Zobacz pełną wersję : Rozrząd japan line
Witam
Od niedawna jestem posiadaczem civica 99 rok 1.5 v-tec e
Zgodnie z modłą wszystkich którzy kupują samochody używane chcę zmienić jak najszybciej rozrząd, kolega załatwił mi numer do firmy która załatwia znacznie taniej różne graty do samochodów, niewiele myśląc zadzwoniłem do nich i spytałem o cenę kompletu do mojego liftbacka.
Podano mi naprawdę okazyjną cenę 120 zł (w komplecie) + 80 zł za pompę wody (myślę że jej akurat narazie nie wymienie). Moje pytanie brzmi następująco :)
wszystkie te części są marki "japan line" i sprzedawca dorzucił mi że są to japońskie części (donyślłem się nawet po nazwie :D)
Spotkaliście się z taką marką?
Z drugiej strony myślę ze wezme go poniewaz i tak nie bede kupowal orginalnego gdyz cena jest pewnie wysoka a rolka napinacz i pasek to nie sa elementy ktore musze byc bog wie jak zaawansowane technicznie (tak tak wiem pasek musi byc wytrzymaly)
prosze o opinie o marce japan line :)) i czy eksperymentowalibyscie z nia (nigdy o niej nie slyszalem :) )
pozdro
//edit: coś takiego znalazłem http://www.sagaauto.com.pl/pl/index.php?a=7&&b=0
Ja kiedyś chciałem kupić przegub tej firmy ale odradzono mi go. Niby "japan" w nazwie ale Japoni to to nie widziało, ponoć chińszczyzna ale znawcy niech się wypowiedzą...:D
Jeśli chodzi o pasek to ja mam u siebie Continentala ale dają gwarancję tylko na 60k km, na Twoim miejscu brał bym teraz Gates'a, nie są drogie a z tego co wiem były montowane w H seryjnie. Mój wytrzymał 160k km.
aktualnie jestem na etapie :
asek rozrządu firmy MITSUBOSHI
Rolka napinająca pasek rozrządu firm NSK / KOYO made in Japan
podobno najlepsze co jest wśród zamienników, niektórzy nawet twierdzą że właśnie od tych producentów pasek i rolke mialy hondy wyjezdzajace z fabryk :)
cena taka sama jesli dolicze wysylke, pompe wody narazie chyba sobie odpuszcze, nawet jak sie popsuje to efekty nie niosa za soba zniszczen tylko chyba przegrzewanie sie co zauwaze :) natomiast jakby pasek pękł to byłby płacz :)
pozdro
markiewicz
02-11-09, 22:36
Jest złota zasada. Na rozrządzie się nie oszczędza;)
aktualnie jestem na etapie :
asek rozrządu firmy MITSUBOSHI
Rolka napinająca pasek rozrządu firm NSK / KOYO made in Japan
podobno najlepsze co jest wśród zamienników, niektórzy nawet twierdzą że właśnie od tych producentów pasek i rolke mialy hondy wyjezdzajace z fabryk :)
cena taka sama jesli dolicze wysylke, pompe wody narazie chyba sobie odpuszcze, nawet jak sie popsuje to efekty nie niosa za soba zniszczen tylko chyba przegrzewanie sie co zauwaze :) natomiast jakby pasek pękł to byłby płacz :)
pozdro
Bierz ten zestawik. Co do paska to jestem pewien że szedl na pierwszy montaż,a do rolki to pewności nie mam ale Koyo wiem że spoko firma.
Ja na przykład teraz jestem na etapie zakładania paska Gates, ale co do pompy i rolki to nie mam pewności jakiej są marki.
Wiem jeszcze jedno - będzie przy okazji wymieniany płyn chłodniczy.
Ja mam założony właśnie taki rozrząd (japan line) i jak narazie wszystko działa
Ja mam założony właśnie taki rozrząd (japan line) i jak narazie wszystko działa
Działac może. Ale żebyś się nie zdziwił po paru tysiącach km...
Koledzy! Przestańmy się wzajemnie straszyć! Paski Mitsuboshi z tego co słyszałem są jakościowo dobre (ponać szły na pierwszy montaż), rolkom Koyo też nie można niczego zarzucić. Ogólnie z tego co widzę, to ile osób - tyle opini.
no nie koniecznie. Japan line to se można kupić termostat za 20 zł, ale nie pasek rozrządu.
dlatego rozwiązaniem finalnym będzie pasek contitech(continental) :)
Daniello87
03-11-09, 17:51
dlatego rozwiązaniem finalnym będzie pasek contitech(continental) :)
to jakieś dobre jest? nigdy o tej firmie nie słysząłem. Nie lepiej kupić sprawdzoną część firmy MITSUBOSHI lub GATES?
To, że Ty nie słyszałeś o firmie Contitech to nie znaczy, że jest zła. Jest lepsza od Gates'a i w wielu markach dają te paski na pierwszy monatż.
Daniello87
03-11-09, 20:38
To, że Ty nie słyszałeś o firmie Contitech to nie znaczy, że jest zła.
Napisałem gdzieś że jest zła? nie znam tej firmy to się pytam, zluzuj troche.
Jest lepsza od Gates'a i w wielu markach dają te paski na pierwszy monatż.
z ciekawości zapytam czy mówisz o Hondach? bo wszedzie słyszy się o tym, że Mitsuboshi były oem paskami.
Napisałem gdzieś że jest zła? nie znam tej firmy to się pytam, zluzuj troche.
Ja się nie spinam, tylko po co napisałeś, że lepiej kupić sprawdzone części skoro nie znasz Contitech, który jest tak samo sprawdzony (a Twoja wypowiedź sugeruje, że jest gorszy od tego co proponujesz). Poza tym Twoja wypowiedź lekko zbąbiła kolegę SSS, który wybrał dobry markowy pasek.
z ciekawości zapytam czy mówisz o Hondach? bo wszedzie słyszy się o tym, że Mitsuboshi były oem paskami.
Oczywiście nie miałem na myśli Hondy, Conti był zakładany m.in. w Oplach.
Daniello87
04-11-09, 11:49
jeśli jest to dobra i sprawdzona marka to nie widzę problemu, aby Kolega go zakupił.
to jakieś dobre jest? nigdy o tej firmie nie słysząłem. Nie lepiej kupić sprawdzoną część firmy MITSUBOSHI lub GATES?
Tak conti tech to jedna z najlepszych marek produkujących paski (tak wynika z opinii z jakimi się spotkałem)
myslalem nad mitsuboshi ale wezme jednak contitech :)
nie nerwowo panowie :cool:
Oj tam od razu nerwowo :D luzik :cool:
Mitsuboshi szły na pierwszy montaż do japońców (Mitsubishi, podobno Honda) także też spoko firma i można brać bez obaw. Ja właśnie taki zapodałem do siebie.
Oj tam od razu nerwowo :D luzik :cool:
Mitsuboshi szły na pierwszy montaż do japońców (Mitsubishi, podobno Honda) także też spoko firma i można brać bez obaw. Ja właśnie taki zapodałem do siebie.
Nie wiem jak jest z tym Mitsuboshi w Hondzie. Kiedyś byłem w zaprzyjaźnionym ASO HONDY i kolega dał mi do ręki rozrząd jaki sprzedają do B18C4. Pasek był firmy Unit, napinacz KOYO a pompa wody AISIN.
Najlepsze było to, że napinacz kosztował u nich 220zł kiedy w tym samym czasie rolka ta w IC kosztowała 85zł.
Myślę, że można zamknąć temat bo kolega już chyba dokonał wyboru ;)
jak najbardziej, jak dla mnie sprawa zamknięta dobrze że się ocknąłem w porę z tym japan line :)