PDA

Zobacz pełn± wersję : Co zrobić by się auto przeżucało szybciej na gaz na zimnym silniku?

rafsio
01-11-09, 10:41
Mam sekwencje Stella Elpi gaz, ustawione na kompie żeby gaz był od 30 stopni(temp) tak dla lepszej pracy i dobrej mieszanki ( czy jako¶ tak ) podobno jak się ustawi 20 stopni to że się szybciej brudz± dysze itd, wiec jak± najlepiej temperaturę ustawić albo czym wspomóc by szybciej się gaz zał±czał? Czy listwe może czym¶ okryć tak jak się okrywać np widziałem na forum płyny.

Nemereth
01-11-09, 11:56
Jak bedziesz mial brak benzyny w baku to nie przelaczy sie na gaz? :D

Maciej_26
01-11-09, 17:39
Proponuje założyć WEBASTO :)

OSCAR
02-11-09, 06:51
Jak bedziesz mial brak benzyny w baku to nie przelaczy sie na gaz? :D

niestety, nie mam takiej opcji, w sekwenscji odpalasz tylko i wylacznie na benie.

Mam sekwencje Stella Elpi gaz, ustawione na kompie żeby gaz był od 30 stopni(temp) tak dla lepszej pracy i dobrej mieszanki ( czy jako¶ tak ) podobno jak się ustawi 20 stopni to że się szybciej brudz± dysze itd, wiec jak± najlepiej temperaturę ustawić albo czym wspomóc by szybciej się gaz zał±czał?.

nie bardzo da sie cos przyspieszyc (chyba ze zalejesz chlodnice wrzatkiem z czajnika :D), powiem ci ze 30 stopni to i tak malo, w lecie jeszcze daje rade, ale w zimie moze ci szarpac przy przelaniu, moze zalatywac gazem po przelaczeniu bo gaz nie bedzie jeszcze dobrze podgrzany.
ja caly rok mam ustawione przelaczanie przy 40stopniach, mimo ze w kazdej chwili moge to sobie zmienic. tak naprawde auto dobrze jezdzi jak temp. gazu jest w okolicy 40-55stopni a reduktor 70-85stopni. no i tak jak mowisz .... wyzsza temperatura jednak wydluza spawrnosc reduktora i wtryskow.

ja proponuje ci nic nie robic z czasem przelaczania, jesli jest wszysko ok, chyba zeby wydluzyc na 40stopni. tyle co zaoszczedzis beny w lecie to nie powinienes sie martwic, ze spali jej troche wiecej przy rozgrzewaniu w zimie.

Czy listwe może czym¶ okryć tak jak się okrywać np widziałem na forum płyny.

nie ma sensu, czujnik temp. i przelaczania jest w reduktorze, owiniecie wtryskow czy zalozenie na nie grzalki z allegro nie skroci ci czasu przelaczania w zimie. musialbys wykombinowac jakas grzalke na reduktor albo faktycznie skierowac tam nadmuch z webasto :)

pozdrawiam

rafsio
02-11-09, 12:28
bo to gdy auto stoi w garażu to na gaz przerzuca sie dużo szybciej a na dworze musze dłużej czekać zim±, dlatego pomy¶lałem żeby czym¶ przykryć. ale ok to zostawie tak jak jest.

OSCAR
02-11-09, 12:53
bo to gdy auto stoi w garażu to na gaz przerzuca sie dużo szybciej a na dworze musze dłużej czekać zim±, dlatego pomy¶lałem żeby czym¶ przykryć.

zgadza sie, jest zimniej i nie przelacza sie po 200m jak to w lecie a po 2km a jak mroz przycisnie to i wiecej :o

przykryc mozesz sprobowac, ale nie wtryski jak pisales, a predzej reduktor - bo od wartosci jego temperatury przelacza ci na lpg.
czy to ma jakis wymierny sens musialbys sprobowa, czy warto sie w to bawic. zdaj relacje jak cos wykombinujesz :)

rafsio
02-11-09, 13:05
ok, w najbliższym czasie co¶ takiego wypróbuje.