak musiałem spuszczać.... A najgorsze jest to że większość mechaników do tego podchodzi z takim olewaniem a jak się pytam co się moze stać to wielkie halo że popychacze i naprawa w tysiącach...

TENCIO
05-11-09, 10:57
proste, nie patrza ile w tabele ile dana jednostka potrzebuje oliwy i zalewaja na oko, potem po 2 minutach sprawdzaja i znowu dolewaja, a oliwa wczesniej zalana nawet nie zdazy sciec do miski.

Marecki
05-11-09, 11:25
proste, nie patrza ile w tabele ile dana jednostka potrzebuje oliwy i zalewaja na oko, potem po 2 minutach sprawdzaja i znowu dolewaja, a oliwa wczesniej zalana nawet nie zdazy sciec do miski.

Zgadza się. Ja kiedy jechałem na wymianę, musiałem im sam powiedziec ile mają mi wlac...:(
A szkoda, bo przez taką głupotę macherów można "zwalic" sobie silnik.

zeeuss
05-11-09, 19:48
Witam. Zainteresowanie moim postem bardzo duże. A sprawa rozwiązana- wyciągnąłem oliwę strzykawką z wężykiem- tak na oko z pół litra. Okazało się, że wymieniali filtr oleju i wstawili filtrona, który jest gabarytowo mniejszy niż był założony. Ponoć do mojego silnika podchodzą dwa rodzaje. Filtr ma mniejszą pojemność więc wchodzi mniej oliwy, i niedokładnie spuścili poprzedni olej- zalewając 5l- jak pisze w książce serwisowej. To dało naddatek oliwy w silniku. Przy wlewaniu trzeba sprawdzać na bieżąco poziom i robić to powoli. Nauczka- pierwszy i ostatni raz dałem do warsztatu na wymianę oleju. Pozdrawiam

Mati_1979
05-11-09, 22:07
Ja zawsze po jakiejś wymianie sprawdzam co jak jest zrobione żeby nie było że "za późno" :)

Slawkowski
06-11-09, 08:00
dokladnie Panowie jak piszecie, w sumie przy kazdej wymianie "w przypadkowym warsztacie" wlewali mi za duzo, no i niestety trzeba "patrzec na rece" "fahofcom" przy roznych bagatelnych naprawach czy wymianach albo miec i jezdzic tylko do pewnego (solidnego) fachmana.

raq22100
06-11-09, 17:00
Mówisz do solidnego... Mi tak nalali w ASO Skody ! Bo Hondy u mnie nie ma...

DamianPietras
06-11-09, 17:07
Witam. Zainteresowanie moim postem bardzo duże. A sprawa rozwiązana- wyciągnąłem oliwę strzykawką z wężykiem- tak na oko z pół litra. Okazało się, że wymieniali filtr oleju i wstawili filtrona, który jest gabarytowo mniejszy niż był założony. Ponoć do mojego silnika podchodzą dwa rodzaje. Filtr ma mniejszą pojemność więc wchodzi mniej oliwy, i niedokładnie spuścili poprzedni olej- zalewając 5l- jak pisze w książce serwisowej. To dało naddatek oliwy w silniku. Przy wlewaniu trzeba sprawdzać na bieżąco poziom i robić to powoli. Nauczka- pierwszy i ostatni raz dałem do warsztatu na wymianę oleju. Pozdrawiam

Potwierdzam- wlewam 4,5 l i wymieniam filtr Filtron 580/2 - oszczędność 0,5l :D