PDA

Zobacz pełną wersję : Wymiana linki gazu w EU7 d14z6

katoh
26-10-09, 11:28
Witam

Robił to ktoś ?
Bo przyglądałem się i linka w komorze silnika znika w pewnym momencie za jakąś osłoną i tyle ją widać. Pojawia się już w środku przy pedale gazu ale dobry metr jest ukryty. Nie wiem czy nie ma tam jakichś problemów przy wymianie? Przerabiał ktoś temat?

Pozdrawiam
Paweł

_reggie_
26-10-09, 21:37
a po co chcesz wymieniać linkę że się spytam z ciekawości?

pozdro :cool:

katoh
26-10-09, 21:43
[QUOTE=_reggie_;797201]a po co chcesz wymieniać linkę że się spytam z ciekawości?

Bo się przycina. Smarowanie linki nie pomogło. Przepustnica wyczyszczona, pedał nasmarowany i wciąż gaz pracuje "skokowo". Prawdopodobnie gdzieś wewnątrz się rozwarstwiła. Jakiś powód być musi. Przepustnica bez linki pracuje płynnie. Pedał bez linki też nie daje żadnych oporów. Wszystko razem przycina się - dlatego podejrzewam linkę. To co, wiesz jak ją wymienić?

Pozdro
Paweł

mdee
04-11-09, 14:48
Katoh wymieniłeś linkę?
Mam takie same objawy i też się zastanawiam nad wymianą.
Ile taka linka w ASO lub zamiennik?

pozdro
marek

konradnie
04-11-09, 17:38
Ja wymieniałem na orginalną 164 zł (tylko taka była dostępna)
trzeba było zdjąć cały filtr powietrza i można było z trudem odczepić ją
przy kabinie jak pamiętam trzeba było ją przekręcić 90 stopni i wychodziła
ciężej było zamontować :)

katoh
07-11-09, 23:00
[QUOTE=mdee;805475]Katoh wymieniłeś linkę?

Cześć

Jeszcze nie wymieniłem ale zrobię to jak tylko będzie chwila czasu bo mnie to wkurza. Dam znać jak to zrobić i czy pomogło.

Pozdrawiam
Paweł

genior
04-06-10, 15:56
odświeże troche temat
nosiłem się z zamiarem zakupu linki bo miałem podobne objawy jak koledzy, tzn z pozycji "zero" jak naciskałem na gaz to było małe przycięcie, co było dość wkurzajace, ale na szczęście mam ogarnietego mechanika i nie kazał kupowac dopóki nie sprawdzi i właśnie się okazało że problem był przy przepustnicy, podczyszczenie nie pomogło do końca, ale jeszcze minimalnie ją podbił na śrubie regulacyjnej i teraz chodzi jak żyleta :)
także przy podobnych problemach polecam najpierw wyelimnować to co się da nie pchając się w koszty linki :D

katoh
27-08-10, 11:24
Katoh wymieniłeś linkę?

pozdro
marek

Cześć

Wymieniłem wreszcie. Problem rozwiązany - żadnego przycinania, płynnie i lekko wszystko teraz pracuje.
Linka 150 zł oryginał.
Wymiana niezbyt prosta, trzeba zdemontować obudowę filtra powietrza i odkręcić silnik wspomagania kierownicy, sporo kombinacji w niezbyt dostępnym miejscu ale na spokojnie da się zrobić.

Pozdrawiam
Paweł

zbych123
01-09-10, 10:13
panie katoh czy mógłby pan napisać jeszcze czy była rozwarstwiona linka w którymś miejscu czy cała chodzi mi o tą wymienioną starą:confused:

katoh
01-09-10, 13:22
panie katoh czy mógłby pan napisać jeszcze czy była rozwarstwiona linka w którymś miejscu czy cała chodzi mi o tą wymienioną starą:confused:

Witam

Nie sprawdziłem tego. Po prostu nowa linka działa po założeniu idealnie więc starą wywaliłem. Nie wyjmowałem jej z pancerza ale cała linka po wyjęciu z auta chodziła dość lekko.

Pozdrawiam
Paweł

zbych123
02-09-10, 11:04
ok dzięki za odpowiedź szkoda że nie wyjąłeś i nie sprawdziłeś bo ciekawi mnie czy po prostu w tym oplocie linka jest smarowana jakimś smarem który jak wiadomo starzeje się i traci swoje właściwości i właśnie dlatego wciskany pedał gazu nie działa płynnie a linka jest ok choć jestem przekonany że chyba tak jest

katoh
02-09-10, 14:46
ok dzięki za odpowiedź szkoda że nie wyjąłeś i nie sprawdziłeś bo ciekawi mnie czy po prostu w tym oplocie linka jest smarowana jakimś smarem który jak wiadomo starzeje się i traci swoje właściwości i właśnie dlatego wciskany pedał gazu nie działa płynnie a linka jest ok choć jestem przekonany że chyba tak jest

W sumie racja, powinienem był sprawdzić. Ale nie podejrzewam żeby to była kwestia smarowania bo linkę wcześniej odpiąłem od strony przepustnicy i dokładnie przepłukałem rozrzedzonym olejem tak że wypłynął przy pedale gazu. Robiłem to wszystko parę miesięcy wcześniej zanim zdecydowałem się na wymianę i nie pomogło.

Pozdrawiam
Paweł

zbych123
03-09-10, 09:40
ok dzięki za info bo mi też lekko tak ta linka oporuje ale jeszcze jest ok

zbych123
17-11-10, 22:08
dzisiaj nie miałem co robić to zdjąłem obudowę filtra powietrza i ściągnąłem linkę gazu od przepustnicy bo były skoki podczas wciskania gazu ,gaz nie działał płynnie odkręciłem jeszcze 2 śrubki trzymające linkę ,wyciągnąłem ją i wlałem do środka pancerza olej w którym jest linka, silnikowy do motoru bo taki miałem smaruje nim łańcuch bo mi zawsze zostaje przy wymianie w motorze, podczas wlewania ruszałem ją do góry i do dołu i tak po kilkunastu minutach linka chodziła luźno jeszcze trochę przesmarowałem przy przepustnicy i poskładałem,pedał gazu chodzi jak w nowym samochodzie ,więc problem u mnie zniknął dodam że nic nie rozcieńczałem chodzi mi o olej :p, wygląda na to że od strony przepustnicy smar w środku tego pancerza (oplotu)sparciał przez to linka chodziła z oporami.