PDA

Zobacz pełną wersję : Przyciski klimy i obiegu wewnętrznego

takibartek
01-06-06, 22:21
Witam,

przymierzam się do zmiany podświetlenia przycisków mojej Hani :) Temat przycisków świateł przeciwmgielnych i ogrzewania tylnej szyby mam teoretycznie rozpracowany. Problem mam z przyciskami klimy i obiegu wewnętrznego. Czy ktoś się do nich dobierał może? Konkretnie chodzi mi o odpowiedź na pytanie czy można je wyjąć tak jak pozostałe przez podważenie np. małym śrubokrętem, czy trzeba rozbierać cały kokpit tak jak przy dobieraniu się do pokręteł wentylatorów?

Pytanie dodatkowe (z trochę innej beczki): co lepiej wygląda jako kolor podświetlenia przycisków? Niebieska dioda czy biała? Niechciałbym żeby ta niebieska była zbyt niebieska. Powinna być błękitna, ale czy taki efekt się osiągnie?

ps2039
02-06-06, 15:09
przyciski klimy i obiegu z pewnością wyjmiesz bez rozbierania konsoli. zaślepki i przyciski wyjmowane są po delikatnym podważeniu.

reXio
03-06-06, 08:54
nic nie wniose nowego, powiem tylko ze przedmowca ma racje :)

A samo rozebranie przycisku juz wyjetego tez nie stanowi problemu :)

ahaman
03-06-06, 14:30
Powinna być błękitna, ale czy taki efekt się osiągnie?
Nie wiem czy zauważyłeś, ale standardowe żaróweczki do podświetlania przycisków są białe (przezroczyste), a mimo to przycicki świecą na pomarańczowo. Po prostu w tym plastiku jest filtr, który powoduje świecenie właśnie na ten kolor. Dlatego jeśli wsadzisz zwykłe, kolorowe żarówki, to efekt będzie kiepski. Możesz spróbować z mocnymi diodami, które mają dużo jaśniejsze światło.

takibartek
03-06-06, 15:03
nic nie wniose nowego, powiem tylko ze przedmowca ma racje :)

A samo rozebranie przycisku juz wyjetego tez nie stanowi problemu :)

OK, ale piszecie tak z osobistego doświadczenia czy tak Wam się wydaje? Bo próbowałem przetrzepać Google pod tym kątem i wyczytałem na angielskojęzycznej grupie, że bez zdejmowania konsoli się nie obejdzie. Podobnie w manualu jest rysunek pokazujący, że przyciski od klimy, podgrzewania foteli (jak są zamiast zaślepek) i obiegu wewn. wyjmuje się po zdjęciu konsoli.

Próbowałem się do tych przycisków dobrać. Zaślepki po środku odpadły po krótkim starciu ze śrubokrętem. Ale przyciski nie drgnęły. Swoją drogą nie chciałem ich tam zbyt mocno podważać w obawie o uszkodzenie. Za jakiś czas znowu popróbuję. Na razie będę modyfikował przyciski przeciwgłowych, awaryjnych i ogrzewania tylnej szyby :)

ps2039
03-06-06, 21:37
OK, ale piszecie tak z osobistego doświadczenia czy tak Wam się wydaje?

kilka razy wyjmowałem i nie było problemu. delikatnie i powinno się udać.

reXio
03-06-06, 23:06
w zyciu nie ruszasz konsoli!!! Wyjmij obie zaslepki, wsadz palec do srodka i po prostu wypchnij A/C i obieg wewn!!! Na milion procent tak sie da!!! Wiem to z wlasnej Hani!

takibartek
04-06-06, 09:13
OK, to będę próbował. Dzięki za wskazówki i pocieszające wiadomości! :)

TeeS1975
05-06-06, 17:54
przyciski wyjmują sie bez ściąganmia konsoli sam to robiłem kilka razy, podświetlenie diodami daje dobry efekt, niebieskie czy czerwone rzecz gustu, ja mam niebieskie ;) wszystkie przyciski + niebiesko-czerwone zagary, te w podpisie to fotka z mojej hani

takibartek
07-06-06, 19:01
Kurcze. Nie wiem jak wyjmowaliście te przyciski, ale ja nie mogę :(

Najpierw wyjmuję środkowe zaślepki. Potem wkładam w jedną z dziur palec i próbuję wypchnąć przycisk naciskając na wtyczkę od tyłu. Robię to przez szmatkę, bo jak jest sam palec to bardzo boli. I nic nie idzie! Podważanie od przodu też bez efektu, bo mogę podważyć tylko jeden bok prostokąta, jakim jest przycisk, więc dupa...

Może ktoś skrobnąć jak to zrobić żeby wyjąć te przyciski?

TeeS1975
08-06-06, 02:54
podważaj cienkim śrubokrętem, i jeszcze możesz wypychać palcem ale ja wyciągałem tylko śrubokretem podważając od dołu ;)))