Zobacz pełną wersję : Hamulce
Witam,
Zauważyłem w Hani następujący objaw : rano po odpaleniu pierwsze hamowanie jest mówiąc krótko do d... Pedał mi nie wpada ale droga hamowania jest dłuuuuga. Pół roku temu wymieniałem tarcze i klocki (Brembo+Ferodo), 4 miechy temu odpowietrzenie i czyszczenie zacisków. Nic nie pomogło a że mechanik ze mnie jak z koziej d.. trąba to mam pytanie do specjalistów czy to może być sprawa serwa?
pozdro
A kolejne hamowania są juz normalne?
Ja mam zestaw Brembo Max + Ferodo Premier i dopóki hamulce się nie rozgrzeją trochę to hamuje tak sobie (trzeba mocniej depnąć).
kolejne hamowania powiedzmy od 3 w górę są normalne (chodź moim zdaniem auto i tak gorzej hamuje niż ok rok temu gdzie zmian tarcz i klocków nie było)
A płyn hamulcowy wymieniałeś? Może zestarzał się. Czym objawia się to gorsze hamowanie? Musisz mocno deptać czy pomimo tego słabo hamują. Może to być serwo albo coś się stało z kolckami/tarczami.
płyn hamulcowy faktycznie wymieniany nie był, natomiast była mała dolewka w zimie bo zdażyło się, że mi podczas nagłego mrozu troche go ubyło. A po prostu musze deptać dużo bardziej niż np 3 minuty później.
Jak na mój gust to powinieneś rozebrać zaciski, wyczyścić, obejrzeć dokładnie klocki i tarcze. Wymienić płyn hamulcowy i porządnie odpowietrzyć.
Jeśli to nie pomoże to obstawiam, że już taki urok tego zestawu hamulcowego (tarcze + klocki).
Tak jak pisałem wcześniej u mnie też lepiej hamują jak się trochę rozgrzeją, zimne są trochę słabsze.
Jak wyżej a do tego zobacz czy Ci tłoczki nie przepuszczają.
Przydałyby się pewnie nowe uszczelki do nich. Taniocha w ASO.
Jak na mój gust to powinieneś rozebrać zaciski, wyczyścić, obejrzeć dokładnie klocki i tarcze. Wymienić płyn hamulcowy i porządnie odpowietrzyć.
Jeśli to nie pomoże to obstawiam, że już taki urok tego zestawu hamulcowego (tarcze + klocki).
Tak jak pisałem wcześniej u mnie też lepiej hamują jak się trochę rozgrzeją, zimne są trochę słabsze.
Kolega ma rację. Instalacja może być lekko zapowietrzona a to już nie przelewki.