PDA

Zobacz pełną wersję : Problem z immobiliserem

ridley
31-10-09, 10:55
Witam,

od pewnego czasu w civicu 1.7 ctdi pojawil sie problem z odpaleniem.
generalnie problem wystepuje przede wszystkim po dlugim postoju, co by moglo sugerowac jakies problemy natury mechanicznej, jednakze przyczyna jest najprawdopodobniej immo, gdyz najczesciej, choc tez nie zawsze nie gasnie zielona kontrolka kluczyka. rozrusznik standardowo kreci, jednak silnik nie "lapie" zupelnie wiec jak dla mnie ma odciety zaplon co tez by sugerowalo problemy z immobiliserem.

I teraz moje pytanie, czy mial ktos z Was moze juz podobny i jezeli tak to jak go rozwiazal? Usuwac immo bym nie chcial, a rozwiazanie z wymiana stacyjki, kluczyka, bebenkow zamka i komputera mi sie nie usmiecha i jest dosc kosztowna...

skolopendra
01-11-09, 17:39
sprawdź pętle anteny immo w kolumnie kierownicy

_reggie_
02-11-09, 20:03
sprawdź pętle anteny immo w kolumnie kierownicy

mógłbyś sprecyzować o co chodzi bo średnio się na tym znam a temat ciekawy tym bardziej że jakiś czas temu u mnie też nie odpalił za pierwszym razem i miganie kluczyka się pojawiło może zbieg okoliczności albo nic związanego z tym tematem ale dowiedzieć się czegoś nowego można

pozdro :cool:

pimbartosz
19-11-09, 21:42
U mnie tez sie pojawil sporadyczny problem z odpalaniem , lecz u mnie pojawia sie to po dlugiej intensywnej jezdzie. kiedy zrobie chwile przerwy i chce dalej ruszac a ten ani rusz. Rozrusznik kreci itd ale nie odpala. potrafi tak od kilku min az do pol godz nawet. Az nagle odpala i wtedy wszystko pieknie az do nastepnego razu. Serwis oczywiscie nie widzi problemu i wszystko jest w idealnym porządku bo komputer nie wykazuje bledow.....

skolopendra
21-11-09, 20:11
w kolumnie kierownicy jest pętla ,często przeczyszczenie jej złącza(wtyczki) pomaga

ridley
22-11-09, 23:48
w kolumnie kierownicy jest pętla ,często przeczyszczenie jej złącza(wtyczki) pomaga

Chodzi ci o antene immo z podlaczona do niej wtyczka 4wtykowa bodajze?
U mnie tez aso honda nie widzi problemu, natomiast uslyszalem ciekawa teorie, ze gdyby to byla wina kluczyka/anteny immo/petli etc. to objawy bylyby takie, ze kluczyk by mrugl albo sie swiecil, czyli komp nie zczytywalby kodu, natomiast jezeli nic sie nie pojawia, jak u mnie, to powod lezy po stronie sterownika, czyli gdzies w komputerze

skolopendra
23-11-09, 16:27
czyli gdzies w komputerze

jest to prawdopodobne