PDA

Zobacz pełną wersję : problem z maglownicą ?

adasiek_
28-10-09, 13:03
mam taki problem.
podczas hamowania z wiekszych predkosci >130km/h auto zamiast hamowac, wydaje z siebie dziwne odglosy, ktore na pierwszy "rzut ucha" sprawiaja wrazenie, jakby byly pokrzywione tarcze hamulcowe, dodatkowo kierownica zaczyna latac na boki. kiera chodzi wtedy tak leciutko, jakby sie stalo na lodzie i krecilo szybko w obie strony.
dodatkowo na postoju (przy wylaczonym silniku) podczas energicznego krecenia na przemian w jedna i druga strone slychac stukanie z okolicy przedniego kola od str. kierowcy. podobnie stuka podczas jazdy po zakrecie na nierownosciach.
jakis czas temu mechanik polecil wymienic gorny wachacz, wymienilem od razu dwa, ale stukac dalej stuka. jesli chodzi o tarcze hamulcowe to juz troche maja przejechane, ale stukalo (mowa o hamowaniu) tez po wymianie na nowki - brembo. co do stanu zawiasu to inny mechanik przy okazji zmiany oleju obejzal zaiwas, i ogolnie mam tylko - a wlasciwie juz nie mam, jednej tulei stabilizatora.ogolnie wszystko w dobrym stanie.
wiece co moze byc przyczyna ww. objawow ? jeden ze znajomych mowil ze moga to byc wlasnie luzy w maglownicy, stad temat watku.
aha , auto ej2 d15b7.

dzieki i pozdro

reaktor
28-10-09, 14:04
http://www.civicklub.pl/fi/__vbb/showthread.php?t=16806

adasiek_
28-10-09, 15:08
dzieki, zaraz poczytam dokladniej. ale na 1 rzut oka to tam o wywazaniu felg mowa, ale nei wszystko jescze przeczytane. :)

kloset
29-10-09, 21:48
Na 99% to maglownica - mam podobne objawy .........bylem u dwoch mechanikow - diagnoza byla ta sama - MAGLOWNICA - koszt w nastapolu (serwis ASO) okolo 1300.... jak dobrze poszukac to mazna to zrobic za 800-900zl

majsterus
29-10-09, 22:23
w japońskich hondach maglownica jest rozbieralna, częsci dostepne w serwise.
żadnych problemów.
to nie anglik z jednorazówką, przekładnią TRW

sprawdź czy ramię wychodzące z maglownicy ma luzy na tulei. Przedtym odepnij drążek od zwrotnicy i ściągnij gumę ochronną. Ona maskuje wszystkie luzy i dlatego stuka a w zawieszeniu nic nie widać.

reaktor
30-10-09, 01:40
a od kiedy to w aso sprzedają zamienniki? w aso oryginalna to kosztuje 5700zł co mi wytłumaczyło dlaczego nikt nie daje AC na stare auta

Zaldier
30-10-09, 11:25
w aso oryginalna to kosztuje 5700zł

Maglownica? :eek:

szczypior88
30-10-09, 15:08
Jak sie dowiadywałem do mozna kupic maglownice Lauber ale tego gówna nie polecają bo to pada po roku po naszych drogach podobno:D
Nie każdy magiel nadaje ise też do regeneracji...ja np. w swojej miałem zajechaną sprężynę i nie dało się z tym nic zrobić. Musiałem kupic używkę z dobrą sprężyną i dopiero ją zregenrerować co obejmowalo wymianę uszczelniaczy wszysktich, szlif zębów ogólnie pojęta likwidacja luzów. Ja jestem z regeneracji bardzo zadowolony, zapłacil;em za nia 580 zł bo mi koleszka opuścił "na browar". Robiłem to na ul. Łubinowej 13 w Łodzi. Jak poszperasz na forum to sam zobaczysz że oni się znajana rzeczy jako jedni z nielicznych. Ale Ty mieszkasz na drugim koncu Polski więc nie wiem czy się zdecydujesz na podróz do Łodzi:P

reaktor
30-10-09, 20:12
to hardkorowy jesteś typ nie łatwiej było kupić używkę bez luzów i zamontować ...ja np dostałem za 250zł całą ze wszystkim drążkami. Zaraz pewnie powiesz że może być popsuta, W takim razie polecam brać od takcih osób którym zależy na reputacji i nie sprzedadzą gówna wiedząc o tym.

szczypior88
30-10-09, 22:21
wiem co mam...biorąc pod wage to że akurat magle w civicach to kipeska sprawa to jaka masz pewnośc ze za jakiś czas znowu coś nie zacznie stukać? Tak to mam magiel zrobiony na cacy. Ja wybrałem to - kto inny wybierze inny kierunek. Indywidualna sprawa..

reaktor
30-10-09, 22:31
a no właśnie spodziewam się ze niedługo znowu zacznie stukać:D, i spodziewam się że na twardym zawieszeniu, jeżdąc po wrockunawet nowa niewiele zmienii dlatego robie to najniższym kosztem . A tak serio to jeślii masz zaufanie do warsztatu to chyba warto masz pewność że taki regeneratdegenerat będzie trzymał

kloset
30-10-09, 22:38
REAKTOR 1300 to zawołali za regeneracje a nie za nowe maglownice

szczypior88
31-10-09, 10:40
heh Wrocław - to wszystko tłumaczy:D Drogi tam macie kosmiczne:D Tak samo jak chcesz wytestować u nas trwałość felg to jedź do Łodzi:P

WODZIREJ2
21-12-10, 20:38
:confused:

mayday-82
21-12-10, 21:37
http://www.hydrosystem.pl/
panowie tanio, szybko a co najważniejsze solidnie :))
ja jak się dowiadywałem w ASO o maglownice to bez listwy krzykli 5500zl a z listwą 6tyś. więc gdzie tu polityka??? co prawda nie naprawiałem w hydrosytemie ale kumpel robiłi robota profi, ja ogólnie wyrwałlem za 150zl używke i śmiga na twardym zawiasie już ponad dwa lata bez pukania ;););)