Zobacz pełną wersję : D16Z6 coupe vs sedan
witam
wczoraj sprawdzalem sie z kolega. Obydwoje mamy pod maska d16z6 on coupe ja sedana. W moim nic nie bylo robione u niego tylko wymieniony koncowy tlumik.
mokry asfalt po deszczu. Oboje ruszamy ja 3tys rpm on 5tys rpm poczatek lepszy. jedynka, dwojka samochody jada z ta sama predkoscia, jestem przed nim kawalek z przodu, doslownie o dlugosc maski (wywalczone na lepszym starcie). Oboje wrzucamy trojke, coupe mnie wyprzedza... :shock: DLACZEGO??? :(
Dodam ze samochody byly w stanie kompletnym, nie byly odchudzane itd. I tez mnie zdziwko wzielo bo myslalem ze coupe jest lzejsze, a jest ciezsze o 20kg :|
Wszystkie D16Z6 maja takie same przełożenia główne i przelozenia 1,2 i 3 biegu.
Wiec mogles miec np. wymieniana kiedys skrzynie biegów i masz dłuższe przełożenie 3 biegu
http://www.civicklub.pl/fi/viewtopic.php?t=7783
myslze ze nie w tym rzecz tzn nie w przelozeniach. Tak na prawde niema dwoch takich samych silniczkow, eksploatacja przebieg i te sprawy nie sadze ze macie te samochody od nowosci... przede wszystkim qpeta wydaje sie byc nieco lzejsza sama z siebie, moze mieliscie rozne kola np miales sporo szersze a to tez ma wplyw na elastycznosc i spalanie moze nie wielki ale ma wiem po sobie... wiec jest wiele elementow ktore mogly wplynac na to ze kumpel cie zeszmacil moze po prostu jest lepszym kieroca:P nie ublizajac tobie :P
normalnie mnie wydymal :P
biegi zmienialismy tak samo przy 7 tys rpm on ma oponki 195 na alu felgach 15 wysokosc opony chyba 55
przebieg on ma wyzszy o 2tys km :-)
dobra, zbieram sie Panowie zmienic u brata (przepitego (idzifor)) olej w skrzynce ;-)
moje EH9 też kumpel dyma kupą EJ1, ja mam D16Z6 on D16Z9, ja na 195/50R15 on na 205/50R16, z tego co wiem to kompy mają chyba odrobinę inne mapy paliwa i stąd te różnice ale może się mylę
yyy... moge wtracic? ;)
nie chce zakladac nowego tematu
a mam podobna sytuacje tylko ze w d15b2 :P
h/b zostaja w tyle :shock: a chyba powinny byc lzejsze od sedana :roll: .dodam jeszcze ze na takim samym rozmiarze opon.
Wymyslilem sobie ze pojade do kreatora mocy, albo promotora i niech cos mi z tym cos wykombinuja 8)
Na stronie kreatora znalazlem takie cos:
Zestaw Honda 1,6 8V:
Obróbka głowicy
Wałki sportowe
Podwójne sprężyny
Dolot powitrza
Filtr K&N
Program
osiągi seryjne: 125KM - modyfikacja 160KM
:D
Swoja droga interesujacy jest ten zestaw:
Zestaw Honda 1.5 8V:
Intercooler zewnętrzny
Turbonetics
Zawór upustowy
Sterowanie SMT6
Układ wydechowy 2,5
Kolektor wydechowy równoległy
Wtryski 420CC
Sprzęgło spiek
Kute tłoki Ross
Kute korbowody Pauter
Sportowa pompa paliwa Valbro
Układ wydechowy 2,5
Wzmacniacz iskry
Przewody wysokiego napię.
Swiece sportowe 8
Zawieszenie
a
osiągi seryjne: 90KM/120Nm - modyfikacja 300KM/360Nm
:grin: z 90 na 300 kucy a dlaczego nie maja takiej oferty dla 125 :roll:
co to za silniki 8 zaworowe w tych Hondach ????
w dugim zestawie dwa razy jest uklad wydechowy 2,5 cala, kozak :lol:
Very Happy z 90 na 300 kucy a dlaczego nie maja takiej oferty dla 125 Rolling Eyes
moze wyjsc z 500 kucy :lol:
co to za silniki 8 zaworowe w tych Hondach ????
cene podaja tylko dla 8 zaworów :D
w dugim zestawie dwa razy jest uklad wydechowy 2,5 cala, kozak
jeden wydech to za mało przy takiej mocy :D
h/b zostaja w tyle
Jeszcze mi sie w zyciu nie zdazylo zeby zlal mnie sedan coupe czy solka... z tymi samymi silnikami :/
h/b zostaja w tyle
Jeszcze mi sie w zyciu nie zdazylo zeby zlal mnie sedan coupe czy solka... z tymi samymi silnikami :/
no a mi sie zdzylo nie jednokrotnie :P
moze akurat trafialem na bardzo ztyrane :lol:
ale jezdza chlopaki po moim miasteczku jezdza i sie lansuja, to czemu by sie nie zlapac i sie sprawdzic ;)
moze to zasluga kierowcy 8)
omega 2,5 V6 tez miala spore problemy po miescie, dopiero na prostej mnie jebla :evil:
fakt faktem ja nie schodze w takich momentch ponzej 4 tys obr :P
Jeszcze mi sie w zyciu nie zdazylo zeby zlal mnie sedan coupe czy solka... z tymi samymi silnikami
slabo znasz zycie zatem :-)
Witam Pirat!!
Co do silnika to ja mam coupe D16Z9.... moze w tym ta różnica? :grin:
i dlatego zostales w tyle..... ;)
wiec nie ma co sie martwić
hehe, witam na forum :P
gratuluje zakupu coupe z tym silnikiem ;-)
Silniki maja taka sama moc ale pewnie sa inne skrzynie, inaczej zestrojone, trzba sie spytac specjalistow ;-)
JA CHCE MOCNIJSZY SILNIK :twisted: jak juz kupilem to bylem bardzo zadowolony bo jest zwawa i szybka, a teraz mam niedosyt ;-) moze kiedys jak bedzie wiecej kasy to siakis swap albo turbo ;-) ale co mi takm, i tak jestem bardzo szczesliwy.
Albo wogole oleje moc i pojde w wyglada samohodu, to juz zalezy.
nic bardziej mylnego
skrzynie sa te same, jedynie 5 bieg jest rózny dla sedana/coupe i HB/del sol
w sedanie na 5 biegu na niekorzysc na przyspieszanie, ale za to na predkosc maksymalna duzy plus
ale sedan i coupe maja identyczne skrzynie co do kazdego cala
redrac napisał/a:
Jeszcze mi sie w zyciu nie zdazylo zeby zlal mnie sedan coupe czy solka... z tymi samymi silnikami
slabo znasz zycie zatem
Nie...Poprostu po Kielcach ciezko spotkac jakiegos d16z6.. ostatnio sie prosze i szukam zeby sie jakies ustawilo ze mna..I nie watpie ze sa mocniejsze d16 od mojej :) a do wawy czy gdzies nie bede jechal zeby dostac lanie :)
P.S Zycie znam bardzo dobrze
wsumie z ta waga tez roznie bywa
niby z6 w hatchu 985kg
z6 w sedanie 1050kg
a juz chyba byl temat ze roznie ta waga sie przedstawia bo jedni mieli wiecej niz trza inni mniej
w danych technicznycj jednak troche mnie to boli ze przy z6 sedan jest niby wolniejszy o 0.5 sek fuck :evil: