Zaloguj się

Zobacz pełną wersję : Wymiana osłon przegubów Samemu?

Cola_ldz
31-05-06, 20:37
Witam Czy ktoś wymieniał sam osłony przegubów. Bo musze wymienić a koszt w warsztacie ok 200zł za dwie osie i zastanmawiam się czy nie spróbować samemu

tomay
31-05-06, 20:46
dawaj samemu
tu filozofii duzej nie ma, ale jak wogole sie nie znasz to wez do pomocy kogos. ja fachura za duzy nie jestem wiec do pomocy ojca wzialem

pirus
31-05-06, 20:58
jedz do innego warsztatu, w tym to jest zdzierstwo !

Niclaus
31-05-06, 21:06
Wymiana 1 całego przegubu zewnętrznego to normalnie koszt 30-40zł w zwykłym warsztacie.

daro2004
31-05-06, 21:20
Wymiana chyba w ASO.U mechaniora góra po 50 zł za stronę.Po darmowym przeglądzie w hondzie kazali zrobić? Chyba wszystkim wciskają wymianę osłon. :D

Cola_ldz
31-05-06, 21:26
Tak po przeglądzie :) Ale widziałem na przeglądzie żę są pęknięte bo koleś mi pokazał Więc trzeba wymienić.

_Qba_
31-05-06, 22:35
mi tez to pokazali :)

QrakPL
02-06-06, 11:27
hehe - u mnie na tym przeglądzxie też doczepili się do osłon przegubów mimo że około pół roku temu były wymieniane ;)

Rolek
02-06-06, 13:29
http://www.honda-crx.info/tresc.php?adres=2ndgen/porady_wymiana_przegubow
To akurat jest wymiana przegubów ale wymiana samych osłon bedzie podobna. Dużej filozofii nie ma. Jak masz troche smykałki do mechaniki to bez bólu dasz radę.

dejvt
03-06-06, 13:50
hehe u mnie to samo :P z tym ze nie jest peknieta tylko nie ma tej spinki sciskającej :) Mysle ze sam kupie spinke wjade na kanał i zacisne sobie :) co o tym mysliscie ?

pirus
03-06-06, 14:06
spinke zalozyc to chwila, nawet na lewarku mozesz sobie zamontowac ;P

rafalb33
03-06-06, 14:13
Z tym , ze jak spinka poszla to guma napewno odslonila przegob i nalecialo tam syfu i woda wymyla smar.Nalezaloby wyjac caly przegub umyc go i nasmarowac.
U mnie bylo to samo , pekla spinka przegub zostal wymyty, nasmarowany a i tak tydzien potem szlak go trafil:)

mortas
03-06-06, 20:33
Mnie czeka wymiana calego przegubu mechanik mi powiedzial 190zl razem z zalozeniem to duzo co o tym myslicie?(Dodam ze w sklepie nowy kosztuje 190zl a zamiennik 140zl)

rafalb33
03-06-06, 21:58
wg mnie nie duzo.
Z tego co gadalem ze sprzedawca w sklepie to nie warto zakladac zaminennikow bo czesto sie psuja po nieduzych przebiebegach.
Do mnie orginal kosztuje niecale 300zl :( , a mielem takiego niefarta ,ze dwa poszly sie .... w przeciagu niecalego pol roku.
Ja placilem mechanikowi 50 zl za wymiane

Gr00bY
04-06-06, 10:21
Wymiania oslony przegubu to jakies 30 min roboty. Musisz tylko poluzowac nakretke przy kole tą co trzyma przegub, rozpiac sworzen dolnego wachacza, zdjac nakretke, scisnac ta gowniana zapinke w srodku przegubu i wyciagnac przegub rozchylajac caly wachacz do zewnatrz. Potem zbijasz przegub, zakladasz nowy, smar, manzete i reszte w odwrotnej kolejnosci. Przydaje sie pneumat i dynamometryczny klucz :D

Cairo
05-06-06, 07:48
Ej no nie wierze, mi też kazali wymienić po przeglądzie w ASO a wymieniane w grudniu były....

pirus
05-06-06, 11:22
mi tez kazali jedna :) wymienilem juz, ale naprawde byla uszkodzona :!:

dejvt
05-06-06, 17:16
ile placiles za wymiane ? a moze sam robiles ?

Lynx
05-06-06, 19:16
No to widze ze jakas epidemia, u mnie w dwoch autach wyszly albo oslony albo caly przeglub. Moze zorganizujemy jakas grupowa wymiane ze znizkami? ;)

marcinEZG
05-06-06, 21:17
A moje zewnetrzne oslony przegubow tez sa sparciałe ,zaczynaja pekac ,,kumpel co pracowal swego czasu w ASO honda mowi zeby narazie nie ruszac bo jeszcze bede na nich jezdzil i jezdzil tylko zeby czasami luknac pod spod(chuchac na zimne)
jak sie troche poddzwigne finansowo to i tak je wymienie :) lubie miec sprawna fure w 110% :twisted:

Niclaus
05-06-06, 22:00
Uszkodzona osłona to pierwszy krok do wymiany całego przegubu.
Say hello to błoto i piasek :twisted:

pirus
05-06-06, 22:22
ile placiles za wymiane ?
za wymiane łacznika stabilizatora + oslona przegubu dalem piec dych

marcinEZG, ja bym na twoim miejscu zmienil bo pienadz w sumie smieszny, a jak ci peknie to mozesz sie wpakowac w niepotrzebne koszta

marcinEZG
06-06-06, 16:17
zarty zartami, zdaje sobie z tego sprawe,jak tylko bede mial przyplyw gotowki tzn wyplaty to wymienie zeby miec swiety spokoj:))) :mrgreen:

dejvt
06-06-06, 17:51
założylem opaske zaciskową która mi spadła. Zamierzam sam sie za to zabrać. Czy duzo roboty bedzie z tym ?

moze ktos napisac co musze pokoleci zrobic ? nie znam sie za bardzo wiec moze lepiej do mechanika isc i dac 50zl ?

minime
06-06-06, 18:19
Ostatnio bylem w warsztacie i widzialem jak koles wymienial oslone, zbil przegub, a ze brudny byl to go wyczyscil jakims rozpuszczalnikiem , wstrzyknal 10gram smaru do przegubu i montuje....
...no wiec nie moglem wytrzymac i sie chlopa pytam czy zamierza pod oslone wrzucic tez smar, odparl ze nie, po co , to jest uzywka i tak predzej czy pozniej padnie ...doslownie mi rece opadly, wiec jak mi padnie oslona czy przegub to na pewno bede robil sam

dejvt
06-06-06, 22:03
a co dokladnie robil wczesniej pamietasz ? :P sciagasz kolo pozniej piaste jak to jest ? robil ktos to ?

mortas
07-06-06, 00:09
dejvt moze to ci pomoze :) http://www.honda-crx.info/tresc.php?adres=2ndgen/porady_wymiana_przegubow

mcezi79
21-06-07, 20:45
Witam, odkopie temat z przed roku. Mianowicie dziś zauważylem na feldze od wewnątrz dużą ilość smaru, podbilem na kanal i ukazala się mym oczom pęknięta oslona przegubu zewnętrznego, gdy sprawdzalem stan drugiej oslony - pękla mi ona w dloni gdy ją dotknąlem...
Pytanie czy jesli już te oslony szlag trafil, a smar wylecial to aftamatycznie przeguby też już są "trefne"???
Dodam że gdy podczas jazdy skręcalem kierą na max w lewo i prawo nie slyszalem zadnych niepokojących dzwięków. Z góry THX za odp. pozdrawiam!!!

Lukasyaho
21-06-07, 21:45
Ja dwa dni temu wymieniaem przegub u siebie jakieś 3 -4 godzinki roboty a kosztowalo mnie to tylko przegub który zamówiłem na allegro do tego są dwie opaski smar i guma osłonowa

http://moto.allegro.pl/item204349234_przegub_japonski_hdk_honda_civic_crx .html

koszt to 150 Zł z przesyłką resztę sam zrobiłem za dużej filozofi to tam nie ma i teraz wszystko wporządku jest

maniax6
20-04-08, 15:33
Witam wszystkich :d Mam maly problem a mianowicie gdy wczoraj wyjechalem wieczorem samochodem ,tak przy predkosci ponad 100km/h przy skretach w prawo uslyszalem pukanie... :/ Z pierwszej chwili pomyslalem acha przegub do wymiany,ale coz dzis rano zdjalem kolo i patrze peknieta oslona ta gumowa i wszedzie pelno smaru :( Troche tam popatrzylem i nic jade potestowac.Okazalo sie ze teraz nic nie slychac??Czy wystarczy wymienic oslone czy caly przegub???!!!

eVok
20-04-08, 18:10
Czy wystarczy wymienic oslone czy caly przegub???!!!

kamilogon
20-04-08, 18:25
Witam chciałem sie zapytać od pewnego czasu dochodzi dzwięk z prawego koła, jak wjade w dziure albo jakieś wybulenie to słychać bicie ( taki pusty dzwięk jak by amorek dochodził do końca i bił o coś ) sprawdzałem ale amorek jest ok wahacz tez tuleje ok nie ma nigdzie luzów.Jedynie jak chwyce za ośkę i poszarpie nią w prawo i w lewo to właśnie wydobywa sie taki dzwięk, przy ruszaniu albo skrecaniu jest cicho Co o tym myślicie czy to może być przegub do wymiany czy szukać dalej ???

Adrianjga
19-04-09, 19:24
może łącznik stabiliza lub koncowka drazka .

siemens_15
20-04-09, 01:30
może łącznik stabiliza lub koncowka drazka .

nie zauważyłeś, że post jest trochę przeterminowany? :confused: