PDA

Zobacz pełną wersję : Wyciekający olej

stopex
26-10-09, 19:50
Cofając ostatnio pod górki zaraz pod odpaleniu zauważyłem, że z hondy kapie olej z miski olejowej (na prostym odcinku nie zauważyłem wycieków). Olej wymieniałem 500km temu razem z podkładką śruby spustowej. Na rozgrzanym silniku nie widać kapiącego oleju pomimo tego, że jest rzadszy niż na zimnym i powinno bardziej wyciekać. Dlatego mam pytanie co może być przyczyną?? Czy może to być uszczelka na wale??

bonu$
26-10-09, 19:55
sprawdz czy nie ma w okolicach miski olejowej jakiejs dziury albo pekniecia lub poprostu jakas sruba sie poluzowala

skolopendra
26-10-09, 20:05
Dlatego mam pytanie co może być przyczyną??

wrzuć foto wycieku ,tak to można tylko gdybać

stopex
27-10-09, 17:12
ok w sobotę pojadę na kanał i zrobię zdjęcia i wrzucę, ta miska w połowie jest mokra (tam gdzie jest śruba spustowa) ale to zobaczycie.

Nemereth
28-10-09, 21:08
Jeżeli to jest między silnikiem a skrzynią to mogą być uszczelniacze.

stopex
29-10-09, 20:16
Uszczelniacze były wymieniane w czerwcu(tacoma) razem z uszczelką pod głowicę. A może tak być że zrobiła się mała dziurka w misce olejowej np. gdzieś u góry że tylko podczas jazdy z górki olej się wylewa??

majsterus
29-10-09, 23:50
uszczelka miski, standard w starych hondach.

umyj silnik karcherem + cudowny środek do mycia silników firmy K2 i kukaj regularnie gdzie się poci.

stopex
04-11-09, 00:05
Najprawdopodobniej wyciek jest z filtra oleju bo wjechałem ostatnio na kanał i wszystko co jest pod filtrem jest mokre od oleju wraz z filtrem. Dokręciłem go jeszcze trochę (bo się dało) i będę dalej obserwował. Ostatnio zauważyłem dziwną sytuacje, że podczas ostrego hamowania (olej idzie do przodu) następował widoczny wyciek, dokładnie od tego miejsca w którym zacząłem hamować. Także mam pytanie czy to możliwe, że właśnie wtedy ten olej uciekał z filtra??

skolopendra
04-11-09, 15:38
Dokręciłem go jeszcze

jak to filtron, to pomoże tylko wymiana na inny