Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : problem ze skrzynią

marcinz22
31-10-09, 21:02
mam zamiar kupić honde civic z 2002r. Podczas jazdy zauważyłem że czasami jest problem z wrzuceniem pierwszego biegu. Czy to musi oznaczać że skrzynia już pada czy może wystarczy tam coś nasmarować czy wyregulować. Dodam tylko że jak właściciel prowadził auto to nie zauważyłem żeby miał z tym problem.

tomkos
31-10-09, 22:16
to normalne, 1 bieg jak i wsteczny czasami nie wchodzi. Wystarczy ponownie wcisnac sprzeglo i wchodza bez najmniejszego problemu.

Pozdrawiam

tomek
31-10-09, 22:45
to normalne
to nie jest normalne, ale niestety jest to jedna z wad civica VII gen. - kula na drążka zmiany biegów dostaje luzy, można przesmarować i jest trochę lepiej + wymiana oleju w skrzyni na MTF.

tomkos
31-10-09, 23:39
normalne jak na VII gen. ;) jaki dokladnie ten olej do skrzyni?

marcinz22
01-11-09, 10:04
rozumiem że dostęp do tej kuli będę miał rozkręcając tylko konsole w środku auta?? A jeśli chodzi o ten olej to jakiś konkretny MTF czy obojętnie jaki. Bo z tego co zauważyłem to są różne

skolopendra
01-11-09, 17:37
z 2002r. Podczas jazdy zauważyłem że czasami jest problem z wrzuceniem pierwszego biegu.

ta generacja niestety ma niezbyt udane skrzynie

A jeśli chodzi o ten olej to jakiś konkretny MTF czy obojętnie jaki.

tylko z aso

tomek
01-11-09, 18:35
rozumiem że dostęp do tej kuli będę miał rozkręcając tylko konsole w środku auta?? A jeśli chodzi o ten olej to jakiś konkretny MTF czy obojętnie jaki.

- kula znajduje się na końcu patyka zmiany biegów, żeby się do niej dostać trzeba zdjąć plastikową konsolę na której jest osadzony mieszek /ta konsola jest na zatrzaski - trzeba uważać żeby nie połamać/.
- olej do skrzyni tylko MTF ------> ASO.

_reggie_
01-11-09, 19:36
biorąc pod uwagę padające łożyska w skrzyniach VII gen. to problem "haczącej" jedynki i wstecznego uważam za nie wart zawracania sobie głowy:D

pozdro :cool: