PDA

Zobacz pełną wersję : 4 ohm wzmacniacz 8 ohm głośnik

Fireshow
31-05-06, 18:12
Witam! Mam wzmacniacz 4 ohm i glosnik 8 ohm.
1.Czy mogę to razem spiąć i będzie cykało czy nie?
2.Jeżeli nie to co się spali?
3.Jeżeli się bedzie palić to co zrobić żeby się nie spaliło?

Czy to prawda ze glosniki 8 ohm sa lepsze od glosnikow 4 ohm?

Dzieki z gory za pomoc sory ale zielony jak trawa w tym jestem;-)

Piterek
31-05-06, 20:38
8ohm...hmm... jest to najprawdopodobniej kolumna badz głośnik domowy,grac to to bedzie,podlacz i zobacz co sie bedzie działo,dojdz do tego metoda prób i błędów ;)

Fireshow
31-05-06, 20:47
Koleś ale eureke żeś......to jest niskotonowy glosnik z subwoofera. To raczej bedzie grać ale chcialbym zobaczyc odpowiedz na pytanie czy jest roznica miedzy glosnikiem 4 a 8 ohm.Chodzi mi o roznice w graniu oczywiscie

emg
31-05-06, 21:16
jest różnica w impedancji, a więc i w graniu też będzie różnica

Fireshow
31-05-06, 21:45
No dobra to juz wiem ze jest roznica.Ale jaki proponujecie kupic glosnik? 8 czy 4 ohm? tak zeby pasowal to wiekszosci wzmacniaczy.W ogole slyszalem ze samochodowe wzmacniacze 8 ohm sa rzadko spotykane.Chodzi mi o to ze teraz kupuje glosnik a na przyszlosc zmienie wzmacniacz i nie wiem jaki glosnik kupic 8 czy 4 ohm.

Lord_ZED
31-05-06, 21:45
W graniu to nie ale w głośności będzie. Osobiście testowałem mój wzmacniacz samochodowy na altusach i grały bardzo fajnie na nim a jak wiadomo mają 8ohm. Więc podłączyć to nie problem. Pozatym zawsze możesz spiąć równolegle 2 i będziesz miał 4 omy. Ale pewnie masz tylko 2 sztuki tych głośników wtedy ta opcja odpada.
Tak czy siak ze wzmacniaczem nic się nie stanie.

ppm702
31-05-06, 22:26
Ale pewnie masz tylko 2 sztuki tych głośników wtedy ta opcja odpada.
dlaczego? Po mostku na wzmacniaczu jest jak najbardziej możliwa. Pytanie co akustycznie z tego wyjdzie... Ale na to wpływ ma wiele czynników

sailence
31-05-06, 23:29
równoległe spięcie głośników nic ci nie da :/ owszem sumaryczna rezystancja obu głośników wyjdzie 4Omy ale i tak prze każdy z nich będzie płynął taki sam prąd jak w przypadku podpięcia tylko jednego głośnika

gdy podepniesz 8 omowy głośnik pod radio samochodowe to będzie on grał zauważalnie ciszej w porównaniu do reszty głośników w aucie, ponieważ ma większą rezystancję (samochodowe głośniki mają prawie zawsze 4 omy i do takich jest dedykowane każder radio samochodowe), i przez to popłynie mniejszy prąd, co przy takim samym napięciu da mniejszą moc odłożoną na głośniku (P=U*I)

podłącz i posłuchaj jak gra, nic się nie spali, będzie grać ale trochę ciszej niż identyczny głośnik tylko że 4 omowy przy tych samych ustawieniach w radiu

Fireshow
01-06-06, 06:04
Nie ma dwóch glosnikow tylko jeden bo to jest sub.Dostaje skrzynie i wzmachol i mam sobie kupic tylko glosnik, ale nie wiem czy 4 czy 8 ohm.Zaznaczam ze ten glosnik juz zostanie a wzmacniacz zmienie w przyszlosci. Jaki glosnik gra ciszej 8 ohm? czy 4 ohm?

Teraz w skrócie:
1.NIC sie nie zjara jak podepne 4ohm wzmacniacz do 8 ohm glosnika?
2.Jak głosnik kupic najlepiej 4 czy 8 ohm.
3.Ile ohm maja glosniki i wzmaki w wiekszosci bomboxow w samochodach?
4.Jakie sa objawy tego ze podlacze tak jak w punkcie pierwszym

Prosze o krotka odpowiedz;-) Dzieki z gory! ;-)

Feniks
01-06-06, 08:38
jak podepniesz glosniki 8ohm do wzm. 4ohm to nic sie nie stanie ale na odwrot raczej tego nie polecam bo na bank zjara sie wzmacniacz, co do mostkowania dwoch glosnikow zeby mialy 8 ohm to tak sie nie da :):), wystarczy zebys kupil glosniki 4 ohmowe o duzej skutecznosci. nie poruwnywac tez skutecznosci w glosniku 4 ohm do 8 ogm bo inaczej sie ja wyznacza. ogolnie no najlepiej patrzec na firme i na ilosc generowanych decybeli i jesli jest mozliwosc to na
charakterystyke dobrze jak jest liniowa w calym zakresie
czyli podsumowujac:
1.nie
2. 4
3. 4
4. ciszej gra

ppm702
01-06-06, 09:32
jak podepniesz glosniki 8ohm do wzm. 4ohm to nic sie nie stanie ale na odwrot raczej tego nie polecam bo na bank zjara sie wzmacniacz, co do mostkowania dwoch glosnikow zeby mialy 8 ohm to tak sie nie da :):), wystarczy zebys kupil glosniki 4 ohmowe o duzej skutecznosci. nie poruwnywac tez skutecznosci w glosniku 4 ohm do 8 ogm bo inaczej sie ja wyznacza. ogolnie no najlepiej patrzec na firme i na ilosc generowanych decybeli i jesli jest mozliwosc to na
charakterystyke dobrze jak jest liniowa w calym zakresie
czyli podsumowujac:
1.nie
2. 4
3. 4
4. ciszej gra
nic dodać nic ująć :)

Fireshow
01-06-06, 15:05
OK dzieki chłopaki kupuje głośnik 4 ohm.Pozdrawiam;-)

emg
01-06-06, 16:50
i nie kupuj ze skutecznością mniejszą niż 90dB, bo jak masz słaby wzmak to nie napędzisz głośnika i bedzie już wyskakiwał z zawieszenia, a jeszcze będzie mało basu

Fireshow
02-06-06, 13:04
Jest glosnik 30cm 300W 4 ohm skuteczność 91 Db a o moc wzmacniacza sie nie martwie.Glosnik jest z karbowanego papieru czy cos takiego i gosc mowil ze takie glosniki sa najlepsze.Wygladal solidnie. Teraz pytanie brac czy nie brac?Cena za nowy to 100zeta.

ppm702
02-06-06, 14:35
100zeta
tanio i trudno powiedzieć co on potrafi - raczej niewiele. Ale jeśli chcesz to zaryzykuj. Może będziesz zadowolony, ale to jest no-name

Fireshow
03-06-06, 19:44
Chlopaki!!!!Pomozcie!!! Mam wzmacniacz pioneera GM-X 402 i nigdzie nie moge jego danych dostac?Szukalem w internecie nie ma....chodzi mi o moc itp nie mam do niego zadnych papierkow instrukcji ani nic. Pomozcie.....

Feniks
04-06-06, 21:57
rozkrec go i zobacz jakie sa oznaczenia koncowek mocy (takie duze czarne prostokaciki lub jeden duzy scalak ) jak podasz oznaczenia to sprawdze ile to ma wat

civic45
09-06-06, 19:52
Chlopaki!!!!Pomozcie!!! Mam wzmacniacz pioneera GM-X 402 i nigdzie nie moge jego danych dostac?Szukalem w internecie nie ma....chodzi mi o moc itp nie mam do niego zadnych papierkow instrukcji ani nic. Pomozcie.....
2X35W

Fireshow
11-06-06, 20:17
OK ma 2X35W tak? Podlaczylem do niego glosnik 280W i jakim cudem charczy jezeli glosnik jest mocniejszy od wzmacniacza?

ppm702
11-06-06, 21:31
glosnik jest mocniejszy od wzmacniacza
właśnie takim. Z reguły charczenie jest objawem za słabej końcówki

civic45
11-06-06, 23:41
OK ma 2X35W tak? Podlaczylem do niego glosnik 280W i jakim cudem charczy jezeli glosnik jest mocniejszy od wzmacniacza?

właśnie takim. Z reguły charczenie jest objawem za słabej końcówki

święte słowa
głośnik nie charcze na mocnym wzmaku bo ten mocny daje radę go wypluć
a ty jak byś chciał podnieść 280 kg to bys nie charczał i pierdział ?????????????
pomyśł :D

Fireshow
13-06-06, 16:00
Ale coś tu jest nie tak!Pozyczylem od kumpla glosnik 400W i juz nie charczal a jest jeszcze silniejszy od mojego glosnika...A moze glosnik jest jakos uszkodzony czy cos?Ale na moje oko to by nie charczal...

ppm702
13-06-06, 16:07
A jaka była sprawność głosnika? To też wazny parametr. Jeśli miał wieksza moc i większa sprawność to Twój wzmacniacz mniej się męczył przy jego ruszeniu. Niska sprawność = wysokie zapotrzebowanie na moc.

I teraz jeszcze jedno
Wysoka moc nie równa się wysoka głosność :!:

Fireshow
13-06-06, 19:14
A sprawność nie wiem jaka jest tego glosnika,wiem ylko ze skuteczność to 91 DB.A nie chodzi mi o glosnosc tylko o brzmienie i pie...lnięcie nawet jak cicho gra.

civic45
13-06-06, 21:31
skuteczność to właśnie sprawność im większa tym teoretycznie można użyć mniejszego wzmaka
sprawdz czy twój głosnik nie ociera gdzieś w środku o cewkę jak go ręcznie poruszasz membraną posłuchaj najlepiej wyjąć go z obudowy
http://www.hifi-news.ch/shop/shop_IV076.html
gdybyś miał obiekcje względem mocy

Fireshow
14-06-06, 17:28
Dzieki za link do wzmacniacza;-) Tak zgadza sie jak poruszam glosnikiem to obciera cos tam w nim i to jest ten dzwiek.Czy to znaczy ze glosnik jest walniety??Jak mozna go naprawic??I czy wogole sie da??

civic45
14-06-06, 23:37
na wolumenie bez problemu około 60 zł
prawdopodobnie rozwineła się cewka

Feniks
15-06-06, 18:32
60zl za przewiniecie sewki to troche zabujczo drogo, zajdz gdzies do jakiegos znajomego elektronika albo audio-zapalenca wez piwko i przewinie ci w 15 minut

Fireshow
15-06-06, 20:53
No gdybym mial dac za naprawe 60zl to wolalbym go wyrzucic;-) A domowym sposobem da sie to jakos zrobic?Wogole na czym polega taka naprawa?

ppm702
15-06-06, 22:37
domowym sposobem da sie to jakos zrobic?
nie, a polega na rozebraniu głosnika i przewinięciu jego cewki

Feniks
29-03-07, 12:35
ppm702 jasne ze da sie domowym sposobem, najpierw pozyczamy od siostry lakier do paznokci potem pozyczamy ze starego radia drut z anteny ktora jest w srodku zamontowana(chodzi o radia typu unitra takiem prostopadlosciany stare) potem rozbieramy glosnik i przewijamy cewke dodajac 3/4 zwoju wiecej niz bylo :) lakierujemy i po sprawie. ale ogolnie najgorzej rozebrac membrane wiec jesli tego nigdy nie robiles to lepiej nie ryzykuj chyba ze sie nie bojisdz ze glosnik pujdzie i tak na zlom

EJ2 Siwy
29-03-07, 20:42
Chciałbym zauważyć że zdarzają się głośniki w których podana moc jest wzięta .... z kosmosu, np. Boschmann , Alphard. Reklama robi swoje a napis na głośniku np. 400W nijak się ma do rzeczywistości bo nie jest wstanie wytrzymać nawet 40W RMS ( wiem to z własnego doświadczenia ). Tak wiec proponuje kupować głośniki renomowanych firm - przynajmniej mamy pewność co kupujemy ( choć tez nie tak do końca :P ).

ppm702
29-03-07, 22:22
Feniks, masz rację, ale daj mi gwarancję, że ustawisz cewkę idealnie osiowo w polu i nie będzie później zniekształcać? Ja bym sie w to nie bawił