Zobacz pełną wersję : Pompa wspomagania
Witam, jakie są objawy niedomagającej pompy wspomagania? Szumi mi coś okropnie pod maską, delikatnie cichnie jak kręcę kierą. Płyn wspomagania jest, psf hondy. Minimalnie wilgotna jest od dołu pompa. Jak to sprawdzić? Może pasek rozrządu szumieć? pompa wody? Nie ma żadnych objawów złej pracy czegokolwiek. Auto śmiga jak zawsze...Pomocy!
Ps. Auto jak na avatarze, eg3 noblesse. Kiera chodzi tak samo jak zawsze. Może nie za delikatnie ale od kiedy mam 195/50 R15 to tak chodzi (ponad rok).
Przyłóż ucho do pompy na postoju. Jeśli to jej łożysko, to to usłyszysz.
Mam pytanie zwiazane z Tematem, w pompie wspomagania mozna wymienic lozysko?? jest ona w pelni rozbieralna i bez wiekszej rzezby da sie ja naprawic (wymienic lozysko) - szumi i popiskuje na zimnym silniku jak temperatura jest ponizej 10*C
a nie masz za mało płynu?
zdejmij pasek i słuchaj czy nadal szumi, jeśli przestanie to najprawdopodobniej łożysko
a jeśli nadal szumi to gdzie indziej przyczyna
zdejmij pasek i słuchaj czy nadal szumi, jeśli przestanie to najprawdopodobniej łożysko
a jeśli nadal szumi to gdzie indziej przyczyna
Dzieki, wsumie nie pomyslalem zeby wyeliminowac mozliwosc uszkodzonej pompy ale warto sprobowac, moze mnie ucho myli i sie okaze ze to nie pompa w co niestety watpie..... A wie ktos moze wiecej na temat samej pompy - Ponawaim Pytanie czy jest mozliwosc wymiany lozyska czy cala pompe trzeba ?? jest tam jakis segerek trzymajacy czy lozysko jest zaklepane w obudowie pompy ??
ja ostatnio wymieniałem łożysko w pompie w EG8. Jest pierścień segera.
Całkiem sprawnie to poszło.
W sumie nic trudnego.
pozdr
a kosztowo ile wychodzi? bez robocizny.
okolo 60 pln samo łożysko - uszczelniacz na szczęście nie musiałem wymieniać.
pozdr
Zienciu PL
28-05-11, 11:52
ile płynu psf wchodzi do wspomagania ?
ile płynu psf wchodzi do wspomagania ?
1,2 L do "nowego układu.
1 Litr Tobie spokojnie wystarczy.
pozdr
Zienciu PL
17-06-11, 10:57
Kupiłem płyn psf na allegro
Płyn jest koloru czerwonego a mechanik powiedział mi ze wspomaganiu mam brazowy .
Czy te płyny mozna mieszac co mam poczac?
dzieki
psf hondy nie jest czerwony, ja jak kiedyś kupowałem to był taki żółtawy, cholernie rzadki...