PDA

Zobacz pełną wersję : Nietypowa wymiana pompy wody

Nemereth
29-10-09, 19:40
Witam,

Nadszedł czas na wymianę pompy wody....

Pytanie jest następujące: Czy ktoś z was już wymieniał pompę wody bez wymiany rozrządu?

Pasek rozrządu mam w porządku i nie widzę sensu pakowania się w koszta więc pomyślałem o wymianie pompy powiedzmy od dołu. Ktoś już probował dostać się do niej poprzez nadkole i błotnik zdejmując koło ? :)

marcocivic1
29-10-09, 19:54
Dziwne rzeczy. Mozesz wymienic pompe wody bez wymiany rozrzadu ale zeby sie do niej dostac musisz rozebrac rozrzad wiec na to samo wychodzi:)wymien pasek dla własnego spokoju przy okazji

Domanoid
29-10-09, 21:25
Jak sie wymienia to wszystko na raz - za kilkanaście tys. km znowu będziesz wymieniał kolejną rzecz i płacił za robociznę?

I tak jak napisał kolega wyżej - pompa to element rozrządu, więc się ją wymienia podczas wymiany rozrządu - po co sie pakować w koszta podwójnej robocizny?

PS. Ja miałem 10-letni pasek a wygląda ciągle jak nówka (wisi na ścianie w garażu), stara guma w każdej chwili może pęknąć i tragedia gotowa, a wymiana silnika nie jest tania (bo reperować uszkodzeń raczej się nie opłaca).
Ogólnie rozrząd u mnie nie był od nowości robiony, pompa wody też jest elegancka - z napisem Honda ;) Też leży w garażu na półeczce ;)

Nemereth
29-10-09, 23:18
tak tak wiem o tym doskonale chlopaki. Tylko po prostu teraz i wyjazd i zakupy i to i tamto i chcialbym sama pompe zmienic bez zdejmowania rozrzadu.

wiec czy ktos to przerabial?

majsterus
29-10-09, 23:32
wymiana rozrządu to 5 min...pod warunkiem ze silnik jest wyciągnięty z auta:D
tyle własnie zajmuje:D
inaczej wygląda gdy jest karoserii, trzeba zdemontować łapę silnika i podeprzeć go, odkręcić pompe wspomagania z kablami i odgiąc w kierunku grodzi. odkręcić lewe koło i śrubę od koła pasowego a ta trzyma fest.
Pasek musi byc zdjęty by wymienić pompę wody.
oznacz sobie kierunek biegu paska skoro ma być użyty ponownie.
odkręć rolkę napinającą i sprawdź luz i czy płynnie sie obraca.
no i odpowiednie ustawieni koła wałka rozrządu i wału. są znaki, dodatkowo oznacz farbą czy flamstrem.

jednym słowem przyjemna zabawka, to nie dizel, gdzie kółko rozrządu obraca sie względem wałka:D

P.S.
"Touch me, Kiss me, Blow me, Love me... Dirty Summer... "
dobry kawałek:D:D

Nemereth
29-10-09, 23:53
P.S.
"Touch me, Kiss me, Blow me, Love me... Dirty Summer... "
dobry kawałek

Dziękuję.

Widać nie ma możliwości bez demontażu... :(

Lcfr
29-10-09, 23:59
tak tak wiem o tym doskonale chlopaki. Tylko po prostu teraz i wyjazd i zakupy i to i tamto i chcialbym sama pompe zmienic bez zdejmowania rozrzadu.
wiec czy ktos to przerabial?

chyba nie wiesz o czym piszesz....
albo wiesz co chcesz napisać ale nie wychodzi do końca...
możesz nie zmieniać rozrządu (czyli paska+napinacza) i wymienić pompę ale i tak podczas tej operacji będziesz musiał rozebrać wszystko tak jak do zmiany rozrządu (czyli porozkręcać wszystko, łapę itp i zdjąć/poluzować pasek)

więc

powiedzmy od dołu. Ktoś już probował dostać się do niej poprzez nadkole i błotnik zdejmując koło ? :)
ten pomysł nie ma szans powodzenia...........

Nemereth
30-10-09, 00:02
I o to chodziło. Dziękuję bardzo :)

close.

rooter666
30-10-09, 14:08
o jednym trzeba pamietać , paska rozrządu nie zakłada sie drugi raz ,żaden szanujący sie mechanik tego nie zrobi a tym bardziej nie da gwarancji ze to nie strzeli w najbliższej przyszlosci.
koszt paska nie jest duzy zato szkody gdy strzeli bolą po kieszeni :rolleyes:

doli22
07-01-13, 22:49
Odkopie schabowego bo nie chce zakaldac kolejnego tematu, Panowie przy swapie w b18 wymienialismy rozrzad tj. pasek i napinacz BEZ pompy wody bo Tygrysek oznajmil mi ze do 180tys oryginalne pompy spokojnie daja rade, po kilku dniach okazalo sie ze jednak pompa cieknie, moje pytanie jest takie czy przy wymianie pompy jest sens zmieniac reszte ktora ma przejechane zaledwie 700 niecale kilometrow?

jasiek09
07-01-13, 23:33
Nie ma sensu