PDA

Zobacz pełną wersję : Szybkie pytanie na temat skrzyni biegów

Jess
31-10-09, 19:00
Cześć,

Mam pytanie do użytkowników forum na temat skrzyni biegów w Hondzie Civic. Zauważyłem w swoim aucie dziwną przypadłość. Mianowicie jak jadę np. na 2 biegu i tocząc się chcę wrzucić 1 bieg to zbytnio nie mogę, bo jest duży opór. Mogę wbić bieg, ale na siłę i wtedy zgrzytnie skrzynia. Ale jeśli auto się zatrzyma to wtedy 1 wchodzi bez żadnego problemu i nic nie zgrzyta, dalsze biegi też wchodzą idealnie. Podczas jazdy też nie ma problemów z redukcją biegów niżej. Zauważyłem jedynie, że właśnie jak wolno się zaczynam toczyć na 2 biegu i chcę zrobić redukcję do 1 to jest bardzo ciężko, coś blokuje, a tak jak pisałem wyżej po wbiciu biegu na siłę zgrzytnie coś w skrzyni. Dziwi mnie to, że jak ruszam od zera, wbijam jedynkę i cisza jak makiem zasiał. O co chodzi? Skrzynia S20 EG3.

smad
31-10-09, 20:03
U mnie poniżej 20km/h mogę zredukować do jedynki.
Przy ilu próbowałeś tego u siebie?

skolopendra
31-10-09, 20:43
O co chodzi?

brak synchronizacji 1 biegu

Jess
31-10-09, 21:04
brak synchronizacji 1 biegu

A gdzie można taki synchronizator zakupić żeby wymienić ten obecny uszkodzony? No ile za takiego trzeba dać?

skolopendra
31-10-09, 21:05
żeby wymienić ten obecny uszkodzony?

wszystko jest ok. te skrzynie tak mają

teg
31-10-09, 23:07
Polecam filmik forumowicza:

http://www.youtube.com/watch?v=ulz379b7B7k

:) Redukuje do 1 przy 30km/h. Ale on ma super-wypasioną-bardziej-niż-nówkę-szkrzynię :) Normalnie 20km/h to max, zwykle 10-15 km/h w tych, którymi jeździłem.

Jess
31-10-09, 23:13
wszystko jest ok. te skrzynie tak mają

Czyli wsteczny i 1 nie mają synchronizacji w tej skrzyni S20?